//
most olvassa...
Energia, Gazdaság, Külpolitika, Politika

Egy működésképtelen és maffiózó állam, „agymosott” népességgel. Tönkretették az Oroszország brand-et, már semmi értékeset nem lehet megmenteni – egy országában csalódott orosz IT-s kemény látlelete – HotNews

hotnewsAz Orosz Föderáció működésképtelen állam, melynek megsemmisítették a jövőjét. Egy maffiaállam, ahol alig néhány ember ellenőrzi az ország vagyonát, a lakosság többsége pedig „agymosott” és az állami segélyektől függ. Így írja le Oroszországot Max Skibinsky IT-vállalkozó, aki két évtizede hagyta el az országot és rendkívül csalódottnak mondja magát amiatt, amivé a bolygó legkiterjedtebb országa vált. „Elkezdem majd magam euroszlávnak nevezni és nem orosznak”, mondja az IT-s, aki hozzáteszi, hogy hazájának már amúgy is gondokkal teli történelmi öröksége volt, Oroszország viszont most az ártatlan civilekkel szembeni tömeggyilkosság szinonimája.

(hotnews.ro/skibinsky.com)

Sok orosznak sikerült rendkívüli dolgokat elérnie, miután elhagyta az országot, erre pedig Sergey Brin az egyik példa a Google-tól, aki nyolcévesen hagyta ott a Szovjetuniót. Brin és az ország elhagyását választó más oroszok csalódottnak mutatkoztak amiatt, ami az óriási Föderációban történik, 2003-ban pedig azt mondta, hogy Oroszország „egy fajta Nigéria, csak hóval (…), egy gyilkos cowboy-ok által vezetett hely, akik megpróbálják ellenőrzésük alatt tartani a világ energiatartalékait”.

Max Skibinsky is elkészítette Oroszország részletes látleletét, aki régóta távozott az országból és nagyon csalódott az ottani történések miatt. Nem kerüli a kemény szavakat, de érvei is vannak.

Oroszország: Egy reménytelen maffiaállam

Max Skibinsky több céget is alapított az AEÁ-ban és ismert név az IT-iparban. Egy terjedelmes cikkben fontosnak tartotta megmagyarázni, miért nem akar többé Oroszországról hallani, ahol a fiatalként élt és ahol a híres Lomonoszov Egyetemet is kijárta.

Azt mondja, eddig tartózkodott annak elmagyarázásától, miért undorodik annyira az oroszországi helyzettől, de a legutóbbi, az oroszok által a malajziai gépet lelövőknek nyújtott támogatással kapcsolatos események után itt az ideje részletesebben elmagyarázni.

Oroszország működésképtelen állam volt és maradt. Kívülről csak a homlokzat látszik, mely egy működőképes országot és jó kormányt mutat. Az olaj magas ára, a Szovjetuniótól megörökölt infrastruktúra és a hazai propagandagépezet több mint egy évtizedig fenntartották azt az illúziót, hogy Oroszország működőképes állam.

De Skibinsky szerint, ez nem így van: az Orosz Föderáció egy maffiaállam, mindent a maffia irányít, a rendőrök és a bírók pedig veszélyes bűnözői bandák tagjai. Oroszország főleg a gázból és kőolajból származó bevételek által uralt gazdaság miatt maffiaállam, mely iparágak egymillió embernek adnak munkát.

Ez az egymillió ember jól él, a többi 149 millió pedig nagyon rosszul és őket közvetlenül és közvetve az előbbi egymillió irányítja, foglalja össze a helyzetet a vállalkozó. A 149 milliót egy óriási propagandagépezet tartja féken és irányítja és több tízmillió orosz teljes mértékben az államtól függ.

Max Skibinsky kíméletlen, amikor hazája egyszerű embereit írja le: az oroszok nem túl okosak, sokan alkohol-, vagy kábítószerfüggők és az idősek közül nagyon sokan a Szovjetuniót vágyják vissza és nem alkalmazkodtak a modern időszakhoz.

Ezeknek az állami segélyektől függő embereknek sem dolgozniuk, sem gondolkodniuk nem kell, egyfajta vegetatív állapotban vannak és pszichológiailag nem tudják elképzelni, hogy az állam bármiben is hibázhatna.

Másrészről az „orosz elit”, vagyis az olaj- és gáziparban dolgozó egymillió ember 1 százaléka Londonban, vagy az AEÁ-ban él és egészen egyszerűen lenézik Oroszországot, lenézik az oroszokat és nem érdekli őket az ország jövője.

Oroszországban endémiás a korrupció és a lopás és ennek ábrázolásához képzeljenek el egy piramist, melynek csúcsán egy KGB-s oligarchákból álló klikk található, akik félalkalmatlan középszintű menedzserekből álló osztályt vezetnek, akik ezt-azt ellopnak mindenből, amihez hozzáférhetnek. A piramis alján a lakosság többi része található: agymosott, súlyos gondokkal küszködő és államtól függő emberek”.

A kreatív osztály nem képes túl sokat tenni

Nem csoda, hogy ebben a toxikus környezetben nem fejlődhet ki a start-up-ok kultúrája, holott lennének alkalmas emberek.

Skibinsky a kreatív osztályról, az internetet használó és tenni akaró fiatalokról beszél. 2011 őszén ők tiltakoztak Putyin politikái ellen és szintén ők tudhatják maguk mellett a technológiát abban a harcban, amit egy középkorias rossz szokásokkal rendelkező kormánnyal folytatnak.

De a kreatív osztály kisebbségben van (néhány tízezer ember) és nem képes szembeszállni a megfélemlítő propagandagépezettel, így aztán ezek a fiatalok elhagyják Oroszországot és közülük sokan az AEÁ-ban, vagy más országokban válnak híressé, ahol értékelik a gondolataikat. Putyin hatalomra kerülése óta több mint két millió ember távozott Oroszországból, ami rendkívül nagy szám.

Oroszország már csak rosszból a még rosszabba mehet, mondja az IT-s. Nem beszélhetünk többé egy Oroszország nevű globális brand-ről, lerombolták az ország jövőjét, mindent a rendőrállam ural és az agymosott helyiek a nyugattal folytatott idegengyűlölő harcról fognak beszélni.

A neves vállalkozó azt tanácsolja, hogy a nyugat tervekkel támogassa a kis ukrán start-up-okat, adjon munkát nekik, ezzel biztosítva az Oroszországgal szembeni függetlenségüket. Ugyanakkor bojkottálni kellene az orosz cégeket és termékeket.

Bármilyen megrendelést fognak küldeni, az a rezsimet fogja erősíteni. A szerződésből származó dollárokat Buk-rakétákra fogják felhasználni”.

Ezentúl euroszlávként fogok bemutatkozni és nem oroszként, ez egy suta védekezési mód, de az Oroszország brand – melyen már amúgy is foltot ejtettek eddig a gulagok és a toxikus örökség többi része – mostantól ártatlan civilek lemészárlásának a szinonimája. Nincs már semmi érték, amit meg lehetne menteni”, szögezi le.

Vlad Barza

hotnews.ro, 2014. július 23., 11:10

Un stat nefunctional si mafiot, cu o populatie “spalata” pe creier. Brand-ul Rusia este distrus, nimic valoros nu mai poate fi recuperat – radiografia dura a unui IT-ist rus dezamagit de tara sa

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: