//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Mítoszok a Ceauşescu-házaspárról: Csak Uzlinan aludtak és utasítást adtak az Állomás (Gării) utcai tömbházak megépítésére – Adevărul

adevarulAz egész országban számos történet keringett a Ceauşescu-házaspárról. A kettejük szeszélyeiről szóló történetek a kommunizmus alatt, de azután is keringtek és bővültek. Az emberek ma is emlékeznek a diktátorról és a feleségéről suttogva terjedő történetekre.

(Fotó: Adevarul)

Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu látogatása Tulcea megyében (1976. augusztus 27-28.) (Fotó: Adevarul)

A Ceauşescu-házaspárról szóló egyik helyi történet a Tulcea megyei híres protokollvillákra vonatkozik. Például a város kijáratánál, Moruzov-villa néven ismert ház állítólag Ceauşescuék egyik kedvenc létesítménye volt. De az emberek azt mondják, hogy ez csak egyike a diktátor által személyes ambícióból épült protokollháznak, ahol sohasem aludt.

Nicolae Ceausescu a tulceai nagygyűlésen, a párt- és állami vezetők látogatása alkalmából (1968. április 12.) (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc, cota 84/1968)

A tulceaiak azt mesélik, hogy amikor Tulcea megyébe látogatott, Ceauşescu csakis Uzlean, egy duna-deltai luxus létesítményben szállt meg. A volt protokollház környékén mára a Cormoran idegenforgalmi komplexumot építették fel (Cornel Găină üzletember tulajdona). A román állam Tulceára látogató hivatalosságai az utóbbi években is ezt a szálláshelyet választották.

Kép a tulceai nagy népi gyűlésről, Nicolae Ceausescu elnök és más párt- és állami vezetők munkalátogatása alkalmából (1978. július 29.) (Fotó: Adevarul/ Fototeca online a comunismului românesc, cota 247/1978)

Párt- és állami vezetők munkalátogatása Tulcea megyében. A tulceai hajógyárban (1978. július 29.) (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc, cota 246/1978)

Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu és más párt- és állami vezetők munkalátogatása Tulcea megyében. Kép a Tulcea városban zajlott körtáncról (1978. július 29.) (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc, cota 248/1978)

A párt- és állami vezetők Tulcea megyei látogatása (1968. április 12.) (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc, cota 83/1968)

1971. augusztus 5. Nicolae Ceausescu a tulceai Alumíniumgyár építkezésén (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc, cota 7/1971)

Nicolae Ceausescu, Emil Bodnaras és más párt- és állami vezetők Tulcea megyei látogatása (1968. április 11.) (Fotó: Adevarul/Fototeca online a comunismului românesc, cota 82/1968)

Ma így néz ki az uzlinai Cormoran komplexum, ahol Ceausescu megszállt (Fotó: Adevarul)

A Moruzov-villa, Ceausescu protokollháza, ma kereskedelmi egység (vendéglő és kerthelyiség) (Fotó: Adevarul)

A Ceauşescu-házaspárral kapcsolatos másik történet az Állomás (Gării) utcai tömbházakra vonatkozik. A helyiek azt mesélik, hogy a diktátor egy tulceai látogatás során rendelte el ezen tömbházak felépítését, mert nem tetszett a város Duna felőli látképe.

Az Állomás (Garii) utcai tömbházak, melyekről azt állítják, hogy Ceausescu óhajára építették őket (Fotó: Adevarul)

Claudia Petraru

adevarul.ro, 2013. március 23., 08:38

Mituri despre soţii Ceauşescu: Dormeau numai la Uzlina şi au comandat ridicarea blocurilor de pe strada Gării

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: