//
most olvassa...
Gazdaság, Mezőgazdaság

A gabona mentette meg a kereskedelmi mérleget – Maszol

ujmagyarszoA jó gabonatermésnek köszönhetően húsz deficites év után ismét pozitív szaldós lett Románia mezőgazdaságitermék-kereskedelme, 2013-ban az export értéke 324 millió euróval haladta meg az importét. Románia 2012-ben még 745 millió eurós deficitet könyvelhetett el.

1994 óta először tavaly történt meg, hogy a Romániából kivitelre került mezőgazdasági termékek értéke meghaladta az importot. 2013-ban mintegy 5 milliárd euró értékben exportáltunk mezőgazdasági termékeket, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg az import csak 2,4 százalékkal nőtt. Ennek köszönhetően 324 millió euróval volt több az exportbevétel, mint a behozatallal járó kiadás, ami annál is inkább figyelemreméltó eredmény, hogy 2012-ben még 745 millió eurós deficitet könyvelhettünk el.

A Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint az EU-ba irányuló kivitel 10,9 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban, az Unión kívüli államokba történő export pedig látványosan, 72,4 százalékkal ugrott meg. Ennek ellenére még mindig az Európai Unió a mezőgazdasági termékeink fő célállomása, az export 58,4 százaléka irányul ide, míg az importnak mintegy 80 százalékát szerezzük be Uniós tagállamokból.

folytatás Maszol – A gabona mentette meg a kereskedelmi mérleget.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: