//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Nicolae Ceauşescu berúgott a drăgăşani-i borospincében és néhány óráig nem találták. Akkor mindenki azt hitte, meggyilkolták az ellenségek – Adevărul

adevarulAz évek során egy sor történet keringett a Ceauşescu-házaspárról az egész országban. A történészek azt mondják, hogy az Aranykorban mindenki suttogva beszélt a Ceauşescu-családdal kapcsolatos mítoszokról. Nicolae Ceauşescunak 1946-ban el kellett jutnia a Kommunista Ifjak Szövetségének (UTC) országos konferenciájára, de előtte megállt a drăgăşani-i borospincénél, ami akkor Brătianu tulajdona volt. „Nicolae Ceauşescu és a gépkocsivezetője addig ittak, amíg már nem voltak maguknál. Órákig őket kereste mindenki. Arról beszéltek, hogy ellenségek gyilkolták meg őket. Végül a drăgăşani-i borospincénél bukkantak rá. Hullarészeg volt. Ezt én is Ion Popescu Puţuritól hallottam”, mondta a történész Toma Rădulescu.

(Fotó: Adevarul)

Nem tudott vezetni

Egy másik Nicolae Ceauşescuval kapcsolatos mítosz szerint, nem tudott vezetni. Caracalban arra kérte a gépkocsivezetőjét, hogy engedje őt vezetni, de elvesztette az uralmát a kormánykerék felett és az árokba hajtott. „A diktátor akkor azt mondta, hogy nem miatta történt a baleset és mindenkinek megtiltotta, hogy erről beszéljen”, mondta Rădulescu történész.

A padon aludt

Nicolae Ceauşescu állandóan gyűléseket szervezett minden városban a pártaktivistákkal. Krajován (Craiova) elaludt egy padon és rögtön a találkozó után ébresztették fel.

Andreea Mitrache

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:53

Nicolae Ceauşescu s- a îmbătat la crama din Drăgăşani, iar câteva ore a fost de negăsit. Toată lumea a crezut atunci că a fost omorât de duşmani

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: