//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Környezetvédelem, Verespatak/cián

Kénsavas vízzel elárasztott faluval figyelmeztetnek Verespatak jövőjére – Maszol

ujmagyarszoA kénsavas vízzel elárasztott, negyed évszázada elpusztított Szászavincről készült drámai rövidfilmmel figyelmeztetnek a ciános bányaberuházást ellenző környezetvédők arra, hogy milyen sors vár Verespatakra a bányaprojekt megvalósulása esetén.

verespatakA Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint száz hektáros kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya áll ki. A sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz a veresvölgyi rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

A holdbéli tájon egy amatőr filmes, Florin Cofar készített nagy hatású rövidfilmet, amelyet szeptember 23-án töltött fel a YouTube videómegosztóra: az eltelt két hétben az alkotást csaknem százhúszezren látták. A filmet főleg a verespataki bányaberuházás ellen másfél hónapja folyamatos tüntetésekkel tiltakozó környezetvédők terjesztik a közösségi portálokon, Verespatak jövőjét szemléltetendő.

Folytatás: Maszol – Kénsavas vízzel elárasztott faluval figyelmeztetnek Verespatak jövőjére.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

 

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: