//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Mit szólt volna hozzá Ceauşescu? A neptuni magán tengerpartját amerikaiak tapossák – Adevărul

adevarulMinden bizonnyal Nicolae Ceauşescu neptuni rezidenciája volt a tengerparton a „leginkább sterilizált”. A homok finom volt, a víz tiszta, a térségnek pedig még a látványa is el volt zárva az egyszerű halandók elől. Az általa itt eltöltött utolsó nyár után csaknem 20 évvel a diktátor tengerparti szakasza a kommunizmus ellenségei, az amerikai imperialisták pihenőhelyévé vált. A Románia királyi családja által bevezetett hagyományt folytatva, Nicolae és Elena Ceauşescu nyáron a szabad idejüket a tengerparton töltötték. Míg a királyok inkább Konstancát (Constanţa) kedvelték, az elvtársak Neptunon, a nomenklaturista fejesek zöld üdülőjében tartózkodtak.

Basescu és Bush Ceausescu tengerpartján (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

Ezt a szokást Traian Băsescu jelenlegi elnök is megőrizte, aki beleszeretett a neptuni villába. Évről évre itt fogadja volt kollégáit a Tengerészeti Intézetből, esténként pedig kilátogat a híres Cireşicába, a közelben létesített kerthelyiségbe.

A parton (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

Az elnöki pár a Fekete-tengerben fürdik (Fotó: Adevarul)

A neptuni protokollvillánál 1989 előtt az övezet körbe volt kerítve és a Securitate éberen őrizte, az elővigyázatossági lépések pedig nem csak egy mítosz voltak. A komplexumot egy egész elnöki „udvartartás” szolgálta ki, melynek feladata az volt, hogy minél kellemesebb tartózkodást biztosítson a tengerpartra érkezett Ceauşescuéknak és kommunista tisztségviselőknek.

Elena, a szirén (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

Iordana, a meny, Valentin, a fiú, Daniel, az unoka és Elena Ceausescu (Fotó: Adevarul/portalulrevolutiei.ro)

A magán tengerpartot gondosan megtisztították a kagylóktól, a homokot pedig átszitálták, hogy kellemes legyen a tapintása. A tenger vizét megtisztították a kövektől, a kagylóktól, az algáktól, a medúzáktól és más élőlényektől. Búvárok őrizték a területet, hogy a tenger felől semmilyen fenyegetés se érkezhessen.

Itt csak Elena, Nicolae és a Ceausescu-család többi tagja napozo9tt. A távolban az olimpi szállodák látszanak (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

Az elnöki rezidenciát kerítés választotta el az üdülőhöz tartozó tengerpart többi részétől, mely jelentős intim távolságot biztosított Ceauşescuéknak a többi halandótól. Ez utóbbiak azzal viccelődtek, hogy a Securitate engedélye nélkül még a sirályok sem repülhettek el a tengerpart felett. Voltak Neptunnal kapcsolatos Ceauşescu-viccek is.

„Az egyik reggel Ceauşescu korán felkel és kimegy a tengerre néző teraszra. Mohón beszívja a tengeri levegőt és az élettel elégedetten azt mondja: «Jó reggelt, soare! (Nap! – E-RS)». «Éljen, Ceauşescu elvtárs!”». Nicu bá meglepetten bemegy a villába és elmondja Leananak, mi történt: «Annyira ismertek vagyunk, hogy még a Nap is tudja, ki vagyok». Másnap mindketten korán felébrednek. Kimennek a teraszra és újra köszönnek: «Jó reggelt, soare!». «Éljen, Ceauşescu elvtárs! Soare tegnap volt ügyeletes. Én State vagyok».

Más elnökhöz hasonlóan, a kommunizmus korszakából, a neptuni villába a bolygó legerősebb embere, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, George W. Bush is eljutott. Őt Traian Băsescu elnök hívta meg egy egyedülálló, pont a tengerparton tartott konferenciára, 2008. április 2-án. „Nem tudok szebb helyet elképzelni egy találkozóra”, mondta Bush.

Ceausescu emlék (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

Két elnök a tenger partján és egy románoknak ismerős gesztus (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

“Nem tudok szebb helyet elképzelni” – George W. Bush Neptunon (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

A neptuni tó VIP-hattyúi (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

Románia és Amerika első asszonyai (Fotó: Adevarul/George W. Bush archívuma)

Az elnöki villát a 90-es években építették (Fotó: Adevarul/Elnöki Hivatal)

George W. néhány órát pihent itt, a Nicolae Ceauşescu által a 60-as években épített protokoll komplexumban az első asszonnyal, Laurával és egész kíséretükkel. Az AEÁ elnöke megebédelt, amit „finomnak” minősített, olyan desszertként elfogyasztott fagylalttal, amit a külföldi újságíróknak is ajánlott, aztán körbejárta a magas rangú vendégek számára előkészített rezidenciát.

George W. Bush sétált a park zöld ösvényein, a hattyús tó partján, a tenger menti sétamólón és az átszitált tengerparton, amin hajdanán csak Románia legrettegettebb házaspárja pihent.

Sinziana Ionescu

adevarul.ro, 2013. március 23., 12:08

Ce-ar fi zis Ceauşescu? Plaja lui privată de la Neptun, călcată de americani

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: