//
most olvassa...
EU, Moldova Köztársaság, Politika, Történelem, XX. század

Történészek és elemzők a Kisjenő központjában tartott május 9-i koncertről: „Semmibevétel az, hogy az orosz sztárok Besszarábia megszállását fogják dicsőíteni” – Adevărul

adevarulOroszország nagykövetsége május 9-én, a „Győzelem napján” nagyszabású koncertet szervez a kisjenői (Chişinău) Nagy Nemzetgyűlés terére (PMAN), ahol megszavazták a függetlenséget. A történészek és a politikai elemzők semmibevételről beszélnek.

(Fotó: Adevarul)

Május 9-én minden évben felizzanak a szovjet múltat eltérően megítélő történészek és politikusok közötti viták. A botrányt ezúttal egy koncert váltotta ki, ami első alkalommal fog megszervezni Oroszország nagykövetsége Kisjenő központjában. A különleges meghívottak között lesznek Lev Lescsenko és Joszif Kobzon orosz művészek, kommunista hazafias énekekben gazdag repertoárral. Színpadra lép az orosz Belügyminisztérium katonai zenekara, valamint olyan hazai sztárok, mint Nelly Ciobanu, Adrian Ursu, Natalia Gordijenko és Szerzs Kuzenkoff. A műsorra Kisjenő Polgármesteri Hivatala az eseményt támogató egyik magánbank kérésére adott engedélyt.

Május 9-e gyásznap

Ugyanakkor Európa napjáról Moldovában csak május 18-án ünneplik meg. „Az Európai Unió kisjenői képviselete sohasem erőlteti, hogy Európa napját május 9-én, a fasizmussal szembeni győzelem napjával egyszerre ünnepeljék meg, mert nem akarja felszítani a kedélyeket”, magyarázta Gabriela Ciumac, a Főpolgármesteri Hivatal Külkapcsolati Igazgatóságának vezetője.

A tisztviselőnő azt javasolta, hogy ez a nap legyen gyásznap, mint egyes ukrajnai városokban, az ezen a napon hordott Szent György-szalagot pedig tiltsák be, mert nem tartozik a nemzeti értékeink közé. Dorin Chirtoacă polgármester nagyra értékelte a bátorságát. „Természetes dolog, hogy minden évben megemlékezzenek a győzelem napjáról, de zavar, hogy Európa napját egy héttel korábbra, vagy későbbre űzik, mintha egy jelentéktelen ünnep lenne”, említette a városvezető. Megígérte, hogy aláír egy utasítást, melynek értelmében a jövő évtől kezdve a PMAN-on az Európának szentelt eseményeket szervezik majd, míg a Vörös Hadsereggel kapcsolatosakat az „Öröklét” Komplexumnál.

„Eddig és netovább, Iván!”

A május 9-i koncert értetlenséget váltott ki. „Hihetetlen, hogy ilyenfajta eseményekre kerül sor a PMAN-on, ahol a függetlenséget megszavazták. Mi még nem gondolkodunk európai módon, az állami intézmények még törékenyek és tényleg nem értem, hogy a Polgármesteri Hivatal élén álló ez a fiatal ember miért engedi meg, hogy ilyen dolgok történjenek a fővárosban”, háborog Ion Hadârcă képviselő, a nemzeti felszabadítási mozgalom egyik vezetője. Anatol Petrencu történész azt állítja, hogy ez az esemény semmibevétel és beavatkozás a Moldovai Köztársaság belügyeibe. „Sajnos, nincs olyan bátor vezetésünk, mely megálljt parancsolna és azt mondaná: «Eddig és netovább, Iván!»”, mondja az egyetemi tanár.

Vitalie Ciobanu elemző is a kisjenői politikai osztály gyávaságát hibáztatja. „A nemzeti értékek semmibevételének tartom ezt a koncertet, amin olyan orosz sztárok vesznek részt, akik valójában Besszarábia szovjet hadsereg általi megszállását fogják dicsőíteni. A politikusaink nem képesek nevükön nevezni a dolgokat. Intelligenciára és jóérzésre van szükség, hogy képes legyél május 9-e környékén nem okozni bizonyos feszültségeket”, véli a publicista.

Mentalitásváltásra is szükség van. „Egy multikulturális és politikai gondokkal küzdő társadalomban normális, hogy a vélemények megoszlanak. A legutóbbi felmérések megerősítik, hogy a keleti vektor egy, vagy két százalékkal népszerűbb az európai integrációnál, ezért nem kell csodálkoznunk azon, hogy a polgárok többsége nosztalgiával gondol vissza a kommunizmusra. Minden az emberek mentalitásváltásától függ. Akkor lehet majd a győzelem napja és Európa napja egyszerre történő megünnepléséről beszélni”, mondja Bogdan Ţârdea politikai kommentátor.

Marina Lita, Felicia Nedzelschi

adevarul.ro, 2013. április 30., 08:17

Istorici şi analişti despre concertul de 9 mai din centrul Chişinăului: „Este o sfidare faptul că vedetele ruseşti vor proslăvi ocuparea Basarabiei“

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: