//
most olvassa...
Befektetések, Energia, Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Moldova Köztársaság, Politika, Verespatak/cián

Oroszország érintettsége a pungeşti-i tüntetésekben. FRISSÍTÉS – a tüntetés előkészítése csaknem két évig tartott – În Linie Dreaptă

ildlogoTraian Băsescu tegnap ezt mondta: „Az Orosz Föderációnak érdeke, hogy Románia ne termelje ki energetikai forrásait”. Arra a kérdésre, hogy Oroszország cselekszik is ebbe az irányba, Băsescu inkább nem válaszolt.

ild-faceLássuk.

Nicolae Pascaru azok egyike, aki Moldova Köztársaságban a környezetvédő és a verespataki és a palagáz-kitermelést ellenző szerepet játssza. Romániából. A vox.publika.md-n – ez a voxpublica.realitatea.net Realitatea tröszt (Románia) által 2009 októberében elindított testvéroldala (http://who.is/whois/vox.publika.md) – közzétett egy bejegyzést, amiből idézek: „A palagáz kitermelése egy sor helyrehozhatatlan rombolást fog okozni. Románia területének több mint 70 százaléka érintett… a kitermelés egy kilométeres sugarú körzetben a következőket okozza: fejfájások kialakulása, bőrbetegségek kialakulása, orrvérzések, az idegrendszer specifikus betegségeinek robbanásszerű növekedése, bőrbetegségek megjelenése (az eredetiben is kétszer! – E-RS), rák, földrengések” stb. stb. stb. Ez az a fajta apokaliptikus-paranoid félretájékoztatás, amit a Realitatea tröszttől már megszoktunk.

A Realitatea trösztöt jelenleg Cozmin Guşă vezeti, aki nyilvánosan dicsekszik a FSB-s (az átszervezést elkerülő volt KGB) emberekkel meglévő barátságával és aki 2012 májusában elragadtatását fejeztek ki Vlagyimir Putyin és Victor Ponta névegyezése (VP és VP) miatt, azt mondva, idézem: „óriási lenne, ha ez a szimpatikus egybeesés az Oroszországgal meglévő kétoldalú gazdasági kapcsolat pozitívvé válásában is testet ölt”. A Realitatea tröszt egyben a legeltökéltebb ellenzője is a palagáz romániai kitermelésének.

Nicolae Pascaru, a vox.publika.md-n megjelent cikk szerzője szintén Vlagyimir Putyin csodálója, támogatja Vlagyimir Putyin jelölését a béke Nobel-díjra. Ő a vezetője az oroszbarát és románellenes Mişcarea Voievod (Fejedelem Mozgalom – E-RS) és Scutul Moldovenesc (Moldovai Pajzs – E-RS) szervezeteknek is.

Világ oroszbarátai, egyesüljetek!

A Nicolae Pascaru és Oroszország közötti kapcsolatok Magyarországon is keresztülhaladnak. Az Avram Iancu képmását felakasztó Csibi Barna a szélsőséges magyar párt, a Jobbik egyik támogatója. A Jobbik, írja Anca Cernea az Evenimentul Zilei-ben (magyarul – E-RS), „az oroszországi Eurázsiai Mozgalommal szoros kapcsolatot fenntartó fasisztoid szervezet”. Vona Gábor, a Jobbik vezetője idén meglátogatta Moszkvában Alekszander Dugint, Vlagyimir Putyin legfontosabb ideológusát.

Nicolae Pascaru és Csibi Barna 2012-ben Kisjenőben (Chişinău) együtt tüntettek a Moldova Köztársasággal szembeni „román imperializmus” ellen. Csibi Barna 2012 novemberében, Csíkszeredán szintén a „román imperializmus” ellen tüntetett, egy olyan táblával, amin az szerepelt, hogy „Moldva nem Románia!” (videó itt).

Szintén a vox.publika.md-n szokott közölni Octavian Racu legionárius és Alekszander Dugin Eurázsiájának támogatója is, aki jó kapcsolatokat ápol a leninista szélsőbalhoz tartozó Criticatac-kal (Alekszander Dugin, Octavian Racu, Vasile Ernu legionáriusok és a romániai kommunista baloldal eurázsiaságáról további részletek: Vasile Ernu, veriga lipsă dintre Ribbentrop şi Molotov. Înfrăţirea demenţelor ideologice). (Vasile Ernu, a Ribbentrop és Molotov közötti hiányzó láncszem. Az ideológiai őrületek testvérisége – E-RS)

Ezen a videófelvételen Nicolae Pascaru egy bölényfejes vörös zászlót lenget. Ezt a zászlót több oroszbarát „moldovaista” csoportosulás használja, melyek a Moldova Köztársaságot rabigába hajtással fenyegető „román imperializmus” ellen harcolnak. Ezek a csoportosulások a Moldova Köztársaság románnal azonos trikolórja helyett használják ezt a zászlót.

Oroszország békeköveteket küld Pungeştire

Ez a zászló jelent meg október 18-án, pénteken, az Amerika és a pungeşti-i palagáz-kitermelés elleni tüntetések közepén.

Itt megnézhetik a pungeşti-i zászlót azoknak a tüntetésén is, akik Margit hercegnőt és Radu Dudat pfujolták Kisjenőben. Ivan Muntean a vezetőjük, Iurie Muntean testvére, aki a Moldovai Köztársasági Kommunisták Pártjának (PCRM) parlamenti képviselője.

Ivan Muntean szervezetének neve Еу грэеск молдовенеште!, az Eu grăiesc moldoveneşte („Moldovaiul beszélek” – E-RS) cirill betűs átirata.

Ugyanezt a pungeşti-i zászlót lobogtatja egy másik oroszbarát és románellenes szervezet, a moldova köztársasági MAI (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – E-RS) volt alezredese, Viorel Furtuna is. Itt láthatók egy romániai akcióban a pungeşti-i zászlóval: http://www.nationaldemocrat.org/?p=561. Mindezek a szervezetek azt állítják, hogy a vlachok annektálták Moldvát, semmissé kell nyilvánítani a fejedelemségek 1859-es egyesülését és a romániai Moldva Moldovai Köztársasággal történő egyesülésével az Eurázsiai Unióban helyre kell állítani Nagy-Moldovát.

A pungeşti-i zászlót lobogtatja egy másik szervezet, a Патриоты Молдовы, vagyis a Moldova Hazafiai is. A Патриоты Молдовы egyik tüntetésén készült videót itt láthatják: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JnsAeCZjzYs. A 2:30-nél látható a pungeşti-i zászló.

A zászlót itt Nicolae Pascaru népszerűsíti, augusztus 21-én, amikor Moldova Köztársaságban és Romániában a román nyelv napját ünneplik. Pascaru csoportja a „moldovai nyelv” napját szervezte meg: http://www.voievod.org/index.php?id=photo/mi%C8%99carea-voievod-a-marcat-ziua-limbii-noastre

Ioan Muntean cikke arról, hogy Moldova Köztársaság háromszínű zászlóját a bölényfejes vörös zászlóval kell felváltani, amit oroszul jelentetett meg egy kommunista honlapon: http://www.grenada.md/post/trikolor_ili_steag_stefana_velikogo. Ami lefordítva: Nagy István (Ştefan cel Mare) zászlója, vagy a trikolór? A fölül lévő fekete-sárga szalag neve Szent György-szalag és az orosz hadseregek jelképek, ezt május 9-én, a „győzelem napján” több millió példányban osztogatják a FÁK-államokban. A grenada.md oldal trockista beállítottságú és a Komszomolista Ifjak Szövetsége, a PCRM ifjúsági szervezetének tulajdona.

Claudiu Crăciun szteroidon

Másrészt a moldovai környezetvédők (Moldovai Környezetvédő Zöld Párt – PVEM) idén augusztusban Kisjenőben tüntettek a verespataki kitermelés ellen: http://www.noi.md/md/news_id/26244. A Románia ellen Verespatakra hivatkozva villámcsődületet szervező Környezetvédő Zöld Párt elnöke a jobboldali úriember, egy volt szovjet tiszt, aki hosszú időt töltött el a Szovjetunió szolgálatában, valószínűleg a Belügyminisztérium, vagy a KGB csapatainál, tekintettel arra, hogy 1992 után a csendőri egységeknél maradt. Voronin idejében még az Államvédelem (valószínűleg az Őrzési és Védelmi Szolgálatról van szó, nem a SIS-ről, vagyis a Hírszerző és Biztonsági szolgálatról – E-RS) helyettes vezetője is volt. Idézet Anatolie Prohnitchi életrajzából a Környezetvédő Zöld Párt honlapjáról:

Basarabeasca járás Sadaclia falujában született, 1970-ben végezte el a szentpétervári Katonai Főiskolát. Kötelező katonai szolgálatát tisztként teljesítette. Az 1984–1987-es időszakban a moszkvai Katonai Akadémián tanult. Az 1987–1988-as időszakban Kutajsi városban teljesített szolgálatot. 1988–1992-ben Habarovszk városban. 1992–2000-ben a MoK csendőri egységeinél, helyettes parancsnokként, dandárparancsnokként. A 2000–2002-es időszakban az Államvédelmi Igazgatóság helyettes vezetője. Kitüntették a katonai érdemrenddel és tartalékos ezredes. 2007 óta tagja a Környezetvédő Zöld Pártnak.”

U. i.

Az AEÁ-ban 1949 óta alkalmazzák sikeresen a hidraulikus repesztéses módszert, a nagyjából 2 millió kitermelés esetében, ahol ezt a módszert használták és használják, a talajvíz szennyezésének egyetlen esetét sem dokumentálták (forrás: Forbes). A Scince Now folyóirat által 2012-ben bemutatott és egy texasi egyetem 16 kutatója által készített tanulmány ezt a következtetést vonja le: „Nem találtunk semmilyen közvetlen bizonyítékot arra, hogy a repesztéses módszer beszennyezi a talajvizet”. Ezt a következtetést egy másik, a Duke Egyetem által az AEÁ Nemzeti Tudományos Akadémiája számára készített tanulmány is. A két tanulmányról itt olvashatnak. (A szerző meglehetősen manipulatív módon idézi a forrásokat, az amerikai eredeti cikk nem ennyire egyértelmű és nyitva hagyja a kérdést, azt állítva, hogy a jelenlegi ismeretek nem elégségesek a kérdés eldöntésére – E-RS).

Oroszország kétségbe van esve. Az AEÁ a hidraulikus repesztéses módszernek köszönhetően a világ legnagyobb gáztermelőjévé vált. Vagyis megelőzte Oroszországot. Ez világszinten csökkenteni fogja a gáz árát (nem világos az összefüggés, a gáztermelés eddig is oligopólium volt és ez nem akadályozta a gázár növekedését! – E-RS), aminek következtében a forrásexporttal mesterségesen életben tartott orosz gazdaság össze fog omlani. Ha Oroszország elveszti az európai piacot, akkor mindent elveszít. Amit ezekben a napokban látunk, az a Bulgáriában alkalmazott forgatókönyv, amivel Oroszországnak sikerült elérnie a kitermelés leállítását (Bulgáriában még nem zajlott kitermelés! – E-RS) és a Chevron elkergetését. Részletek.

frissítés

Az NKSZ-ek

A pungeşti-i tüntetés szervezését már legalább másfél éve megkezdték. Ebben az egész időszakban olyan jóindulatú szervezetek, mint a Vira Egyesület „tájékoztató és vitakampányokat” szerveztek, melyek során a parasztoknak részletesen elmagyarázták, az amerikai korporációk palagáz-kitermelése miként teszi tönkre a földjüket, a vizüket, az életüket és a jövőjüket.

A Vira Egyesület 2012 áprilisa-májusa óta foglalkozik Bârlad térségében ezekkel a „tájékoztatásokkal”. Itt felvételeket láthatnak egy „A palagáz hidraulikus repesztéses módszerrel történő kutatásának/kitermelésének hatásáról szóló kampány”-ról (Bârlad térsége). Ebben az időszakban a Vira Egyesület leveleket küldözgetett a bârladi polgármesternek, melyeket bolgár egyesületekkel együtt írt alá a palagáz kitermelése ellen tiltakozva. Részleteket e cikk végén találnak.

A történet a Vira Egyesület változatában

„Pungeşti község a hét eleje óta rendkívül ismertté vált amiatt, mert a helyiek ellenálltak a Chevron első romániai kutatási kútja létrehozásának. […] 2012 tavasza óta kezdtünk el Pungeştire járni, amikor megszerveztük az első tájékoztatási és vitakampányokat. Beleszerettünk a térségbe és mostanáig többször is visszatértünk. […] Ez az album a tájékoztatási és vitakampányaink alkalmával, valamint a térség kulturális potenciáljának rövid felmérése során készült fényképeket tartalmaz”.

A pungeşti-i parasztokat a hatóságok és a kitermelésben érintettek gyakorlatilag magukra hagyták, a félretájékoztatási kampányok prédájául. Megbocsáthatatlan ostobaságból senki sem gondolt arra, hogy tegyen valamit azon hamis állítások ellen, melyekkel a Bârlad környéki embereket bombázzák. Az ezekben a napokban látható lázadást és pánikot gondosan és türelemmel alakították ki legalább másfél év alatt.

A Vira Egyesület által ebben az időszakban szervezett „tájékoztatási kampányok” alatt egy öko-pánikkeltő dokumentumfilmet, a „Gasland”-ot is bemutatták (részletek itt, a TOTB egy olyan holnap, mely – többek között – kommunista diktátorokat népszerűsít a környezetvédő érdemeikért, itt). A „Gasland” elejétől végig hamis állítások felsorolása és azt egy venezuelai proxin keresztül valószínűleg a Gazprom finanszírozta (a forrás az ultrakonzervatív Tea Party-hoz közelálló oldal – E-RS). A Gazprom a bemutatása után a népszerűsítéséről is gondoskodott, írja Kiran Stacey a Financial Times-nak (a szerző itt újra manipulálja a forrást, mert az idézett Kiran Stacey a következőket írja: „Whatever he says in public, however, Medvedev does regard shale as a threat: I understand his company was looking at ways to help promote – kiemelés tőlünk! E-RS – the anti-shale film Gasland after its recent release”. Magyarán nem egy befejezett tényről van szó, ahogy a román szerző állítja, hanem Kiran Stacey véleményéről a Gazprom esetleges terveiről! – E-RS.

A Vira Egyesület ezekben a napokban rendkívül aktív Pungeşti-en, a tüntetések középpontjában áll.

Nem hiszem, hogy ki kell még hangsúlyoznom, hogy a Vira Egyesület szorosan együttműködik az ActiveWatch-csal, a Miliţia Spirituală-val, a Criticatac-kal, a Tinerii Mânioşi-sal, Alina Mungiu Pippidivel, Claudiu Crăciunnal, Nicuşor Dannal és a többiekkel, akik visszaélnek a „civil társadalom” fogalommal.

Costin Andrieş

inliniedreapta.net, 2013. október 19.

Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești. UPDATE – protestul a fost pregătit timp de aproape doi ani

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Hírdetés

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: