//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Bărăgani emlékek a „nép legszeretettebb fiáról”. Ceauşescu számára egy mellékhelyiséget és egy mosdókagylót is kialakítottak az acélmű területén – Adevărul

adevarulA volt diktátor Nicolae Ceauşescu vidéki látogatásai igazi kihívást jelentettek és az egész megyét lázba hozták. Călăraşion, mint ahogy különben az egész országban is, az előkészületek egy-két hónappal korábban elkezdődtek. A legkisebb részleteket is kidolgozták, hogy semmi se zavarja meg a „nép legszeretettebb fiát”. A călăraşi-i acélmű első alkalmazottját, Ilie Petret Nicolae Ceauşescu, a felesége javaslatára, elnöki rendelettel helyezte át 1976 márciusában a Borcei parti városba. A volt közgazdász, jelenleg nyugdíjas ember visszaemlékezik a diktátor 1979-i, az acélmű olvasztójának felavatása előtti, nagyszabású látogatására.

Ceausescu Calarasion, ahol az egyik legnagyobb acélművet készültek felépíteni (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc)

„Az előkészületek intenzívek voltak, ahogy akkoriban szokás volt és még egy mellékhelyiséget és egy mosdót is kialakítottak. Az mégsem járta, hogy a nép első fia ugyanabba a WC-be menjen, mint a kombinát munkásai”, emlékszik vissza, mosolyogva, Petre Ilie. A volt közgazdász azt mondja, akkor nem beszélt Nicolae Ceauşescuval, mert a vezető kíséretében volt Vasile Martin, Călăraşi megye PCR-s első titkára is.

Az acélmű makettje előtt (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc)

„Martin úr bemutatta a terveket és a kombináti munkálatok állását, Ceauşescu pedig csak bólogatott és adott néhány útmutatást. Minket csak néhány selyemzsinór választott el a diktátortól, nem volt szabad átlépnünk a vonalat”, mondta még Petre Ilie.

Ceausescu értékes útmutatásokat ad (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc)

Chiciunál kétszer várták

A férfi felidézi még azt is, hogy még kétszer készültek Ceauşescu látogatására, de ez utóbbi – ismeretlen okok miatt – többé nem jelent meg Călăraşion. „Úgy tudom, hogy Chiciuba, a bolgár határhoz is el kellett volna mennie, de nincs elképzelésem, hogy miért nem jött mégse”, mondta a nyugdíjas. A volt diktátor gyakran látogatott el Funduleaba, a kutatóállomáshoz, hogy közelről kövesse figyelemmel, miként készítik elő azokat a vetőmagokat, melyeknek ősszel rekordméretű búza- és kukoricatermést kellett hozniuk.

A Drumu Subţire TSZ-nél helikopterből ellenőriztek

Ceauşescu különben egyetlen lehetőséget sem szalasztott el, hogy személyesen ellenőrizze a dolgokat vidéken, főleg a Bărăganon, az ország fő gabonatermő vidékén. „’74 körül lehetett. Akkoriban a ruhagyárban dolgoztam, tehát nem volt közöm a mezőgazdasághoz. Ennek ellenére minden női alkalmazottat kivettek a termelésből és kábító hőségben felsorakoztatták őket, hogy Ceauşescut fogadják. Akkor a Drumu Subţire TSZ-t látogatta meg. A mező közepén, az út jobb és bal oldalán, zászlócskákkal és virágokkal a kezünkben vártuk a diktátort. Jó néhány órát állhattunk ott, csakhogy Ceauşescu és a kísérete még csak ki sem szállt a helikopterből. Valószínűleg nagyon meleg volt és nem akartak a kánikulában a szabad ég alatt lenni”, mondja mosolyogva a nyugdíjas Aurelia Ion (61).

Az asszony visszaemlékszik arra, hogy őt és a munkatársait néhány héten keresztül készítették fel az „elvtárs” látogatására. „Senki sem látta, csak gyanítottuk, hogy a helikopteren van. Úgy 5 percig vizsgálta helikopterből a mezőt és aztán elment. Mi pedig balek módjára megtapsoltuk és éljeneztük, ahogy arra utasítást kaptunk”, mondja a nyugdíjas hölgy.

Halálra ítélte őket

Az országban bármilyen „moccanás” azonnal az „elvtárs” fülébe került. Ceauşescu a 80-as évek elején több călăraşi-i férfit halálra ítéltetett, akiket lopáson értek. „A kérdéses csoport a modelui Állattenyésztő és Húsipari Kombináttól ellopott malacokkal Brassóig ment, hogy ott adják el”.

A férfiakat azonnal letartóztatták, a perüket pedig a kombinátban, pontosan a munkások étkezőjében tartották. Azt hiszem, a kommunista rezsim így akart mindnyájunknak példát mutatni. Akit lopáson értek, azt azonnal megbüntették. Bár halálra ítélték őket, néhány év múlva kiszabadultak a börtönből”, emlékszik vissza a nyugdíjas Elena Niţu (80), a modelui kombinát volt alkalmazottja, mely akkoriban az ország egyik legnagyobb hizlaldája volt.

Ionel Stănilă

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:01

Amintiri din Bărăgan despre „cel mai iubit fiu al poporului”. Pentru Ceauşescu s-a amenajat special o toaletă şi o chiuvetă pe platforma siderurgică

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: