//
most olvassa...
Befektetések, Energia, Gazdaság, Infrastruktúra, Külpolitika, Kormányzás, Politika

Kína fejleszti Cernavodát – Óriásberuházások Romániában – Krónika Online

kronikaA világ legnagyobb pénzintézetének számító Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank fogja finanszírozni a cernavodai atomerőmű hármas és négyes blokkjának, továbbá a rovinari-i hő- és a tarnicai vízierőmű megépítését. Románia ipari megrendeléseket és több ezer munkahelyet remél a beruházások nyomán.

(kronika.ro)

Kezd beérni a román kormány keleti nyitást meghirdető politikájának gyümölcse. Liviu Dragnea szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes képünkön hétfőn a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) elnökével folytatott bukaresti megbeszélése után bejelentette, hogy a pénzintézet fogja finanszírozni a kínai vállalatok romániai beruházásainak jelentős részét.

Dragnea elmondta, az ICBC adja a pénzt a cernavodai atomerőmű több évtizede tervezett hármas és négyes blokkjának kivitelezésére, amellyel várhatóan a China General Nuclear Power Groupot bízzák meg. A román fél már korábban kikötötte, hogy az ország energetikai függetlenségéhez jelentős mértékben hozzájáruló reaktorok – a jelenleg működő két blokk biztosítja Románia áramellátásának 18 százalékát – öt évre becsült kivitelezése során ne ázsiai, hanem belföldi munkaerőt alkalmazzanak.

A két blokk megépítésének költsége becslések szerint 6,4 milliárd euróra rúg, és kanadai technológia alapján készülnének el. Megállapodás született arról is, hogy a kínai bank finanszírozza a Kolozs megyei tarnicai vízierőmű és az 500 megawattos rovinari-i (Gorj megye) hőerőmű megvalósítását.

Előbbi létesítmény még Nicolae Ceauşescu volt diktátor álma volt, jelenlegi becslések szerint 1,1 milliárd euróba kerülne, és ugyancsak kínai cég, a Sinohydro Corporation építené. Az ázsiaiak emellett szélerőművet is létesítenének az országban, továbbá beszállnának a mezőgazdaság és az infrastruktúra fejlesztésébe is.

Ji Huiman, az eszközértéke alapján a világ legnagyobbjának számító, több mint 240 fiókjával 40 országban jelen lévő ICBC elnöke közölte, a pénzintézet szakértői hamarosan Romániába érkeznek, hogy felmérjék a befektetési piacot. A kínai bank ugyanis fiókintézetet nyitna nálunk is, mivel első körben tervezett beruházásai volumene eléri a tízmilliárd eurót.

„A kétoldalú kapcsolatok lényege, hogy mindkét fél nyerjen a beruházások nyomán. Mi azt reméljük, hogy a létesítmények megépítésével a hazai ipar megrendelésekhez jut, több ezer munkahely létesül, és megerősítjük Románia energetikai függetlenségét” – jelentette ki Liviu Dragnea, hozzátéve: az ázsiai partnerek érdekeltek a romániai autópályahálózat és a vasúti infrastruktúra fejlesztésében is.

folytatás Kína fejleszti Cernavodát – Óriásberuházások Romániában – Krónika Online.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: