//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Környezetvédelem, Külpolitika, Politika, Verespatak/cián

Egységesen! Megmentjük! Nagybányát?! – În Linie Dreaptă

ildlogoA miniszterelnök Victor Ponta sürgősségi eljárással beterjeszt a Parlament elé egy törvénytervezetet a verespataki bányakitermelés beindítása érdekében. Másrészről a vadromán Victor Ponta kijelenti, hogy a miniszterelnökként támogatott törvény ellen fog szavazni.

ild-faceUgyanez a skizofréniás kettőség jellemzi az utcán tüntetőket is: egységesen! megmentjük! Verespatakot! de senki sem nyugtalankodik egy cseppet sem Nagybánya megmentéséért egy ugyanilyen bányatervtől. Miért?

Netán a nagybányaiak alsóbbrendűek lennének a verespatakiakkal szemben? Ők nem érdemlik meg, hogy megmentsék őket a cianidozásos biztos kiirtástól? A nagybányai folyó, patak, fauna és flóra kevesebbet ér és nem érdemel megmentést? A nagybányai cianid gyengédebbek és barátságosabbak a környezettel, mint a verespataki? Az oroszoknak és a kazahoknak biztonságosabb kitermelési technológiájuk van, mint a kanadaiaknak?

Lássuk:

„Az arany cianidos kitermelésének újraindítása most a SAT&Company, egy kazah tőkéjű társaság égisze alatt zajlana. Az Kengesz Rakisev, az almati (Kazahsztán) volt polgármester vejének a tulajdona. Imangali Taszmagambetov politikusról van szó, aki 2002-ben és 2003-ban Kazahsztán miniszterelnöke volt, aztán a 2004–2008-as időszakban Almati város polgármestere. Kazahsztán egyik legbefolyásosabb potentátjáról van szó, aki közel áll Nurszultan Nazarbajev kazah elnökhöz. A nagybányai volt Aurul gyár aktívumait birtokló cég, a Romaltyn eddig egy orosz oligarcha tulajdona volt. Az ismert orosz nyelvű gazdasági kiadvány, a Kommerszant tulajdonosáról, Mihail Prohorovról van szó, aki a Polyus Goldon keresztül birtokolta a nagybányai aktívumokat. Az orosz oligarcha 20 millió euróért adta el a Romaltyn-csoporthoz tartozó cégeket.

Nagybányán a helyi hatóságok ellenzik az aranytartalmú érc cianidos feldolgozásának újraindítását, mert a helyzet nagymértékben különbözik a verespatakitól. Például, a meddővel és cianiddal teli tavak gátjai földből vannak. Szó sincs a Roşia Montană Gold Corporation által ígért ultrabiztonságos gátrendszerről. Aztán a cianidozás régi, szovjet rendszerű technológiát alkalmazna.

A nagybányai kitermelés esetében a környezetvédelmi garanciák sokkal kisebbek, mint a Verespatak esetében felajánlottak. Másrészről a kazahok semmilyen finanszírozást nem nyújtanak a közösség történelmi örökségének megóvására, ahogy az a szigethegységi faluban működő cég esetében történik.

Ezen kívül egy olyan baleset, mint a 2000-es, jelentősen nagyobb számú embert érintene, mint Verespatak esetében. A szigethegységi polgármesterekkel szemben, akik népszavazást írtak ki a bányaterv támogatására, Nagybányán Cătălin Cherecheş polgármester a cianidos kitermelés megkezdése ellen írt ki népszavazást”. (Cum pregăteşte un mogul asiatic exploatarea aurului cu cianuri în Baia Mare)

Részletek a Nagybányán érintett személyekről és cégekről:

„A Romaltyn Nagybánya arra készül, hogy ősszel újrakezdi a meddőhányókban lévő arany cianidos feldolgozását. Az ügyletet értékét néhány millió dollárra becsülik. A műveletet a „felszínen” egy kazah cég és a Ion Sturza által vezetett Fribourg Investments befektetési alap koordinálja. A két cég nemrég, egymást követő tranzakciókkal átvették az orosz aranymágnásoktól, Mihail Prohorovtól és Szulejman Kerimovtól a bányavállalat feletti ellenőrzést. De a „kazah szál” mögött szintén orosz érdekek bújhatnak meg.

A bányacég tevékenységét egy öttagú Igazgatótanács koordinálná: Ion Sturza, Kengesz Rakisev, a kazah SAT&Company cég (a Romaltyn jelenlegi többségi tulajdonosa) Igazgatótanácsának tagja, Nurlan Abduov kazah vállalkozó és a SAT&Company volt vezérigazgatója, Dan Pascariu, az UniCredit Ţiriac Banc Felügyelőbizottságának, valamint a TAROM Igazgatótanácsának és a New Europe Property Investments ingatlanbefektetési alap elnöke és Bogdan Popescu, a Zeta Petroleum romániai ügyvezető igazgatója, egy ásványi forrásokkal foglalkozó szakértő.

Mihail Prohorov és Szulejman Kerimov orosz mágnások, akik a Polyius Goldon, Európa legnagyobb aranytermelőjén keresztül birtokolták a Romaltynt, tavaly áprilisban a nagybányai bányavállalat (aranytartalmú érckezelő gyár és három kitermelési licensz Máramaros megyében) aktívumait eladták egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek, mely a kazah SAT&Company céghez tartozik. A Polyus Gold hivatalosan 20 millió dollárt kapott a román aranyért. A kazahok a Romaltyn 49 százalékát eladták a Fribourg Investments Ltd.-nek, a Sturza által ellenőrzött befektetési alapnak. Első látásra az oroszok kivonultak az üzletből. De a ZIUAnews felfedezte, hogy a Sturza tulajdonában lévő offshore-cég ciprusi székházában (221 Christodoulou Chatzipavlou, Helios Court, 1. emelt, P.F. 3036, Limassol, Ciprus) működik az ITC Consultants (Cyprus) Limited is, mely cég jelentős részvényes az egyik legnagyobb oroszországi kereskedelmi bankban: Evrofinance Mosznarbank. Ugyanezen bankkal hozható kapcsolatba Szulejman Kerimov, a Polyus Gold részvényesének neve is, aki egy 500 millió dollárosra becsült vásárlással – szintén – részvényessé vált, átvéve a VTB bank’s (az Evrofinance Mosznarbankban tulajdonnal rendelkező bank) 10 százalékát.

A bányameddő Romaltyn Mining általi cianidos feldolgozásának óriási tétje van: az Ásványi Források Országos Ügynöksége (ANRM) 2010 novemberében négy engedélyt adott a Romaltyn cégnek a „bányászati maradéktermék” feldolgozására. Ezek szerint, a Romalty feldolgozhatja a Központi Ülepítőnél, a Meda-tározónál, az Aurul Zazar-nál és a Feldolgozó Üzemnél lévő ülepítő tavaknál lévő meddőt. A négy „aranytározóból” a legérdekesebb piritkoncentráció a Központi Ülepítőnél lévő meddőhányóban található (ez Nagybánya és Felsőbánya között helyezkedik el). Míg a hivatalos jelentésekben a bevallott aranykoncentráció 0,4 gramm/tonna, a KazakhGold Group egyik 2007-es, a ZIUAnews által megszerzett jelentése szerint, a meddőhányókban található arany koncentrációja „0,5 és 70 gramm arany” között ingadozik. Nem ez az egyetlen ok, amiért az oroszoknak nem volt valós okuk kivonulni a nagybányai aranyüzletből. Az oroszok számára a kazah ügylet az utóbbi – többek között Nagybányán is – birtokában lévő feldolgozó egységek miatt volt fontos. Az oroszoknak gyakorlatilag vannak lelőhelyeik, többek között Szibériában, de a tervezett termelési célok eléréséhez feldolgozó üzemekre van szükségük, írja a Gazeta de Cluj. Az orosz arany óriása elsősorban Krasznojarszkban, Irkuckban, Magadanban, Amurban tevékenykedik, de a Jakut Köztársaságban is és 12.500 alkalmazottja van. A cég társtulajdonosa Mihail Prohorov (az Onexim nevű cégén keresztül), aki közel áll a Kremlhez, jelenleg pedig a leggazdagabb orosz, 14,1 milliárd dollárra becsült vagyonnal. A Polyus Gold mögött álló második orosz oligarcha Szulejman Kerimov, aki a cégén, a Nafta Moszkvan keresztül 1,3 milliárd dollárért megvásárolta a Polyus Gold részvényeinek 37 százalékát, állítja a Bloomberg.” (Filiera Kazahă. Deşi s-au retras, oficial, din exploatarea aurului din haldele de steril de la Baia Mare, magnaţii ruşi de la Polyus Gold ar putea acţiona prin interpuşi)

Érdeklik az ilyenfajta információk a Szép És Szeplőtelen Fiatalokat™? Nem. A szelektív felháborodás nem szép, nem szeplőtelen és nem tesz egyebet, mint orosz érdekeket támogat.

De van gyógymód. A következő bukaresti felvonuláson cseréljétek le a rendelkezésre álló tüntetési segédanyagot:

 

(inliniedreapta.net)

Lássuk, vajon egy oroszellenes tüntetésre is kaptok finanszírozást. Daszvidanija!

Emil Borcean

inliniedreapta.net, 2013. szeptember 16.

Uniți! Salvăm! Baia Mare?!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: