//
most olvassa...
Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Befűtött magának télire a Ponta-kormány – Maszol

ujmagyarszoAz igazságügyi intézmények tiltakozása, Washington, Brüsszel és több uniós tagállam aggályoskodása után a hét végén már incidensekkel tűzdelt utcai demonstrációkat is tartottak Bukarestben a büntető törvénykönyv módosításai ellen. De mi történt valójában a „fekete kedden”?

Tüntetők csaptak össze a csendőrökkel vasárnap Bukarestben (maszol.ro/Mediafax)

„Aprócska módosítások”

A román sajtó beszámolói szerint a honatyáknak büntetlenségüket néhány „aprócska szó” megváltoztatásával sikerült biztosítaniuk. Hétfőről keddre virradóra a képviselőház jogi bizottsága által szinte titkosnak mondható összejövetelén elfogadott és kedden villámgyorsan megszavazott módosítások esetében ugyanis gyökeresen megváltozott a magas rangú tisztségviselők, a honatyák és a helyi választottak viszonya a törvényhez.

A módosításokat az RMDSZ képviselői is megszavazták, ám következetesen cáfolták, hogy ezek révén a honatyák mentesülnének a büntetőjogi felelősség alól. Az RMDSZ politikai alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők és szenátorok jogállását külön törvény szabályozza. „Ennek értelmében joguk van mind az ügyészségnek, mind a Feddhetetlenségi Ügynökségnek vizsgálni az összeférhetetlenségeket, a különböző korrupciós cselekedeteket: ebben nincs változás. Szó sincs arról, hogy kivonná ez a Btk.-módosítás a képviselőket és szenátorokat a vizsgálat alól” – hangsúlyozta Borbély László. Hasonlóan érvelt Máté András képviselőházi frakcióvezető és helyettese, Márton Árpád is.

A honatyák mindenekelőtt a köztisztviselők sorából kiemelték az államfőt, a szenátorokat, a képviselőket, a közjegyzőket, az ügyvédeket, a bírósági végrehajtókat, és úgy döntöttek, hogy azok polgári vagy büntetőjogi, adminisztratív módon csakis a működési területeket szabályozó különleges törvények alapján vonhatók felelősségre.

Csakhogy ezek a törvények nem tartalmaznak büntetőjogi felelősségre vonást. Így például, a működési területüket szabályozó különleges törvények értelmében a honatyák csupán adminisztratív úton vonhatók felelősségre, és kizárólag saját kollégáik előtt olyan törvényellenes cselekedetek esetében, mint például az érdekkonfliktus, vagy az összeegyeztethetetlenség. Ezekért a törvényellenességekért tehát a jövőben nem tartoznak bűnvádi felelősséggel.

Ugyanakkor azonban nem vonhatóak felelősségre a szolgálati visszaélések miatt sem, hiszen a most elfogadott módosítások csakis a köztisztviselőkre vonatkoznak – akik soraiból, a már említett tisztségviselőket gondosan kiemelték.

folytatás Maszol – Befűtött magának télire a Ponta-kormány.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

One thought on “Befűtött magának télire a Ponta-kormány – Maszol

  1. Nem lehet mindenhol és mindig plagizálni ugye :-pontyi_

    Posted by szekelyse50 | 2013, december 18, szerda, 17:23

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: