//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Ceauşescu, az elégedetlen bályoki vadász. „Öt hajtás során 30 vaddisznót lőtt, a hangulat feszült volt” – Adevărul

adevarulVasile Crişan, Ceauşescu vadászatainak egyik szervezője a „Vadászaton Ceauşescuval” című könyvében 1975 teléről mesél. Pontosabban mondva az eset januárban történt, amikor az elvtárs háromnapos vadászatra érkezett Bályokra (Balc). A felesége, valamint tisztségviselők kísérték el: Constantin Dăscălescu, Emil Bobu, Iosif Banc és Ion Păţan.

Nicolae és Elena Ceausescu egyik nagyváradi látogatása (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc)

„Az elnöki vonat Bályokon állt meg és egy kis állomáson tartották a bályoki erdő közelében. Ceauşescu és a kísérői éjszakára a vonat kényelmes hálószobáiban maradtak. A másnapi vaddisznóvadászat normális körülmények között zajlott, ez volt a mi véleményünk. De Ceauşescu és a többi meghívott más véleményen volt. Bár az öt hajtóvadászat során az államfő több mint 30 vaddisznót lőtt le, a hangulat elég feszült volt. Nem volt elégedett az eredménnyel… Minden hajtóvadászat során létrehozták azokat a tölcséreket, melyekkel a vaddisznókat kizárólag Ceauşescu állása felé terelték, a többi vadász pedig a kerítéseken kívül állásokban voltak, ahol nem volt mit lőni… A bályoki vadászat késhegyen táncolva ért véget”, áll a könyvben.

Nicolae Ceausescu Nagyváradon (Fotó: Adevarul)

Nicolae Ceausescu a bályoki vadászaton (Fotó: Adevarul)

Nicolae Ceausescu Nagyváradon (Fotó: Adevarul)

A bályoki vadászat máig őrzi a hagyományt. Ion Ţiriac üzletember a vadállomány tulajdonosa és minden év januárjában, egy hétvégén ő és Európa más milliomosai itt találkoznak és vesznek részt több vadászaton.

Ceauşescu minden nagyváradi látogatásakor több ezer embert tereltek ki az utcákra a fogadására. Az akkori időket megélők emlékeznek arra, hogy Nicolae Ceauşescu egyik Bihar megyei látogatásakor, a megyét a Belényesre vezető úton hagyta el, Félix-fürdőnél pedig dolgoztak az úton. Hogy az elvtárs ne vegye észre, hogy az út még nem kész, az embereket felállították az út mindkét oldalán, az emberek üdvözölték az elvtársai és nagyon jól elleplezték a befejezetlen munkálatokat.

Nagygyűlés Ceausescuért (Fotó: Adevarul)

Florina Barbu

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:50

Ceauşescu, vânătorul nemulţumit de la Balc. “În cinci goane a împuşcat 30 de mistreşi, atmosfera era încărcată”

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: