//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Mit csinált a Ceauşescu-házaspár, amikor Beszterce-Naszód megyébe látogatott? Városi legendák a kommunista párosról – Adevărul

adevarulBeszterce-Naszód megye volt a Ceauşescu-házaspár egyi kedvenc helye, a bánffytelepi (Dealul Negru) menedékháza az egyik pihenési oázisuk lévén. A Ceauşescu-házaspárral kapcsolatban állók azt mondják, Elena féltékeny volt, állandóan a férje nyomában járva, akit mindenhova elkísért. Nicolae Ceauşescu biztonsággal és általában véve a minőséggel kapcsolatos mániája sem merült feledésbe. A Ceauşescu-házaspár a leggyakrabban a bánffytelepi vadászházban szállt meg. Az őket abban az időszakban is kiszolgálók visszaemlékeznek arra, hogy Ceauşescu a neki alávetettekkel szemben mindig a képességeit akarta megerősíteni, még akkor is, ha ezek nem léteztek. A vadászatokon például, a mesterlövészek terítették le azokat a medvéket, melyekkel utólag Ceauşescu dicsekedett.

(Fotó: Adevarul/Arhivele Naţionale/Fototeca online a comunismului românesc)

Ez különben megszokott gyakorlat volt a kommunisták között, az Evenimentul zilei nemrég számolt be Nyikita Hruscsov szovjet vezető éppen Bánffytelepen tett látogatásáról, ahol egyetlen medvét sem lőtt le, de végül lefényképezkedett a prédával, magára vállalva az elejtését.

(Fotó: Adevarul/Arhivele Naţionale/Fototeca online a comunismului românesc)

A beszterceiek Elena féltékenységére is emlékeznek, aki még a vadászatokon sem tévesztette szem elől Nicolae Ceauşescut, szokás szerint a menedékház erkélyéről kísérve figyelemmel.

(Fotó: Adevarul/Arhivele Nationale/Fototeca online a comunismului romanesc)

A beszterceiek által említett egyik részlet az, hogy ők ketten elválaszthatatlanok voltak, Elena minden hazai látogatására elkísérve Nicolae Ceauşescut és gyakran külföldre is.

A kusmai vadászház a diktátor egyik kedvenc helye volt (Fotó: Adevarul/Bianca Sara)

Bár a ruházatukkal nem tűntek ki, a Ceauşescu-házaspár a nyugati tárgyakat kedvelte, ezek a részletek a bánffytelepi vadászház berendezésén is látható volt, ami megfelelt a nyugati trendeknek, legalábbis a bútorzat és a díszítőelemek terén. Ennek ellenére a menedékház nem annyira látványos, mint az várható lenne, Ceauşescu ugyanis azt akarta, hogy minél hamarabb készüljön el, így a kivitelezés nem tökéletes.

Nicolae Ceauşescunak ezen kívül mániája volt a személyes biztonsága, a bánffytelepi vadászháznál folyosót építve a két épülettest között, amelyen át az ételt szállították, hogy az esetleges ellenségek ne tudjanak mérget spriccelni azokra. Egyesek szerint a Ceauşescu-házaspár addig nem is evett, míg valaki előzetesen nem tesztelte azokat.

A diktátor ételét az esetleges mérgezésektől megvédeni hivatott fedett folyosó (Fotó: Adevarul/Bianca Sara)

Míg a vadászház többi, a közönség számára nyitott szobájában korszerű bútorzat van, a Ceausescu-házaspár szobája pontosan úgy néz ki, mint 1990 előtt (Fotó: Adevarul/Bianca Sara)

Ez akkor is látható volt, amikor a Beszterce városban lévő protokollvilláról volt szó, amelyet 24 órából 24 órán át őrizték a szekusok, holott Ceauşescu sokszor évekig nem járt benne.

A volt kommunista vezető imádta, ha gazdagságot és mennyiséget lát a munkalátogatásait, ezért a beszterceieket minden látogatás alkalmával erőszakkal kivezényelték a megye gyáraiból és üzemeiből, hogy fogadják Ceauşescut.

Bianca Sara

adevarul.ro, 2013. március 23., 09:57

Ce făceau soţii Ceauşescu când poposeau în Bistriţa-Năsăud? Legende urbane despre cuplul comunist

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: