//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Történelem, XX. század

Nicolae Ceauşescu Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) közvetlen leszármazottja és más mítoszok a diktátor családról – Adevărul

adevarulA Ceauşescu-családról úgy a kommunista korszakban, mint ahogy a forradalom után is bőségesen keringtek mítoszok. A 70-es, 80-as években suttogott mítoszok egy része nem is volt mítosz, hanem valóság, mint például egy több kilogramm arannyal feldíszített fürdő egy protokollvillában. A vidéki látogatások mindig is forrásai voltak a Nicolae és Elena Ceauşescuval kapcsolatos mítoszoknak. „Egy adott pillanatban megjelent egy olyan pletyka, mely szerint Ceauşescu egy tömbházat akart felépíteni Temesvár központjában, a Katedrálissal szemben, hogy amikor látogatóba jön, ne lássa többé az Opera erkélyéről. Annak ellenére, hogy papos temetést tartott az apjának”, mondja Ioan Haţegan történész.

(Fotó: Adevarul)

A legendát az „elvtárs” libidója sem úszta meg. „Azt is beszélték Nicolaeról, hogy csak Elenával érezte férfinak magát, vagy hogy Vitéz Mihályig vezették vissza a családfáját. Tudomásom szerint, tényleg volt egy történészekből álló csoport, akik megpróbáltak apai vonalon visszavezetni Nicolae Ceauşescu családfáját Vitéz Mihályig. Ilyenfajta dolgok történnek, amikor személyi kultuszról beszélünk”, magyarázta a bánsági történész.

Az ország élén álló családdal kapcsolatosan keringő mítosz közül soknak volt igazság magja. „Azt beszélték, hogy a mezőgazdasági területekre látogatások előtt megtörtént, hogy a hivatalos küldöttség útvonala mentén lefestették a mezőket, hogy jobban nézzenek ki. Vagy, hogy az állatokat az egyik TSZ-től a másikhoz költöztették át, ahogy Nicolae Ceauşescu egyik helyről a másikra ment, hogy többnek tűnjenek”, mondta még Ioan Haţegan.

Vali Silaghi

adevarul.ro, 2013. március 23., 10:38

Nicolae Ceauşescu, descendent direct al lui Mihai Viteazul şi alte mituri despre familia dictatorilor

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: