//
most olvassa...
Emberi jogok, EU, Politika, Titkosszolgálatok

CIA-börtönök: újabb jelentés – Krónika.ro

kronikaHat terrorizmussal gyanúsított személyt is az Egyesült Államok Központi Hírszerző Szolgálatának (CIA) Romániában működő titkos börtönében őriztek az elmúlt években a Washington által a globális terrorizmus ellen indított háború jegyében – adta hírül jelentésében a New York-i székhelyű, Soros György nevéhez fűződő Open Society Justice Initiative (Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés) nevű jogvédő szervezet.

A jelentés szerint összesen 54 ország támogatta a CIA-t a foglyok titkos körülmények közötti őrzésében. Románia a légterét és repülőtereit is a titkos fogolyszállítmányokat szállító CIA-repülők rendelkezésére bocsátotta.

A jelentés összesen 136 személyt említ meg, akiket titkos CIA-börtönökben tartottak fogva, eddig ez a legbővebb lajstrom. Köztük Hálid Sejk Mohamedet, az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjét, akit a kiszivárgott hírek szerint szintén Romániában tartottak fogva. A dokumentum arra is kitér, hogy a terrorizmus elleni harc jelszavával indított műveletek során ártatlan embereket is fogságban tartottak.

Amrtit Singh, a jelentés szerzője elmondta, bizonyítékot talált arra, hogy 25 európai, 14 ázsiai és 13 afrikai ország támogatta a CIA-t Kanada és – természetesen – az Egyesült Államok mellett. Romániát azon országok között említi – Litvániával és Thaifölddel egyetemben – ahol titkos börtönök működtek. (Európában egyébként még Lengyelországban volt hasonló létesítmény.) Singh szerint az Egyesült Államok folyamatosan megsértette saját törvényeit és a nemzetközi jogot is.

Mint arról beszámoltunk, 2009-ben az amerikai hírszerző szerveknél tevékenykedő forrásokra hivatkozva a New York Times arról írt, hogy Romániában – konkrétan Bukarest egyik forgalmas belvárosi utcájában – hat személy fogva tartására alkalmas, titkos börtönt alakítottak ki. (…)

CIA-börtönök: újabb jelentés – Külföld | Krónika.ro.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: