//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Ceauşescu utolsó jászvásári (Iaşi) látogatása, három hónappal a forradalom előtt. Egy feszült nagygyűlés és egy meghiúsult vadászat Poieninél – Adevărul

adevarulNicolae Ceauşescu 1989. szeptember 13–14-én látogatott utoljára Jászvásárra, rendkívül feszült hangulatban, amit a kelet-euróapai országokban zajló események okoztak. A diktátori házaspár 1989 szeptemberében Jászvásárt választotta az iskolai év megnyitására. A kortársak és a történészek azon a véleményen vannak, hogy a jászvásári látogatást a pártapparátus a Ceauşescuék imázsának tisztára mosására tett kétségbeesett kísérletnek gondolták ki.

A diktátor párt a Jászvásári Repülőtéren a hagyományos sóval és kenyérrel várták és több ezer embert mozgósítottak egy nagygyűlésre, amivel a rezsim egyre romló imázsát akarták javítani (Fotó: Adevarul/Agerpres)

1989 novemberében a Kommunista Párt (PCR) XIV. kongresszusa következett, a Nicolae Ceauşescu és Mihail Gorbacsov, Szovjetunió vezetője közötti kapcsolatok pedig egy példátlan mértékig hidegültek el. A rezsim politikai stratégái Moldvát olyan területnek látták, mely egyrészt valamivel távolabb van a szabadság nyugat felől fújó „szelétől”, másrészről pedig a „megszállók”, a szovjet befolyásolási ügynökök belépési pontja volt, akikről olyan információk voltak, hogy már be is szivárogtak Romániába. Különben Nicolae Ceauşescu jászvásári beszédében gyakran szerepelt a „belügyekbe való be nem avatkozás” fordulat.

A Maria Ghiţulică, a megye utolsó kommunista első titkára által vezetett jászvásári pártaktíva több ezer embert szedett össze a vállalatokból, az egyetemekről és a községekből egy példátlan méretű nagygyűlésre, melynek során Ceauşescu vissza akarta szerezni a haza vitathatatlan „atyuskája” státuszát.

Ennek ellenére a Constantin Ciurlău által vezetett helyi Securitate a látogatás előtt azt jelentette Bukarestre, hogy a nép elégedetlensége veszélyes mértéket ért el. „Ceauşescu utolsó jászvásári látogatásakor nem történt semmi különös. Az egyetlen érzékelhető dolog az volt, hogy az emberek nagyon elégedetlenek voltak. Mi tájékoztattunk erről és akinek kellett elmondtuk, hogy hagyják az embereket átadni a leveleket, hogy ne kerüljön sor lökdösődésekre. Akkor több tíz levelet adtak át”, mesélte néhány évvel ezelőtt Ciurlău a jurnalul.ro-nak.

Amikor a hivatalos járműoszlop áthaladt a városon, több incidensre került sor, melyeket olyan emberek okoztak, akik vagy beszélni akartak a diktátorral, vagy írásos panaszokat akartak átadni neki. A nagygyűlés egyik részvevőjét a földre is teperték a személyes őrséghez tartozó szekusok, amikor valahol a Sportcsarnok környékén megpróbált közel kerülni a gépkocsihoz. „Az őrséghez tartozók a földre teperték, hogy ne tudjon előrehaladni és ők adták át a levelét. Egy kis botrány lett belőle, mert az emberek rájuk kiabáltak és azt mondták, «Hagyják békén, hogy beszéljen», de nem engedték meg neki. A dermedt arcú Ceauşescuné átvette a levelet. Látható volt, hogy megijedtek. Ceauşescunak különben a Tudor Vladimirescu Egyetemi Komplexumban kellett volna beszédet mondania, de lemondtak róla”, emlékezett vissza az eseményre Leonid Stratulat, a rezsim utolsó éveiben engedélyezett egyetlen újság, a Flacăra Iaşului fotóriportere.

A nagygyűlés részvevői visszaemlékeznek arra, hogy bár Nicolae Ceauşescu megpróbált nyugodtságot mímelni, aggodalmat lehetett leolvasni az arcáról és azt, hogy máshol járnak a gondolatai.

A jászvásári látogatás során a hivatalos küldöttség, többek között Emil Bobu és Silviu Curticeanu, a Végrehajtó Politikai Bizottság (CPEx) tagjai is, meglátogatták a város ipartelepét, mely tele volt a helyi gazdaság összes kolosszusával, valamint Páskányt (Paşcani) is, ahol Nicolae Răţoi, az egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő romániai polgármester fogadta őket, aki 1989 után is több mandátumot szerzett, most pedig újraválasztották képviselőnek Románia parlamentjébe.

Eltévedve a dobrovăţi erdőben

A jászvásári látogatás másnapján, 1989. szeptember 14-én Ceauşescuék ellátogattak a dobrovăţi vadászlakhoz is, ami a szakértők szerint, az egyik legszebb a diktátor által Románia területén épített hasonló célú épületek közül.

Ceauşescu „szarvasra” érkezett, de nem vadászni, hanem „csak csodálni”, meséli a vadászlakot gondozó egyik erdész. Állítása szerint, a diktátor a poieni-i birtokon sohasem lőtt szarvast, csak csodálta őket. Volt egy kedvence is, melyet Fluerarunak nevezett el: „Aranytrófea volt, de nem lőtte le. Nagyon jó vadász és nagyon jó célzó volt. Hazudnak, akik azt mondják, hogy leitatta az állatokat, vagy túlhizlalta azokat, hogy ne tudjanak elfutni. Ceauşescu valóban vadászott”.

A Dobrovăţ erdőben lévő Poieni-menedékházhoz a diktátor párt elkísérte két kutyájuk és a Milícia parancsnoka, Pleşa ezredes. Ceauşescu a vadászlaknál hagyta a feleségét és estefelé Pleşaval elment a vadászleshez, hogy megnézze a szarvasokat. Az erdőkerülő, aki egy erdészházban lakott egy erdésszel és egy brigádossal, arra ébredtek, hogy ők állnak az ajtóban. Földbe gyökerezett a lábuk, amikor maga Ceauşescu kérte őket arra, hogy kísérjék el szarvasokat nézni. Az erdőkerülő izgalmában eltévesztette az utat és mivel időközben beesteledett, időnként bekapcsolta az elemlámpáját, hogy lássa az ösvényt.

Pleşa pánikba esett és arra kérte, kapcsolja ki, azt gondolva, hogy ezek esetleg egy merényletre leadott jelzések lehetnek. A pánikba esett mérnököt csak azután lehetett meggyőzni arról, hogy ne játsszon az elemlámpájával, hogy agyonlövéssel fenyegették meg. A terrorelhárítási egység parancsnoka, Florin Vezeteu pedig amiatt esett pánikba, mert Ceauşescu késlekedett visszatérni. Kúszva indult az általa koordinált csapattal a diktátor keresésére, nehogy ez utóbbi azt gondolja, hogy merénylők követik. Ceauşescu rájött, hogy eltévedt, de megőrizte a nyugalmát és csak azután próbált viccet csinálni az esetből, hogy végül visszaértek a vadászházhoz. A tanúk úgy emlékeznek vissza, hogy a diktátor házaspár a jászvásári látogatással összességében nem érte el a célját, nevezetesen azt, hogy megnyugtassa a fő „szereplőket” és meggyőzze a lakosságot, hogy a kommunista rezsim még mindig életképes.

Cezar Pădurariu

adevarul.ro, 2013. március 23., 11:57

Ultima vizită a lui Ceauşescu la Iaşi, cu trei luni înainte de Revoluţie. Un miting tensionat şi o vânătoare ratată la Poieni

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: