//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

A Nicolae Ceauşescu által a vráncsai (Vrancea) hegyekben, Sovejánál levadászott „aranyszarvú szarvas” – Adevărul

adevarulA volt diktátor tíz évig tartott egy világrekordot egy 1980-ban, a vráncsai hegyekben levadászott szarvas trófeával.

Nicolae Ceausescu közismerten jó vadász volt (Fotó: Adevarul)

Egy éppen Sovejánál levadászott, 261,7 pontot érő kárpáti szarvas a posadai múzeumban látható.

„Ceauşescu sokat vadászott Sovejánál is. Volt egy világrekorder trófeája is. Egy ilyen trófea akár 10.000 eurót is ér. De a trófeák a nemzeti vagyon részei és nem adják el azokat. Minden trófeának megvan a maga története”, mondja Gabriel Burghelea a Foksányi (Focşani) Erdészeti Igazgatóság vadászati főosztályáról.

Egy Ceausescu által 1973-ban elejtett vad (Fotó: Adevarul)

A romániai sportvadászok és -horgászok lapja szerint, e szarvas története a sovejai Ion Mărăştean vadőrhöz kötődik. Nehezen, háromévnyi kutatás után megszerzett trófea volt, ahogy az egy világrekordhoz illik. Ceauşescu az „aranyszarvú szarvasért” háromszor jött el vadászni. Az állatot „Gerlé”-nek nevezte el, mert szép hangja volt.

Vráncsa Múzeumában több száz Nicolae Ceausescu-márkájú trófea van (Fotó: Adevarul)

„Az Erdőfelügyelőség 1977-ben jelentette a szarvast Bukarestre. Ceauşescu Prahovában vadászott, de azonnal úgy döntött, hogy Sovejára jön. Amint elér a leshez, Ceauşescu kezet ráz az erdésszel és azt mondja: „Erdő embere, hol a szarvas?”. „Elvtárs, a szarvas a 46-os parcellában van, 18 óráig mozdulatlanul ott marad”. Az erdész előreindult, Ceauşescu, Patilinet miniszter és a szárnysegéd utána. Ceauşescu haragudott a hatóságokra, mert a terep gondozatlan volt. Természetesen, mindenki hallgat. Leváltások következtek, Vasile Patilinet minisztert beleértve. De az erdészre nem haragudott. Távozásakor el akarta vinni a gépkocsijával, de az azt mondta neki, hogy az erdőben van az ő munkahelye. Ceauşescu azzal távozott, hogy „Viszlát és legközelebb!”. Ceauşescu 1978-ban visszatért. 1979-ben újra próbálkozott, de a szarvas kijátszotta. Isten segítségével a szarvas egészségesen élte túl a következő telet. Ion Mărăştean minden lépését követte, a napokat számolva őszig. Az államfő munkalátogatásra Bákóba (Bacău) érkezett. Az őr fia két nap és két éjjel nem hagyta el a lest. A rádióban hallgatni lehetett a bákói beszédet. Azonnal átkelt a dombon a helikopterrel és a lesnél bukkant. Már jól ismerte a helyet és az embereket. A szarvas mélyen aludt, mintha kőszikla lett volna! Hihetetlennek tűnik, de Ceauşescu egy fél órát várt, hogy a szarvas felébredjen! Mivel a nappal kezdett összefolyni az éjszakával, Ion Mărăştean engedélyt kapott a szarvas felébresztésére. A szájához tette a szarvashívót és az ünőt utánozta. A szarvas felállt, Ceauşescu pedig lőtt. A második fegyvert is elővette, de már nem kellett. Egyetlen lövésből eltalálta”, írják el a jelenetet a Románia Sportvadászok és- horgászok Szövetsége lapjának munkatársai.

Különben Vráncsa múzeumában 200 trófea van a scrovişteai gyűjteményből, melyek értéke több százezer euróra rúg. Ezekből, helyhiány miatt, csak 14 van kiállítva.

A gyűjtemény több százezer eurót ér (Fotó: Adevarul)

A „Vadak és vadásztrófeák” kiállítás fő elemei a Nicolae Ceauşescu által 1982-ben, Praleanál lőtt kárpáti szarvas agancsa, egy 211,12 pontos trófea és egy 346,91 pontos, Cuşmanál 1973-ban elejtett felnőtt medve bundája. A Nemzetközi Vadásztanács mindkettőt aranyéremmel díjazta. Ezek mindegyike akár 8.000 eurót is érhet.

„Az állatokat Ceauşescu vadászta le. A hajtók puskája elé hajtották azokat, ahogy az akkoriban szokás volt. Nálunk 1995 óta van kiállítás. Scrovişteaból, Nicolae Ceaşescu nagy gyűjteményéből kaptunk kölcsön trófeákat”, mondja Elvira Macovei, a Vráncsa Múzeuma természettudományi részlegének muzeológusa.

Egy alig 20 négyzetméteres kamrácskában, további tárgyak mellett, még 12 trófea van kiállítva, melyeket a diktátor az Aranykorban szerzett meg, dámszarvas agancsok, egy bocs bundája, kőszáli kecskék agancsai, vaddisznó-agyarok, de muflonok is.

Nicolae Ceausescu vadászaton (Fotó: Adevarul)

A többi trófea, vagyis több mint 150 darab a múzeum raktárában van polcokra zsúfolva. A trófeákat évente kétszer kezelik, hogy ne romoljon az állaguk.

A természettudományi részlegen van egy egzotikus darab is: egy elefántláb lenyomata, amit Nicolae Ceauşescu az afrikai látogatásai valamelyikén kapott ajándékba.

Borcea Stefan

adevarul.ro, 2013. március 23., 09:51

„Cerbul cu coarnele de aur”, vânat de Nicolae Ceauşescu în munţii Vrancei, la Soveja

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: