//
most olvassa...
Cigányok/Romák, EU, Külpolitika, Parlament, Politika

Zgonea Franciaországban: A szocialista kollégák bizonyítják, hogy mélyrehatóan ismerik a román valóságot és a romák helyzetét – Ziare.com

ziareA képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea csütörtökön a hivatalos párizsi látogatása során egy sor találkozót folytatott francia hivatalosságokkal.

Zgoneanak megbeszélése volt a francia Nemzetgyűlés szocialista frakciójának elnökével, Bruno le Roux-val és a Szocialista Párt első titkárával, Harlem Desirrel az interparlamentáris szintű politikai párbeszéd megerősítéséről, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségéről, de a franciaországi romák kérdéskörével kapcsolatos ügyekről és Románia Schengen-övezethez csatlakozásáról, áll a képviselőház által a Ziare.com-nak küldött egyik közleményben.

(ziare.com – archívum)

A francia szocialista vezetők kijelentették, kiegyensúlyozott álláspontra van szükség a franciaországi romák helyzetét és Románia Schengen-övezethez csatlakozását illetően, azt állítva, hogy a két kérdéskört külön kell kezelni.

„A Szocialista Párton belüli kollégáink ezen megközelítési módja a román valóság és a romániai roma etnikum helyzetének mélyreható ismeretét bizonyítja.

Nagyra értékelem a párbeszéd tartalmasságát, amiből az a gondolat szűrődött le, hogy európai megoldásokat kell találni a romák integrálására úgy a származási országaikban, mint ahogy a célországokban is, az olyan alapvető jogok egyidejű tiszteletben tartásával, mint amilyen az európai polgárok szabad közlekedése”, jelentette ki a közleményben Valeriu Zgonea.

Ami a Schengen-övezethez csatlakozást illeti, a francia szocialisták azt állították, hogy ezt a folyamatot két lépésben kell megvalósítani.

„Kétségtelen, hogy műszaki szempontból Románia felkészült a Schengen-csatlakozásra. Az európai államok többsége hazánk befogadása mellett foglalt állást. Az a célunk, hogy a többi országot is meg tudjuk győzni, melyeknek vannak bizonyos fenntartásaik, hogy Románia komoly partner, mely európai szinten teljesítette a kötelességeit és képes gondoskodni az Európai Unió keleti határáról”, mondta Zgonea.

Ezzel összefüggésben Románia és Franciaország megállapodtak, hogy francia parlamenti képviselők egy csoportja a következő időszakban Romániába érkezik és egy sor megbeszélést folytatnak a román parlamenti képviselőkkel olyan témákról, mint a nemzeti kisebbségek beilleszkedése a társadalomba, a strukturális pénzek lehívása, vagy az Európai Unió távlatai a közelgő európai parlamenti választások kapcsán.

A képviselőház elnöke a párizsi hivatalos látogatása során, a tervek szerint, találkozik a Nemzetgyűlés elnökével, Claude Bartolone-nal, de a diaszpóra képviselőivel is.

D. T.

ziare.com, 2013. október 3., 16:50

Zgonea, in Franta: Colegii socialisti demonstreaza o cunoastere profunda a realitatii romanesti si a situatiei rromilor

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: