//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

A szörényiek féltek a Nép Háza bunkerjeiben dolgozni, mert attól tartottak, meggyilkolják őket – Adevărul

adevarulA szörényiek körében „szájról szájra” jártak a Ceauşescu-házaspárról szóló történetek. A diktátor utolsó, 1988-as szörényvári (Drobeta Turnu Severin) látogatását minden oldalról kivesézték. Akkoriban azt mondták, hogy a Nehézvíz Kombinát felé haladó Ceauşescu meglátta a Halânga Hőerőműtől Szörényvár felé haladó melegvíz-vezetékeket. A szörényiek szerint, a diktátor ezekre a vezetékekre mutatott és állítólag azt mondta, hogy a vezeték mentén töröljenek el a föld színéről minden házat és a helyükön alakítsanak ki melegházakat. A Szörényvár környékén, Podul Gurii-nál lakók szerencséjére jött a forradalom és a házakat már nem rombolták le. Különben biztos, hogy ezek az ingatlanok már nem léteznének, mert Ceauşescu utasításait szentírásként betartották.

A diktátor az utolsó szörényvári (Drobeta Turnu Severin) látogatásakor egy lakónegyed lerombolását kérte (Fotó: Adevarul)

„Luxus” Gura Văii-nál

Egy sor történet Ceauşescu Gura Văii-ban, Szörényvár egyik peremkerületében lévő házával volt kapcsolatos. Ez dombon helyezkedett el, ahonnan rendkívüli volt a kilátás. Onnan, fentről nagyon jól látható a Vaskapu I. gátja. És akkoriban azt mondták, hogy e ház megépítése előtt méréseket végeztek a levegő minőségét illetően és kiderült, hogy ott nagyon jó minőségű a levegő. De a legtöbbet az ingatlanban állítólag létező luxusról beszéltek, a drága bútorokról, a drága étkészletekről és a bohémiai kristályról. Ceauşescu háza 1989 után a Méhed Megyei Tanács tulajdonába került és bárki szervezhetett itt mulatozásokat és esküvőket. De nagyon nagy volt a csalódás, mert a mindenki által elképzelt luxus csak az elméjükben létezett. Román bútor, perzsa szőnyegek és más olyan dolgok voltak ott, melyeket bármelyik korabeli, az átlagnál jobb társadalmi helyzetben lévő egyszerű embernél megtalálhattál.

A terror bunkerei

A Nép Háza építése alatt nagyon sok szörényit hívtak be a Megyei Katonai Parancsnokságra (a jelenlegi Méhed – Mehedinţi – Megyei Katonai Központ – a szerz.), hogy Bukarestre küldjék őket. A katonai parancsnokságok szakmánként és munkahelyenként tartották nyilván a tartalékosokat. Ennek volt a következménye, hogy sok lakatost, hegesztőt, mestert, vagy építőipari mérnököt rendeltek ezen épület építéséhez. Csakhogy a szörényiek körében az a szóbeszéd terjedt el, hogy a bunkerek építésében részvevők koporsóban térnek haza. Azt mondták, hogy az ezen bunkerek megépítésében részvevők nem mondhatták el ezek elhelyezkedését és a kommunisták csak akkor voltak biztosak, hogy a titok nem kerül a „külföldi ügynökségek” kezébe, ha megölik őket. Így aztán a behívottak közül sokan mindent elkövettek, minden lehetséges „ismerőst” megmozgattak, hogy megszabaduljanak ettől a kötelezettségtől.

Corina Macovei

adevarul.ro, 2013. március 23., 08:50

Severinenii se temeau să muncească la buncărele de sub Casa Poporului pentru a nu fi omorâţi

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: