//
most olvassa...
Befektetések, Cotroceni, Energia, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Pártok, Politika

Ponta és Băsescu kitartanak álláspontjuk mellett, a jelölt Antonescu paktumon gondolkodik. Hogy jutottak a politikusok egyhangú véleményre a palagázról – Gândul

gandulAz utóbbi két napon Pungeştien zajló tüntetések egyáltalán nem módosítják a palagázzal kapcsolatos hivatalos álláspontot, mondja Victor Ponta kormányfő, ami mellett Románia energetikai függetlenségének érvét hozza fel. A politikai döntéshozók, a tüntetésektől függetlenül, már több hónapja kidolgozták a követendő stratégiát: a kutatás négy, vagy öt évig fog tartani, ezt pedig a kitermelési engedélyek kiadása fogja követni ugyanazon cégeknek, a környezetvédelmi engedélyek és esetleg a repesztés új technológiával történő felváltása mellett.

(gandul.info)

„Semmit sem változtatnak az álláspontomon. Azt hiszem, Románia számára nagyon fontos, hogy energetikailag független legyen. Románia számára fontos cél, hogy ne importáljunk gázt, hanem magunk termeljük”, mutatkozott, a Gândulnak nyilatkozó kormányfő újra a palagáz kutatása és kitermelése mellettinek.

Victor Ponta a Vászló megyei tüntetések második napján megbeszélést folytatott e témában Radu Stroe belügyminiszterrel, a kormányfő azon a véleményen lévén, hogy a csendőrség helyesen járt el, mert „nem hagyhatjuk, hogy anarchia alakuljon ki”.

Ponta és Băsescu mellette, Antonescu óvakodik

A politikusok körében a tíz ujjunkon megszámolhatjuk az ellenzőket és ezek amúgy sem tartoznak a döntéshozók közé. Az állam első embereinek e témával kapcsolatos szembenállása már több mint 10 hónapja, a parlamenti választás megtörténte után véget ért. Traian Băsescu az elképzelés egyik támogatója volt és maradt, közvetlenül is szerepet vállalva a Chevron és az Exxon Romániába hozásában. Sőt, az államfő már eleve kizárta egy népszavazás kiírását e témában, azzal indokolva, hogy a szavazókat könnyen meg lehetne téveszteni.

Victor Ponta kormányfő nyílt ellenfélből fokozatosan a kutatást követő kitermelés támogatójává vált, nyilvánosan magáévá téve az Európai Bizottság számainak és az orosz gázzal szembeni jelenlegi függőség csökkentésének érvét. Victor Ponta viselkedésbeli változását azonban politikailag főleg a kormányfő azon stratégiájának számlájára írták, mellyel vissza akarja szerezni az AEÁ bizalmát, főleg a 2012 nyári politikai válság után.

Ennek megfelelően az „azonnali moratórium bevezetése a palagáz kitermelésére” állásponttól, amit az I. Ponta-kormány 2012 májusában hirdetett, a II. Ponta-kormány, gondosan kiszámított nyilvános megszólalásokkal, áttért ennek a stratégiának a részleges, majd teljes elfogadására, ami mellett a Gazprom forrásaitól való függőség csökkentésével érvelnek, amiket évente több mint 30 százalékos arányban használunk fel.

A döntések meghozatalában közvetlenül eddig nem érintett PNL-elnök, a 2014-es elnökválasztáson induló Crin Antonescu kerülte, hogy nyilvánosan határozott véleményt fogalmazzon meg egy vitatott témában. Ezzel szemben a liberálisok azon gondolkodnak, hogy egy paktumot javasoljanak a palagáz esetében.

A palagázzal kapcsolatos politikai ellentmondások történelme

2004. december 9. – Az Adrian Năstase-kormány kormányhatározatban fogadja el az Ásványi Források Országos Ügynöksége (ANRM) és a Regal Petroleum plc közötti, az E V-2 Bârlad területre vonatkozó olajkutatási, fejlesztés és kitermelési koncessziós megállapodást.

2010 – A Chevron cég 25 millió dollárért átveszi az engedélyt a Regal Petroleum-tól.

2012. március 7. – Traian Băsecu elnök a Chevron képviselőivel folytatott megbeszélés után, a parlament együttes ülésén azt kéri a parlamenti képviselőktől, hogy tekintsenek „maximális felelősségérzettel Románia azon szükségletére, hogy jelentősen növelje az energiatermelését, úgy a nukleárist, mint ahogy a Fekete-tengerből és a palagázból származó energiát, ha tényleg vannak forrásaink”. „Az egyértelmű forrásaink a cernavodăi 3-as és 4-es forrásaink (ezek még nem épültek meg – E-RS), a Fekete-tengerben létező gázforrásaink és a palagáz”, erősködött Băsescu.

2012. március 28. – A Mihai Răzvan Ungureanu-kormány három új területet ad koncesszióba a Chevronnak Dobrudzsában. A PSD vezetője, Victor Ponta nyilvánosan támadja a döntést.

2012. április 27. – A MRU-kormányt bizalmatlansági indítvánnyal leváltják. Az USL-s indítvány szövege bírálta a palagáz „specifikus törvényi keret” hiányában történő kutatását-kitermelését, ami jelenleg sem létezik. „Miért fogadták el azokat a megállapodásokat, melyek lehetővé teszik a Chevron számára a palagáz kitermelését, tekintettel arra, hogy nem léteztek tanulmányok és specifikus jogi keret sem az olyan kutatási-kitermelési műszaki feltételek szabályozására, melyekkel elkerülhetők a geológiai, környezetvédelmi, talajvíz-szennyezési veszélyek?

2012 májusa – A Ponta-kormány rögtön a Victoria-palota elfoglalása után a kormányprogramjában vállalja „egy moratórium azonnali bevezetését a palagáz kitemelésére, amíg nem készülnek el a hidraulikus repesztéses módszer környezetre gyakorolt hatásáról európai szinten kidolgozott tanulmányok”. Pontosabban a hatóságok blokkolták a véleményezések és engedélyek kiadását az érintett cégeknek.

2012. május 17. – A TVR-nek adott egyik interjújában az AEÁ akkori nagykövete, Mark Gitenstein reagál, kifejezve érdeklődését „a moratórium indokolása és a további eljárásokra vonatkozó szándékok iránt”. „Az én javaslatom az lenne, hogy legalább tudják meg, van-e palagáz Romániában”, mondja az AEÁ nagykövete bejelentve, hogy a témát meg fogja beszélni a gazdasági miniszterre. A Mark Gitensteinnel három nappal később folytatott találkozó után a liberális Daniel Chiţoiu, akkoriban gazdasági miniszter bejelenti, hogy „a palagázra vonatkozó moratóriumot azután fogják feloldani, hogy a szaktanulmányok megerősítik a biztonságos kitermelésüket”.

2012. május 18. – Traian Băsescu egy Richard Morningstarral, az AEÁ külügyminiszterének eurázsiai energiaügyi különleges megbízottjával folytatott megbeszélés után, amin Mark Gitenstein is részt vett azt állítja, „el kell ismernünk, hogy Romániában már van egy vitánk a palagázról és ki kell dolgoznunk egy stratégiát, hogy megmagyarázzuk a lakosságnak, e gázzal kapcsolatosan nincsenek komoly kockázatok”.

2012. június 22. – A moratórium 2012 végén történő újraelemzését Victor Ponta kormányfő is vállalja az AFP-nek adott egyik interjújában: „Nem akarunk lenni sem az egyedüli engedélyezők, sem az egyedüli ellenzők”.

2012. július 5. – Ponta bejelenti, hogy stratégiai és biztonsági ügyekért felelős tanácsadóként bevonja csapatába Wesley Clark amerikai tartalékos tábornokot. A közismert lobbista Clark a BNK Petroleum cég igazgatótanácsának tagja, melynek palagázzal kapcsolatos tevékenységei vannak Lengyelországban.

2012. november 8. – A Chevron által vezetett AMRO Tanácshoz tartozó, Romániában tevékenykedő főbb amerikai cégekkel folytatott találkozóján Victor Ponta először adja jelét, hogy a romániai választások után a kormány változtatni fog a palagázzal kapcsolatos álláspontján: „A kormány folytatni és bővíteni akarja a gazdasági partnerséget az amerikai üzleti körökkel, különösen az energia és a mezőgazdaság területén”.

2012. december 9. – A parlamenti választással egyidejűleg a Konstanca megyei Mangalián, Costineştien és Limanunál népszavazást tartanak, amin a polgároknak igennel, vagy nemmel kell válaszolniuk a következő kérdésre: „Egyetért a palagáz töréses/hidraulikus repesztéses kitermelésével a község/város területén?” De mindhárom érvénytelen az 50 százalék alatti részvétel miatt.

2012. december 18.Véget ér a moratórium. A választás után és ahogy megbizonyosodott arról, hogy újra miniszterelnök lett, Victor Ponta nyíltan beszél előbb a palagáz kutatásáról, kezdetben kerülve az állásfoglalást a kitermelésről. „Elsősorban olyan gázokról van szó, amit az Exxon és az OMV felfedezett és három, négy, öt éven belül megkezdik a kitermelését és határozottan, hiszen éppen most született egy bizonyos határozat az Európai Parlamentben, Nagy-Britannia pedig már hivatalossá tette ezeket a kutatásokat”, állítja egy tévés interjújában a PSD vezetője.

2013. január 4.Victor Ponta hivatalos álláspontváltása. „Az én szemszögömből nézve a palagáz gondolatát, ami az első négy, öt évben csak kutatást jelent, nem lehet kitermelni, arra alapozva, amit Amerikában, de Lengyelországban is láttam, azt hiszem, hogy rendkívül pozitívan kell kezelnünk”, mondta Ponta a kormány honlapján is megjelentetett interjúban.

2013. január 25 – A kormányfő nyilvánosan beleegyezését adja a kutatáshoz, de nem a kitermeléshez is. „Románia megadhatja a kutatási, de nem a kitermelési engedélyt. A helyes kérdés az, hogy milyen hatással jár a környezetre nézve, a kutatás nem okoz negatív hatásokat. Négy, öt évig csak kutatnak, négy, öt év után pedig, és a technológia minden évben fejlődik, ha azt állapítják meg, hogy van palagázunk és nincsenek környezetvédelmi gondok, akkor megkezdődhet a kitermelés. Romániának 6–8 éven belül már nem lesz szüksége gázimportra”, száll síkra Ponta a kutatás mellett.

2013. május 13. – A kormányfő két hónappal később visszatér a kérdésre, miközben ahhoz igyekszik előkészíteni a terepet, hogy az elnöktől részvételi mandátumot kérjen az Európai Tanács májusi, energiával foglalkozó összejövetelére. „Csak a kutatás kérdése merül fel, ami konvencionális módszerekkel történik, nincs semmi veszély a környezetre nézve. Ha 4-5 évvel később, miután Vászlóban (Vaslui) elkölti azt a 300 milliót a kutatásra, az derül ki, hogy vannak forrásaink, akkor öt év múlva egy enyémnél bölcsebb kormány azt fogja mondani, ha van gáz, hogy fel is akarjuk azt használni, vagy a Gazpromtól akarunk majd importálni, ahogy most azt egyeseknél látom”, tért vissza a palagáz témájára Ponta. í

Ezzel párhuzamosan a gazdasági miniszter, Constantin Niţă a kitermelés mellett foglal állást.

2013. május 15. – Traian Băsescu bejelenti, hogy megadja a brüsszeli képviseleti mandátumot Victor Pontanak, a kormányfő nevében tisztázva kettejük és Románia hivatalos álláspontját. „Tekintettel arra, hogy egyetértett a palagáz kutatásával és kitermelésével, azt hiszem, ezt az álláspontot kell támogatni Brüsszelben, a Tanácsban zajló vitákon. Ezeket nem konvencionális energiáknak kellene nevezni és azt szeretném, ha megjelenne ez a szó, a nem konvencionális energia a Tanács következtetéseiben, sok más mellett, a Nabucco és ami még megjelent ott”, foglalta össze Băsescu a Brüsszelre szóló álláspontját.

2013. május 22. – Az Európai Tanács ülésén Victor Ponta Lengyelországgal, Litvániával és Nagy-Britanniával együtt támogatja a palagáz kutatását és kitermelését. „Tehát a Bizottság és Oettinger biztos (Günther Oettinger energiaügyi európai biztos – a szerz.) arra biztat bennünket, hogy ’vannak forrásaik, használják fel arra, hogy kevesebbet importáljanak, vagy ha megtehetik, hogy egyáltalán ne importáljanak, akkor annál jobb’”, mondta Ponta a találkozó után, csatlakozva ehhez a gondolathoz.

2013. június 6. – Băsescu nyilvánosan megismétli a kitermelés melletti álláspontot. „Ha némi kockázat és az energetikai függetlenség között kell választani, az én válaszom ’igen’ lenne a palagázra, nem tudva túl sokat a kockázatokról”, mondta az elnök a Facebook-os támogatóival tartott egyik találkozón.

2013. június 11. – Tekintettel a kitermelés támogatása és a kitermeléssel szembeni egyes fenntartások létezése miatti zavarra, az elnök elismeri, hogy egy kutatási engedélyhez hozzájutó cég később a kitermelési jogot is meg fogja kapni. „Nem hazudok. Aki kutatási engedélyt kap, annak kötelező módon meg kell kapnia a kitermelési engedélyt is. Senki sem játssza meg a jó szamaritánust”, mondta egy interjúban Traian Băsescu.

2013. június 13. – Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a palagáz kitermelése által követett kutatást, Victor Ponta egyértelműen válaszol: „Igen. Most már nincsenek kételyeim”. A kormányfő azt állítja, hogy az amerikaiak eredményei és az Európai Tanács ülésén bemutatott tanulmányok győzték meg, valamint az orosz gázzal szembeni jelenlegi függőség is.

2013. szeptember 12. – A Fehér Házba látogatásért folyó előrehozott tárgyalások közepette Victor Ponta látszólag egyre jobban meg van arról győződve, hogy „kitermelhetünk”. „Igen, egyetértek azzal, hogy nézzük meg, vannak-e tartalékaink, ha ki tudjuk azokat az összes környezetvédelmi garanciával termelni és azon gondolkodhatunk, hogy tegyünk valamit”.

2013. szeptember 26. – Ponta a Bucharest Forum 2013-on mondott beszédében példaként megemlíti, hogy „az AEÁ gyakorlatilag egy energetikai forradalom haszonélvezője a palagáz felfedezése óta” és egyértelműen kitermeléspárti üzeneteket küld a külföldnek: „Románia, az általam vezetett kormány eltökélt abban, hogy azon első kormányok, országok között legyen, melyek felismerik ezt az alapvető változást, melyek megértik, hogy az energetikai függetlenségért és – főleg – az energetikai infrastruktúráért folyó csata az egyik legfontosabb lesz a következő években”, mondta a kormányfő.

2013. szeptember 29. – Băsescu hű marad a kitermelés által követett kutatásnak. „Nekem már csak egy évem és néhány hónapom van a mandátumomból, tehát nem fogom a mandátumom alatt megérni azt az esetleges pillanatot, amikor kitermelik Romániában az első köbméter palagázt, vagy amikor felhasználásra felhozzák az első köbméter gázt a Fekete-tengerből. El akarok mondani valamit, amit a románoknak szem előtt kell tartaniuk: energetikai politikáink célja az energetikai függetlenség kell legyen”, ismételte meg az elnök a Pro TV-nek adott egyik interjújában.

2013. október 5. – Crin Antonescu paktumot javasol a romániai kitermelések témájában. „Én még egy tervezettel is rendelkezek, egy paktuméval, egy dokumentuméval, egy sor feddhetetlenségi és felelősségi kritériuméval a kitermelőiparral, vagy általában véve a források kitermelésével kapcsolatosan. Bármilyen kitermelést, bármilyen szerződést szeretnék is lefolytatni, egyik, vagy másik céggel, román, vagy máshonnan érkezett vállalattal, annak teljesítenie, ellenőriznie kellene néhány kritériumot, melyek néhány mindnyájunk által elfogadott elveken alapulnak és amelyektől függően alapvetően megközelítenénk egy ilyen tervet (a zavaros fogalmazás az eredeti szöveg szerint – E-RS)”, mondta a PNL vezetője a Pro TV-nek adott egyik interjújában.

Anca Simina

gandul.info, 2013. október 17., 22:04

Ponta şi Băsescu rămân pe poziţii, candidatul Antonescu se gândeşte la un pact. Cum au ajuns politicienii să vorbească pe aceeaşi voce despre gazele de şist

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: