//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Aranykor: Egyetlen busz sem léphette azon megye határát, ahol be volt jegyezve – Adevărul

adevarulAz itmorar.ro oldalon néhány emlék van az Aranykorról. Melyek között Arad megye is szerepel. Az anyag szerzője a kommunista rezsim egyik, az autóbuszok közlekedésére vonatkozó lépéséről ír.

Autóbusz az Aranykorból (Fotó: Adevarul/internet)

„Nem tudom, min alapult ez a lépés, de a 70-es, 80-as években, a pontos évet nem tudnám megmondani, furcsa utasítást adtak ki. Egyetlen autóbusz sem léphette át azon megye határát, ahol be volt jegyezve. […] Ez jó ideig tartott, egy, két, talán három évet. A Temesvári Operának, például, Aradon volt előadása. Az előadók elindultak az Opera buszával (mely általában a díszletet is szállította) és elmentek Temes megye határáig. Ott az Aradi Állami Színház busza várt rájuk, amibe felszálltak az előadóművészek és amibe átrakták a díszletet. Megérkeztek Aradra, megtartották az előadást, majd visszatértek a határig, ahol a Temesvári Opera busza várt rájuk, újra helycsere és ide-oda hurcolt díszletek”, írja a blogon a szerző.

Ugyanígy történt az egyik megyéből a másikba busszal kiránduló diákokkal. A megye határán át kellett szállni.

„Nem tudom, mi vezetett ehhez a lépéshez, mely legalább kétszer több buszt mozgatott meg, de a rendelkezést szigorúan betartották a művészeti intézmények és a diáktáborok buszainál is. Másképp mondva, ezzel a lépéssel Ceauşescunak sikerült megkétszereznie a forgalmat és növelnie a haladási időt”, írja még a szerző a blogján.

Amikor Ceauşescu áthaladt, leállították a forgalmat

Egy másik, az Aranykorral kapcsolatos Arad megyei emlék a szinteiektől származik. Visszaemlékeznek arra, hogy amikor Ceauşescu az ágyai vadászlakjához tartott, leállították a forgalmat és az Arad megyei Szinte település minden lakója kiállt a kapuba, ünnepi ruhában és virággal a kezében.

„Kötelezően a kapuban kellett állnunk, amikor áthaladt a hivatalos konvoj. Sohasem állt meg beszélni velünk, csak integetett, mi pedig tapsoltunk. Kellemes volt, mert legalább mi is láttunk új embereket a térségben”, mondja az egyik helyi nő.

Most mindenki emlékszik a híres vadászatokra. Egyes helyiek azt mondják, hogy képzett vadász volt, mások szerint nem lőtt azért annyira jól.

„Közismert, hogy gyakran jött a Románia nyugati részén, a magyar határ közelében lévő ágyai és székudvari erdőkbe. Mindkét erdő az Arad megyei Köröskisjenői Regionális Erdőkerülethez tartozik”, mondja egy másik helybéli.

Nicolae Ceauşescu Ágyán fácánra vadászott, Székudvaron pedig dámszarvasra. A külön Nicolae Ceauşescunak fenntartott vadászterület 100 hektár erdőből és 10.000 hektár mezőből állt. Ágyán néhány évvel ezelőttig az egyik leggazdagabb fácánrezervátum volt. 2006-ban, például, több mint 10.000 példány volt ott, a számuk mostanra lecsökkent.

A helyiek úgy emlékeznek, hogy minden a hajtók kiválogatásával és kiképzésével kezdődött, akiket a környékbeli falvakból és községekből válogattak ki, a polgármesteri hivatalok által összeállított listák alapján.

A vadászat reggel kezdődött, 9.00 óra körül és kb. hét-nyolc órát tartott. A helyiek szerint, amikor úgy döntött, hogy a vadászlakban éjszakázik, az ételét a személyes szakácsa készítette el, akit külön erre hozatott oda Bukarestről.

Untaru Claudia

adevarul.ro, 2013. március 23., 00:40

Nici un autobuz nu avea dreptul să treacă de graniţa judeţului în care era înmatriculat

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: