//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

A Ceauşescu 1983-as szamosújvári látogatása mögötti történet: „Az előkészületek és a látogatás miatt 10 évet öregedtem” – Adevărul

adevarulA szamosújvári Fafeldolgozó Kombinát volt igazgatója, Dan Rusu mérnök elmondja, hogy Nicolae Ceauşescu gyárlátogatása előtt alig egy héttel értesítették és hogy mennyire megviselték a „szeretett vezér” fogadásával kapcsolatos előkészületek.

Nicolae és Elena Ceausescu a szamosújvári Fafeldolgozó Kombinátban, Gheorghe Oprea első miniszterelnök-helyettes és Rusu mérnök kíséretében (Fotó: Adevarul/gherlainfo.ro)

1983 nyarának végén Szamosújvár Nicolae Ceauşescut fogadta. Dan Rusu, aki 1975 és 1999 között a szamosújvári Fafeldolgozó Kombinát igazgatója volt, visszaemlékezik arra, hogy annak a napnak, szeptember 14-ének a délutánján a televízió egy labdarúgó mérkőzést (Universitatea Craiova–Hajduk Split) készült közvetíteni, írja a www.gherlainfo.ro.

Dan Rusu elmeséli azt az epizódot és hogy milyen megterhelőek voltak annak a 25 perces látogatásnak az előkészületeit:

„1983-ban, a Kolozs Megyei Pártbizottság egyik ülésén tájékoztatás történt Románia elnökének Kolozs megyei látogatásáról. Csak a látogatás előtt 7-8 nappal tájékoztattak, hogy az elvtárs szeptember 14-én Szamosújvárra látogat. Iszonyatos volt!”.

A látogatás előtti héten megérkeztek a főnökök, már azt sem tudtad, ki honnan való: egy miniszterhelyettes a faipartól, egy igazgató a bukaresti fafeldolgozási központból, egy csomó egyéb miniszterhelyettes, szekusok. Az egységben minden nap megjelent egy-egy pártitkár a megyei pártbizottságtól, hogy lássa, miként haladnak az előkészületek.

Amikor megmondták nekem, hogy a vállalatot meglátogatják, megjelent néhány alak, akiket a szamosújvári szekus, Hurlui mutatott be nekem: „Az elvtársak Bukarestről vannak”. Bemutattak egy alacsony alakot, aki azt mondta nekem: „Mostantól kezdve én mindenről tudok: hova mész, hol fekszel le, mit eszel, mit beszélsz otthon, az irodában. Mindent tudok!”.

Otthon megmondtam a feleségemnek: „Figyelj oda, minden lépésemet figyelik!”.

Az az ember mindig mögöttem járt, a látogatás előkészületeinek egész ideje alatt és egészen annak befejeződéséig.

Ceauşescunak valójában a gyufagyárat kellett volna meglátogatnia, amit Kínából hozott gépekkel szereltek fel, melyekért Románia árukkal fizetett, de a gyár addigra még nem indult be, így úgy döntöttek, hogy a kombinát többi részét nézik meg.

Mindent le kellett meszelni, festeni, össze kellett gyűjteni, ki kellett takarítani, össze kellett szedni, a raktárt rendbe kellett tenni, az udvart fel kellett seperni. A folyosókat fehérrel jelöltük meg, ahogy a törvény előírja. Csak azután közölték velem, hogy az elvtársnő nem szereti a fehérre festett folyosókat, ahogy azt a munkavédelem előírta, így a székgyári alkalmazottaknak megmondtam, hogy ide-oda sétáljanak rajtuk, hogy régieknek tűnjenek és ne legyenek gondjaink.

A préseltlemez-gyárban (PAL) kicserélték az üvegablakokat. Odajött egy nagyfőnök: „Nem látja, hogy az ablakok gázolajosak?” Valóban, rossz minőségű, hullámos üveg volt, ami rosszul mutatott. A homlokzaton néhány száz négyzetméteren összetörték az egész üveget és kicserélték.

Az egység udvarán több vasútvonal volt, egy Securitate-tiszt pedig arra kötelezett minket, hogy az átkelőknél a sín és az ellensín közé tegyünk egy szintre gyalult deszkadarabot, mert az elvtársnőnek egyszer beakadt a cipője sarka egy ilyenbe. Sőt, teljes szintezéshez bitument öntöttek oda, hogy ne történjen valami.

Amikor döntés született a gyárlátogatásról, egy feltételt szabtam a szekusoknak, akik azt szerették volna, ha a látogatáskor a gépek működnek:

„Ha önök azt akarják, hogy a gépek működjenek, akkor vállalják érte a felelősséget!” 100 és valahány méteres, vidiabetétes szalaggal ellátott gépeink voltak. Ha 17.000-res fordulatszámon kirepült volna egy fadarab, ki tudja, mi történhetett volna. Lelőhettek volna bennünket. Ezt azért mondom, hogy láttam már halálos balesetet: egy vidia-lapocska kirepült és átdöfte egy munkás szívét, aki röviddel később meghalt.

Az előkészületek egy hétig reggeltől késő estig folytak, amikor a vezetőségből mind összegyűltünk, hogy másnapra kidolgozzuk a cselekvési tervet, hogy minden időre kész legyen. Egyetlen részletet sem bíztunk a véletlenre, még a mellékhelyiséget is fertőtlenítettük, a fedőt, az ülőkét és a lehúzót gézzel vonták be, új törölközőt és szappant helyeztek el, amennyiben a hivatalos küldöttségből valaki igénybe vette volna. A látogatás idején valaki őrizte a mellékhelyiséget.

Akkoriban Franciaországba exportáltunk kerti bútort. Mi a fa- és vasalási munkákat végeztük el a franciák pedig minőségi festéket és oldószert küldtek, ami ellenállóvá tette a bútort a nappal, az esővel és a faggyal szemben.

(Fotó: Adevarul/gherlainfo.ro)

De a nagy vegyész (Elena Ceauşescu – E-RS) valahol azt hallotta, hogy a fehér festék pigmentjeit lehet a legnehezebben és legdrágábban előállítani. Hiába mondtad neki, hogy mésszel, vagy más színnel volt lefestve. Számára, ha valami fehér volt, akkor drága is. Elena a látogatás végén nekiment Dinca miniszternek, kérdőre vonva, hogy hány dollárt lehet kapni azokért a termékekért.

(Fotó: Adevarul/gherlainfo.ro)

A magas rangú vendégeket elkísérő újságírók, rádió- és tévériporterek az egész látogatás alatt egymást taposták, háttal mentek, még a vasúti sínek között is, nehogy valamiről lemaradjanak. Csodálkozom, hogy senki sem esett el!

1983. szeptember 15-e, Széchenyi (Mihai Viteazul) tér, Kolozsvár: az új tanév megnyitója Nicolae és Elena Ceausescu jelenlétében (Fotó: Adevarul/gherlainfo.ro)

(Fotó: Adevarul/gherlainfo.ro)

Ceauşescu távozása előtt mondott egy rövid beszédet, a mikrofonba, az őrség előtt, majd hátul beszállt a szürke ARO-ba. Beszállása előtt kezet fogott velem és ugyanazzal a könyörgős hangon azt mondta: „Szépen kérlek, hozd be a látogatás előkészítésével elvesztegetett időt”. Elképedtem!”

Florina Pop

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:11

Povestea din spatele vizitei lui Ceauşescu la Gherla în 1983: „Toate pregătirile şi vizita m-au îmbătrânit cu 10 ani“

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: