//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Az Elena Ceauşescut feldühítő dévai parabolaantennák története – Adevărul

adevarulA kommunista rezsim utolsó éveiben több száz dévai család nézhette, a Securitate hallgatólagos beleegyezésével, a nyugati tévéadókat, állítja ezen intézmény 80-as évekbeli utolsó Hunyad megyei vezetője, Lucian Văceanu. A tartalékos állományba helyezett Lucian Văceanu ezredes a volt SRI-káderek folyóiratának a Vitralii-nek elmondta, miként kezdődött 1989 előtt az illegális parabolaantennák őrülete és miként reagált láttukra Elena Ceauşescu a Ceauşescu-házaspár egyik Hunyad megyei látogatása során.

A Ceausescu-házaspár egy vidéki látogatáson (Fotó: Adevarul)

A Hunyad megyei Securitate utolsó parancsnoka, Lucian Văceanu azt mesélte, hogy a parabolaantennák ötlete néhány dévai műszerésztől származott. Ők 1985 őszén jelentek meg a Hunyad megyei Securitate székházában és engedélyt kértek egy adó felállítására, amivel Dévában sugározni tudták volna az UEFA-s labdarúgó mérkőzéseket.

Az információigény láncreakciót váltott ki

A Securitate elutasította a hunyadiak ötletét, de az egyik műszerész figyelmen kívül hagyta az utasításokat. „Ő megépített ez adót, ami törvénytelenül működni kezdett. A Román Televízió kétórás műsorának végén, 22:00 órától kalóz módon mindenféle, a közeli külföldről átvett műsorokat kezdett újrasugározni. Felfedeztük, hogy a jelek a Decebal sugárúton lévő legmagasabb tömbház tetejéről, a műszerész mérnök lakásából érkeznek”, mondta Lucian Văceanu a Vitralii folyóiratnak.

A mérnök megúszta csak egy figyelmeztetéssel és e tevékenységektől való eltiltással. Idővel azonban mások követték a példáját, a következő években pedig, meséli a volt Securitate-vezető, több száz dévai család fért hozzá nyugati tévécsatornákhoz, a Sky News-hoz, a RAI 1, 2 és 3-hoz, az Eurosporthoz, vagy a Sky Movies-hoz stb. „1988 tájékán egy bonyolult berendezés érkezett a vámhoz. Megállapítást nyert, hogy ez egy műholdvevő berendezés volt. Műszerészekből összeállt egy csoport, mely több száz példányban készített másolatot róla. Akik nem tudtak „szocialista kapcsolatokon keresztül” hozzájutni a berendezésekhez, azok a kérdéses jelet (a képet és a hangot) az ilyen berendezéssel rendelkező szomszédtól áthúzott kábellel szerezte meg. Ezáltal láncreakció jött létre. Röviddel az a helyzet alakult ki, hogy Déva minden sugárútján és utcáján több ezer kábel haladt át”, mesélte a Vitralii számára Lucian Văceanu.

Elena elől nem lehetett elrejteni

A volt szekus szerint, 1989. március 20-án, a Ceauşescu-házaspár Hunyad megyei látogatása előtti estén Déva polgármesteri hivatalának alkalmazottai és maga Ilie Lavu polgármester is bekopogott a lakosokhoz, hogy arra figyelmeztessék őket, rejtsék el az erkélyeken lévő parabolaantennákat, de egy részük ezt nem teljesítette. A nyugat felé irányított antennák feldühítették Elena Ceauşescut és azonnali lépéseket követelt az eltávolításukra. Sőt, mondja Văleanu, a volt diktátor felesége állítólag azt állapította meg, hogy az elnöki helikopter az egyik lakástól a másikig kihúzott kábelek miatt nem szállhatott le Déván.

Még a Securitate megyei vezetőjének is voltak ilyen berendezései, saját bevallása szerint.

Daniel Guţă

adevarul.ro, 2013. március 23., 02:45

Povestea antenelor parabolice din Deva care au înfuriat-o pe Elena Ceauşescu

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: