//
most olvassa...
Moldova Köztársaság, Politika

Az AIE az utolsó kártyáját játssza ki. Milyen esélye van Iurie Leancănak arra, hogy megválasszák az új kormány élére – Adevărul

adevarulNicolae Timofti elnök ma a diplomácia vezetőjét, Iurie Leancăt jelölte a miniszterelnöki tisztségre. Az elemzők szerint, neki 50-50 százalékos esélye van megalakítani az új kormányt és ez a Moldovai Köztársaság utolsó kísérlete kikerülni a válságból az európai úton haladni.

Iurie Leanca (Fotó: Adevarul)

A kijelölt kormányfőnek, az alkotmány szerint, 15 napja van kormányt alakítani és bemutatni a programot és az új kabinet összetételét. Ezt követően a kijelölt miniszterelnök bizalmi szavazást kér a parlamentben. „Az új miniszteri kabinetnek az európai pálya folytatása, hazai téren pedig a demokratikus reformok alkalmazása lesz a feladata”, jelentette ki Nicolae Timofti elnök, aki az új kormány megszavazásra biztatta a parlamenti képviselőket.

A Kommunisták Pártja (PCRM) nem vett részt a konzultálásokon és hallani sem akar kormányalakítási tárgyalásokról, előrehozott választás kiírását sürgetve. Tegnap a szocialisták frakciója is bejelentette, hogy nem szavazzák meg Iurie Leancăt, mert „nem képes a hazai gazdasági és szociális ügyeket kezelni”, több frakció nélküli pedig még gondolkodik. A demokrata Adrian Candu nem hisz egy jövendőbeli Leancă-kormányban és hogy ez állítólag a Liberális-Demokrata Párt (PLDM) egyik játéka.

„Az összeomlásuktól félve találnak majd egy kompromisszumot”

Az elemzők azt mondják, Iurie Leancă nagyon jó kormányfő lenne. „Kitűnő jelölt, irigylésre méltó háttérrel, az európai partnerek nagyon jól ismerik. Remélem, hogy szervezői képességeket is felfedez magában, hogy hatékonyan tudja vezetni a kormányt”, kommentálja Igor Boţan. Ugyanakkor a szakértő azt mondja, hogy 50-50 százalék esélye van egy új kormány megalakulásának. „A volt Szövetség az Európai Integrációért (AIE) pártjai közötti bizalmatlanság a gond. Ugyanakkor az összeomlásuktól való félelmükben, amennyiben előrehozott választásra kerülne sor, ezek a szervezetek megtalálhatják majd a kompromisszumot”, magyarázza Igor Boţan.

A pártok támogatottsága szabadesésben

A kommentátorok egyhangúlag azt tanácsolják Iurie Leancănak, hogy a most kezdődő tárgyalásokon ne ismételje meg a korábbi hibákat. „Civilizáltabb, átláthatóbb, koherensebb eljárásokhoz kell folyamodnia. Nem engedheti meg, hogy zsarolják. Saját vízióval kell rendelkeznie és a meglévő, erőteljes kopási folyamatban lévő politikai strukturálódásokon kívüli támogatókat kell keresnie a parlamentben”, véli Oazu Nantoi, a Közpolitikai Intézet programigazgatója is.

A Kisjenőben kommunista tanácsnoki tisztséget betöltő Victor Gurău elemző azonban biztos abban, hogy új választási kampány felé haladunk, ami már el is kezdődött. „Képtelenség megragasztani egy néhányszor már összetört korsót, ennyi szétszóródott cseréppel. Bármilyen gazdasági és politikai konjuktúra bizalmon alapul. Filat úr a húsvéti intenzív üzenetével már megkezdte a választási kampányt”, mondja Gurău.

Az előrehozott választás kudarc lenne

A Külpolitikai Egyesület ügyvezető igazgatója, Victor Chirilă azt állítja, hogy bár az új kormányról szóló tárgyalások egyáltalán nem lesznek egyszerűek, a „volt kormányzat három pártja számára ez az utolsó esély”. „Mindhárom párt számára ez az igazság pillanata, melyeknek a szavazatukkal meg kell mutassák, hogy a mi érdekeinket képviselik, vagy a pártokét. Ez az utolsó esély kikerülni ebből a válságból, behozni az elvesztegetett idő és az európai fővárosokban helyreállítani a köztársaság, utolsó időben keményen megromlott, imázsát”, állítja az elemző.

Ugyanakkor Chirilă azt mondja, hogy az esetleges előrehozott választás azt jelentené, hogy „2013 helyrehozhatatlanul elvesztegetett év volt” a Moldovai Köztársaság európai aspirációi tekintetében. „Szokványos ország leszünk, már nem lesz az az erős elkötelezettség az EU részéről”, teszi még hozzá a külpolitikai szakértő.

Az ország imázsát megváltoztató diplomata

Iurie Leancă a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetét végezte el. 1986-ban kezdődött a diplomáciai karrierje. A Moldovai Köztársaság egyesült államokbeli nagykövetségén dolgozott, 1999 és 2001 között külügyminiszter-helyettes volt. 2009 óta külügyminiszter, sikeresen megváltoztatva a Moldovai Köztársaság külföldi imázsát. Megkezdte a tárgyalási folyamatot egy EU-társulási megállapodásról, a párbeszédet a szabadkereskedelmi megállapodásról, de a moldovai állampolgárokkal szembeni EU-s vízumkényszer megszüntetéséről szóló megbeszéléseket is.

Virginia Dumitraş

adevarul.ro, 2013. május 15., 20:16

AIE îşi joacă ultima carte. Care sunt şansele lui Iurie Leancă să fie votat la şefia unui nou guvern

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: