//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Ceauşescu helikopterről rendelte el a Nemc (Neamţ) megyei települések kialakítását – Adevărul

adevarulNicolae Ceauşescu és felesége, Elena meghatározták azon emberek sorsát, akik a kommunista rezsim idején éltek. A nemciek részletesen emlékeznek arra, mit szerettek az elvtársak és miként tervezték meg gyárlátogatásaikat. A Románia Szocialista Köztársaság államfője egyszerű családból, az Olt megyei Scorniceştiről származott. Mivel szakmáját tekintve cipész volt, azt mondják, hogy minden Nemc megyei gyárlátogatásakor szokása volt megnézni az emberek lábbelijét. „A Ceauşescu-házaspár gyárlátogatása előtti összejöveteleken új munkaruhát kaptunk és felhívták a figyelmünket arra, hogy kifényesített cipőben jöjjünk dolgozni”, emlékszik vissza Dan Apopei, egy románvásári (Roman), aki a volt Románvásári Gépgyárban dolgozott.

Ceausescu gyakran látogatta a gyárakat és az üzemeket (Fotó: Adevarul)

A Ceauşescu-házaspár látogatásait időben előkészítették. „Őket ábrázoló képeket kellett az összejövetelekre cipelnünk. Mindig nagyon pontosak voltak. Amikor megjelentek, vigyázzállásba vágtuk magunkat, tapsoltunk és aztán libasorba álltunk, hogy szegfűket adjunk át nekik. Az a pletyka terjengett, hogy Ilieana (így! helyesen: Elena – E-RS) Ceauşescu minden részletre odafigyelt és ha nem tetszett neki a fogadtatás, akkor megbüntette a szervező bizottságban lévő párttagokat”, teszi hozzá a románvásári.

Ceauşescunak és a családjának 40 testőre volt, holott azt hitték, hogy a románok szeretik őket. „A szóbeszéd szerint, a testőröknél csak két automata fegyver van, ami nagyon kevés. De amúgy sem mert senki még csak csúnyán sem rájuk nézni, még kevésbé valamilyen támadással próbálkozni”, mondja a nemci Mioara Stafie.

Mindenfelé azt mondták, hogy Ceauşescut Elena papucs alatt tartja, hogy valójában ő vezette az országot. „Minden nyilvános megjelenésen egymás kezét fogták és ő (Elena – E-RS), mindig többet beszélt nála (Nicolaenál – E-RS). Mindenki számára világos volt, hogy sohasem mondott neki ellent”, állítja Mioara Stafie.

Azt mondják, hogy több Nemc megyei település kinézete azután változott meg, hogy a Ceauşescu-házaspár helikopterrel elhaladtak felettük és nem voltak elégedettek a tömbházak közötti túl nagy szabad térségekkel. „Kevés ideje költöztettek tömbházba és elégedett voltam, hogy egy kis játszótér és fák közelében voltam. Néhány hónappal később a park helyére tömbházakat építettek, egyiket a másik mellé. Kevés tér maradt közöttük. Úgy tudom, hogy a parancs felülről, Ceauşescutól érkezett, aki áthaladt a város felett és nem volt elégedett a kialakítással, azt mondta, túlságosan szétszórtak a tömbházak”, mesélte a románvásári Doina Moholinschi.

Közismert volt, hogy a diktátor szereti a verseket és a filmeket. „Az emberek arról beszéltek, hogy minden házában van egy külön szoba filmnézésre. Az összejöveteleken szokása volt szavalni”, teszi hozzá a hölgy.

Anca Sevastre

adevarul.ro, 2013. március 23., 09:03

Ceauşescu a ordonat din elicopter amenajarea localităţilor din Neamţ

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: