//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Ceauşescu lelőtte Lachet, Brassó sztármedvéjét, hogy megdöntse Tito rekordját – Adevărul

adevarulLache medve 40 évvel ezelőtt az azonos nevű vendéglő sztárja volt. Nagyon szerette a sört, a brassópojánai kerthelyiségbe látogató brassóiak pedig vettek neki egy-egy korsóval. A legenda szerint, a vendéglő ketrecében eltöltött idő alatt a medve állítólag egy ciszternányi sört ivott meg. Lache legendája szerint, a nagyváradi állatkertben született, ahonnan a 70-es években hozták Pojánára. Apja egy óriási medve volt, mely a Globus Cirkusszal érkezett, anyját pedig a Keleti-Kárpátokban fogták el. Kettejük párosításából lettek az utóbbi 100 év Romániájának legnagyobb medvéi. Lache, mert szelíd volt, Brassópojánára került, írja a casasfatului.ro.

(Fotó: Adevarul)

Nicolae Ceauşescu akkoriban kapott rá a vadászatra. A hiú Ceauşescu saját vadászterületévé alakította át Romániát. 1974-ben megtiltotta a külföldieknek a romániai vadászatot. Már csak a párt- és állami apparátus tagjainak volt erre joguk. És erre azután került sor, hogy egy francia a vráncsai (Vrancea) hegyekben 1969-ben elejtett szarvassal jutott világbajnok trófeához. Mivel nem tetszett neki, hogy egy világkiállításon Iosip Broz Tito, a szerbek diktátora ugyanezt a teljesítményt érte el egy medvével, Todor Zsivkov, Bulgária vezetője pedig egy szarvassal, Ceauşescu úgy döntött, hogy csak ő lőheti ki a legszebb példányokat, írja még a casasfatului.ro.

(Fotó: Adevarul)

(Fotó: Adevarul)

Így aztán Lachet Hargitába vitték és felhizlalták, hogy nagyobb legyen Tito medvéjénél. Lachet 1978-ban érte utol a végzete, Ceauşescu pedig megdöntötte Tito rekordját. Lache bundája, mely 687.79 pontot kapott, a világon a legtöbbet, a posadai Vadállat Múzeumban van kiállítva.

(Fotó: Adevarul)

Simona Suciu

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:47

Ceauşescu l-a împuşcat pe Lache, ursul vedetă al Braşovului, pentru a depăşi recordul lui Tito

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: