//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Műemlékvédelem, Művelődés, Pártok, Politika, Verespatak/cián

Kiszivárgott a Verespatakról készült független régészeti jelentés » Think Outside The Box – Transindex

transindexA TOTB.ro megszerezte azt a Verespatakról készült független régészeti jelentést, amit három éve Kelemen Hunor volt kulturális miniszter kérésére készítettek oxfordi és leicesteri egyetemi kutatók. Andrew Wilson, David Mattingley és Mike Dawson egyértelműen amellett érvel, hogy egyedülálló történelmi jelentőségű településről van szó, Verespatak teljes mértékben alkalmas arra, hogy az UNESCO világörökségi listájára kerüljön.

trans-faceA brit régészek nem egy (ennyi szükséges a listára kerüléshez), hanem négy kategóriában találták megfelelőnek Verespatakot a listára helyezni. Nemrég a Pro Patrimoniu Alapítvány feljelentette Daniel Barbu kulturális minisztert, mondván, eltitkolja a jelentést a civilek elöl. Az alapítvány volt egyébként a jelentés elkészítésének finanszírozója is. Kelemen Hunor ezt követően jelezte, Barbu nem birtokolja a dokumentumokat, hiszen nála vannak, s alkalomadtán majd közrebocsájtja azokat. Kelemen elmondta, éppen a független brit régészeti szakemberek által elkészített jelentésnek köszönhető az, hogy miniszterként nem írta alá a Kirnyik-hegységi régészeti lelőhely törlését az A kategóriás műemlékek listájáról.

A jelentés teljes verziója letölthető innen. Az alábbiakban a jelentésnek a TOTB.ro által kiemelt szemelvényeit közöljük (Kulcsár Árpád fordítása):

Állásfoglalási nyilatkozat a vizsgált tárgy fontosságáról, amely a verespataki Kirnyik-hegységet vizsgálja, arra nézve, hogy megfelel-e az UNESCO Világörökségi Listájára való felvételhez, mint „kivételes és univerzális érték”

A római kori bányászatról szóló bizonyítékok egy nagy kiterjedésű földalatti komplexumsorozatban lelhetőek fel, és nagyon fontos részét képezik a Római Birodalomból maradt örökségünknek. Ilyen szempontból egyedinek nevezhetők. A bányászathoz köthető föld alatti leletek, a tárnák, a vájatok és a technológiai maradványok értéktöbblettel bírnak, amennyiben egy olyan földalatti táj részeit képezik, amely bizonyítékul szolgál rítusokról, közösségekről, munkamódszerekről. Más bizonyítékok is, az epigráfiai bizonyítékoktól és viasztábláktól a pontosan datált archeológiai leletekig, kiemelten növelik Verespatak jelentőségét, rámutatva, hogy egyike a világörökség kivételes kulturális javainak. E tanulmány szerzői már a kezdetektől vállalták, hogy a jelentés, a Roșia Montana Gold Corporation lépéseihez hasonlón, a római korra fog koncentrálni.

folytatás Kiszivárgott a Verespatakról készült független régészeti jelentés » Think Outside The Box.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: