//
most olvassa...
Befektetések, Energia, Gazdaság, Külpolitika, Parlament, Pártok, Politika

Mekkora esélye van annak, hogy Oroszország felkavarja a vizeket a kontinentális talapzat hágai elosztása után, ahol Románia pert nyert Ukrajna rovására – Adevărul

adevarulMircea Geoană PSD-s szenátor burkoltan azt állítja, az Orosz Föderáció pert indíthat Románia ellen azzal a céllal, hogy a Krím annektálása után azt állíthassa, de facto ellenőrzi a fekete-tengeri területi vizeket. A nemzetközi jogi szakértők azt állítják, ez teljesen hamis meglátás.

Mircea Geoana (adevarul.ro/Eduard Enea)

Mircea Geoană szenátor nemrég, az Aspen Intézet által szervezett egyik vitán azt állította, a Külügyminisztériumnak (MAE) fel kellene készülnie arra, hogy az Orosz Föderáció azt fogja állítani, a kontinentális talapzaton szomszédos hazánkkal, ezzel egy olyan esetleges perre utalva, amit az oroszok Románia ellen indíthatnának. A kijelentésre a Krím annektálása és ebből következően az oroszok által a fekete-tengeri területi vizek feletti szuverenitása által létrehozott helyzetben került sor.

„Ne dugjuk homokba a fejünket a Krím annektálásának következményeit illetően. Ahogy az Orosz Föderáció figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jogot, úgy biztosak lehetnek és lehetünk abban, hogy az Orosz Föderáció új területi szerzeményével járó kontinentális talapzatot is követelni fogják. És a külügyi csapatnak, Bogdan Aurescu csapatának, mely Hágában végig vitte a kontinentális talapzat elosztásával kapcsolatos döntőbíráskodást az ukrajnai szomszédainkkal, felkészültnek kell lennie, mert Oroszország azt fogja állítani, hogy a kontinentális talapzaton szomszédos velünk”, állította a volt külügyminiszter. Mircea Geoană hétfő este, Rareş Bogdan műsorában a Realitatea TV-ben újra azt állította, hogy egy per fenyeget bennünket Oroszországgal. Bogdan Aurescu külügyi államtitkár az az ügyvéd, aki 2009 februárjában, a Hágai Nemzetközi Bíróságon megszerezte Románia számára annak a fekete-tengeri kontinentális talapzatnak a 80 százalékát, amelyet Ukrajna is magának követelt.

Az Adevărul megkeresett úgy egy nemzetközi jogászt, mint ahogy egy karrierdiplomatát is, hogy megkérdezze őket, van-e valamilyen jogi alapja a volt külügyminiszter Mircea Geoană által felvetett hipotézisnek. A válasz nemleges volt.

„Geoană úr teljesen hamis hipotézist vet fel csak azért, hogy fontoskodjon. Legyünk komolyak. Ha egy másik állam megszállása illegális módon történik, ennek nem lehetnek jogi következményei. A Hágai Nemzetközi Bíróság döntése visszavonhatatlan és végrehajtandó és a Biztonsági Tanács szavatolja ezt. Jelen esetben nincs alapja annak, hogy egy harmadik állam megtámadhasson egy olyan döntést, amit a Bíróság két másik állam közötti vitában hozott”, mondta nekünk egy nemzetközi jogi szakértő, aki tagja volt az Ukrajnával szembeni pert 2009-ben megnyert csapatnak. Ezen kívül azt állítja még, hogy az Orosz Föderáció nem perképes egy ilyen eljárás elindításához, mert abban a perben nem vett részt. A tengeri talapzatot de facto az Orosz Föderáció valóban ellenőrzi, de ez nem érinti a 2009-ben meghúzott határokat”, érvelt még a nemzetközi jogi szakértő.

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter elismeri, hogy a szenátor kérdése egy bizonyos pontig jogos lenne, de innen egy nagyon nehézkes és esélytelen út vezet el egy ekkora méretű per elindításáig. „Nagyon bonyolult feltételeket kell teljesíteni, hogy el lehessen jutni a perig a Hágai Bíróságon. Először is mindkét félnek bele kell egyeznie a hágai pereskedésbe, ami nem fog megtörténni”, mondta Cristian Diaconescu az Adevărulnak. A volt külügyminiszter megemlítette még, hogy a kontinentális talapzatot Románia 2009-ben azért nyerte el, mert a tengeri nemzetközi jog szabályai hazánk javára működtek, a bíróság pedig csak tudomásul vette ezt a döntést.

„Álvita”

Ezzel szemben Cristian Diaconescu azt állítja, hogy van egy annál sokkal nagyobb veszély, mint egy oroszok által Románia ellen indított esetleges per, tekintettel arra, hogy ezzel törvénysértést követnének el a Fekete-tenger térségében, mely olajban és gázban sokkal gazdagabb, mint ahogy azt 2009-ben jósolták. Diaconescu szerint, amennyiben viták támadnak, a felek pedig nem tudják kétoldalú tárgyalásokon megoldani azokat, jelentős gondok léphetnek fel a térségbeli ásványkincsek kitermelésében érintett cégekkel.

„A kérdéses övezetben a kitermelést csak nagyon fejlett technológiával lehet végezni, amire a világon csak néhány cég képes. Ezért van jelen a térségben az Exxon. Ezeknek a nagy cégeknek pedig van egy bizonyosfajta politikájuk, nevezetesen az, hogy azonnal visszalépnek, amennyiben vita támad, vagy a terület vitatott. Tehát engem nagyon foglalkoztat, nehogy vitát indítson valaki, még ha az álvita, egyértelmű jogi alap nélküli is, de amely reakciót válthat ki azokból a cégekből, melyek jelenleg a kutatási szakaszban vannak”, szögezi le Diaconescu. […]

Alina Boghiceanu

adevarul.ro, 2014. június 10., 19:25

Care sunt şansele ca Rusia să tulbure apele în privinţa platoului continental trasat la Haga, după procesul câştigat de România în dauna Ucrainei

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: