//
most olvassa...
Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Történelem, XVIII-XIX. századok

Az Új Jobboldal egy újabb Avram Iancu-szobrot kér a kolozsvári Fő térre – Napoca News

napocanewsA Kolozs megyei Új Jobboldal Egyesület nyilvánosan azt követeli a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól, kezdje el egy új Avram Iancu-szobornak a város központjában történő felállításának előkészítését, mely szemben állna Corvin Mátyás román etnikumú uralkodó szobrával.

(napocanews.ro)

A Kolozs megyei Új Jobboldal (ND) vezetője, Codrin Goia úgy véli, ezáltal újabb kulturális értékkel gazdagodna a város központja, főleg úgy, hogy Kolozsvár indul a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címért és tekintettel az erdélyi román forradalom győzelmének 165. évfordulójára.

„Úgy vélem, ahelyett, hogy évente legalább 50.000 lejt ölnének a szökőkút javításába, inkább egy új szoborcsoportot kellene emelni a szökőkút helyén Avram Iancunak, akit 8 néptribun venne körül”, mondta Codrin Goia

Ezen kívül az ND tagja felvetette, hogy Románia kormányának is támogatnia kellene ezt a kulturális kezdeményezést, főleg úgy, hogy minden évben közpénzből támogatják a magyar szélsőséges egyesületek akcióit, mint például az EMI-tábort, ahova az Erdély Magyarországhoz csatolását hirdető együtteseket hívnak meg előadni.

Codrin Goia Emil Boc polgármester nyilatkozatára is emlékeztetett, aki azt mondta, hogy amíg ő vezeti a várost, addig egyetlen szobrot sem fognak eltávolítani, hanem csakis újakat fognak felállítani.

Az Új Jobboldal szombaton, 2014. március 15-én, 12.00 órai kezdettel megtartja az éves Avram Iancu-menetelést, ezzel hódolva a románok jogaiért küzdő nagy harcos emlékének. Az eseményre a Széchenyi (Mihai Viteazul) tér – Bocskai (Avram Iancu) tér útvonalon kerül sor.

A szervezők több mint 300 személyt várnak a menetelésre az egész országból.

Erősödik Kolozsváron a magyar szélsőséges jelenség?

A Kolozs megyei Új Jobboldal felhívja a hatóságok figyelmét a magyar idegengyűlölő és sovén tettek növekvő számára Kolozsvár területén. A megyei szervezet vezetője, Codrin Goia elmondta, hogy egy évvel ezelőtt ellopták a memorandisták perére emlékeztető táblát, a mai napig nem derítve fel pontosan a tettest és kétszer megrongálták a hős Baba Novac szobrát, egyik alkalommal éppen a Sapientia Tudományegyetem felavatásának környékén.

napocanews.ro, 2014. március 7., 11:53

Noua Dreaptă cere o a doua statuie a lui Avram Iancu, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: