//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Hogyan rejtették el Ceauşescu elől Bodzavásár (Buzău) márványból és gránitból készült főterét – Adevărul

adevarulBodzavásár polgármester és a Román Kommunista Párt (PCR) helyi fejesei 1976-ban, Nicolae Ceauşescu városukban tett látogatása előtt életük legkegyetlenebb izgalmát élték át. Helyi ambícióból éppen akkor fejezték be a főtér márvány- és gránittáblákból való kirakását és nem tudták, hogy rejtsék el a legszeretettebb tekintete elől, mert ő akkoriban nem értett egyet a drága anyagok felhasználásával.

(Fotó: Adevarul)

A bodzavásári főtér gránit- és márványlapokkal reprodukálja a Bodza környéki népviselet mintáját. Bodzavásár 1970 és 1978 közötti polgármestere, Gheorghe Milu elmeséli, hogy építette ki a város főterét, honnan szerzett építőanyagot és hogy rejtette el ezeket Nicolae Ceauşescu elől.

Milu azt mondja, a gránittal és márvánnyal való kikövezés néhány bodzavásári azon igyekezetéből fakadt, hogy igazi műalkotássá változtassák a város főterét. „Bukaresten volt egy fővárosi alelnökünk, Nicolae Iordachenak hívták, aki Joiţán, nálunk, Bodza (Buzău) megyében született. Volt még egy barátom, Ionescu, aki az I.P.I.C. C.F.-nél volt igazgató, aztán miniszter a bukaresti vasútnál. A megyei tanács volt elnökével, Ion Sârbuval 1972-ben kezdtük el e tér megtervezését”, emlékezett vissza Gheorghe Milu.

Mielőtt maga az építkezés megkezdődött volna, a városvezető elrendelte a terep előkészítését, ehhez pedig az ország legjobb szakértői hozatta oda. Elsimították a terepet és kaviccsal töltötték fel, mert a talaj mocsaras volt, majd kiválasztották a tér mintáját.

A Scânteia-ház előtti Sztálin-szobor talapzatából származó gránitot használtak fel

Az építőknek több tíz tonna márványra és gránitra volt szükségük, de ezeket az anyagokat akkoriban szinte lehetetlen volt a román piacon beszerezni. Így használták fel a Moszkvából származó, a Scânteia-ház előtt álló Sztálin-szobor talapzatából kinyert gránitot.

„Iordache Bukarestre hívott és ő beszélt nekem a Sztálin-szobor talapzatáról, ami Bukaresten, a Scânteia-ház előtt volt és amit lebontottak. Iordache és Ionescu tudták, hogy hol van a szobor és minden áron Bodzavásárra akarták hozni a gránitot. Világosan megmondták, hogy az őzike színe abból a gránitból kell származzon, a Sztálin-szobor talapzatából és idehozták”, mesélte Gheorghe Milu.

Akkoriban tilos volt drága anyagokkal dolgozni, az akkori polgármesternek pedig éppenséggel az államfő elől kellett elrejteni a munkát, aki Bodzavásárra készült látogatni.

„Az építkezés csaknem két évig tartott. Közeledett Ceauşescu látogatása, Bodzavásár hivatalos említésének 1.600. évfordulójára, 1976-ban és én nagyon belehúztam, hogy befejezzük, hogy kialakítsuk. A látogatás óriási volt, de nem tudtam, hogy rejtsem el a márványt és a gránitot, mert tilosak voltak a márványból készült munkák. Amikor eljutottunk a Dacia térre, megkönnyebbülten sóhajtottam fel. Minden munkás eljött és az embertömeggel elfedtük az egész teret és egyetlen gramm márvány sem látszott”, mesélte a volt polgármester.

Iulian Bunila

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:43

Legendele Epocii de Aur. Cum i-a fost ascuns lui Ceauşescu platoul cu marmură şi granit din centrul Buzăului

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: