//
most olvassa...
Elnökválasztás, Pártok, Politika, Választások

Lesz-e Pontanak bátorsága kizárni a PSD-ből Mircea Geoanăt? – România liberă

romanialiberaKözeledik az elnökválasztás és egyre zaklatottabbá válik a politikai színpad. A jobboldalon fúziók, szövetségkötések zajlanak és elnökjelölteket mutatnak be. A Polgári Erő, a Mihai Răzvan Ungureanu által 2012 szeptemberében megvásárolt párt a PDL-vel lép fúzióra. A demokrata-liberálisok pedig a PNL-vel. 2017-ben. Addig szövetséget kötöttek. A Keresztény-Liberális Szövetséget (ACL). Bár a PDL-nek eddig nem volt túl nagy szerencséje a szövetségekkel. Előbb Igazság és Igazságosság. Aztán ARD – Igaz/Jobboldali Románia Szövetség. Mindezek a PDL által kipróbált szövetségi formák kudarcot vallottak. Talán ezúttal nagyobb szerencséjük lesz. Sok párt, ugyanilyen sok jelölttel.

(romanialibera.ro)

A baloldalon a dolgok valamivel világosabbaknak és elrendezettebbnek tűnnek. Túl nagy görcsök és viharok nélkülinek. A Victor Ponta–Mircea Geoană párbaj már elég régóta tart. Bár az utóbbi időben a párt mélyrétegeiben zajlott és nem szem előtt, mint a Crin Antonescu–Klaus Johannis párbaj esetében. A volt PSD-elnök vágya arra, hogy újra elinduljon az elnökválasztáson, ugyanilyen régi és közismert. Éppen ezért Victor Ponta már időben nagyon sok óvintézkedést tett és megpróbálta megakadályozni Mircea Geoană bármilyen kísérletét arra, hogy visszatérjen a politikai játékba. A PSD-s elnökjelöltek rövid listája, melyen csak Victor Ponta és Sorin Oprescu szerepelt, valamint az, hogy inkább egy jobbközép kormányfővel indult volna párban mind egyértelmű jelzések voltak Geoană számára, hogy sem elnökjelöltként, sem a párt élén nem látják szívesen. Vagy a kormány élén. „Nos, éppen erről beszéltem a kollégáimmal és azt mondtam, hogy ha valaki november 16-ig nem az elnökválasztással foglalkozik, hanem azzal, hogy ki vegye át a helyemet, az másnap távozni fog a pártból”, mondta Victor Ponta a szászvárosi „bunker”-ben tartott ülés végén. Újabb óvintézkedés és nagyon kemény figyelmeztetés a PSD elnökétől a párton belüli ellenfeleknek.

A kormányfő által Szászvároson meghúzott vörös vonalon két nappal ezelőtt maga Mircea Geoană lépett át. A Mi Romániánk Alapítvány, a volt PSD-elnök által alapított szervezet által készített felmérés őt mutatja a nagy esélyesnek nemcsak az elnökválasztási versenyben, hanem a kormányfői és a PSD vezetéséért folyó versenyben is. Sőt, e felmérés adatait akkor tették közzé, amikor Victor Ponta idült vezetői válságot él át. A cotroceni-i felvételeknek nemcsak a széles közvéleményen belül vannak katasztrofális következményei, hanem a PSD-n belül is. Victor Pontanak sürgősen bizonyítania kell, hogy ő a politika alfahímje. Vagy azt, hogy legalább a saját falkájában ő az alfahím. A PSD-s falka feletti ellenőrzés elvesztése, még az elnökválasztás előtt, nem ígér túl sok jót a kormányfőnek. Ha a falka gyengének érzi, széttépi. Vagy elhagyja.

Mircea Geoană nagyon jól megérezte a lehetőséget és támadott. A július elején készített felmérés szerint, a PSD szavazóinak 65 százaléka őt szeretné kormányfőnek, Liviu Dragneaval (19%) és Dan Şovaval (7%), Victor Ponta egyik lehetséges delfinjével szemben. Sőt, ugyanezen felmérés szerint, a románok olyan személyt szeretnének az elnöki tisztségben, aki politikailag független és úgy a bel-, mint ahogy a külpolitikában is tapasztalt. Vagyis, teljesen ellentétes profilról van szó, mint amilyet Victor Ponta megtestesít. „Nem akarok indulni, nem kapcsolódom be ebbe a versenybe, mert úgy hiszem, az elnöki tisztséghez szükség van egy bizonyos korra, bizonyos életkor, élettapasztalat is kell”, mondta Victor Ponta 2011 júniusában, szintén egy Mircea Geoanăval folytatott vita végén.

A felmérés közzététele súlyos semmibevétele Victor Pontanak, mely még tovább gyengíti a párton belüli tekintélyét. Mircea Geoană egyértelműen azt üzeni, hogy ha nem őt jelölik államfőnek, akkor vissza akar térni a párt élére. Ellenkező esetben akár még függetlenként is elindulhat. Victor Ponta olyan bombát tart a karjaiban, mellyel nagyon ügyesen kell majd bánnia. Ha nem zárja ki a pártból Mircea Geoanăt, akkor a kormányfő gyengeséget mutat, mert nincs bátorsága végrehajtani egy olyan pártdöntést, amelyet ő maga jelentett be nyilvánosan (a szászvárosi döntés). Amennyiben nem vállalja az államfőjelöltséget, Mircea Geoană komoly jelöltté válik a párt számára. De ha a kormányfő következetes marad a szászvárosi döntéshez és kizárja a pártból Geoanăt, akkor egyrészt politikai válságot robbant ki, másrészt olyan ellenjelölttel találhatja magát szemben, akit a párt nehézfiúi közül sokan, többek között Liviu Dragnea is támogatni fognak a kampányban. Nem Mircea Geoană iránti szeretetből, hanem Victor Pontaval szembeni gyűlöletből.

Vállalni fogja-e Victor Ponta azt a döntést, hogy kizárja a PSD-ből Mircea Geoanăt? A bátorság és a felelősségvállalás nem tartoznak a kormányfő erősségei közé. Akármilyen döntést hoz majd Victor Ponta, ezek hatásai egyik esetben sem kedveznek neki. A kormányfő elmélyítheti a mostani vezetői válságát, vagy az elnökválasztás előtt meggyengítheti a pártját. És íme, miután a Vântu fürdőjébe tett látogatásait felváltotta a washingtoni látogatásokkal, Mircea Geoană lassan-lassan a politikai „oktondijá”-ból ügyes játékossá változik.

Raluca Boboc

romanialibera.ro, 2014. július 24.

Va avea Ponta curaj să-l excludă pe Geoană din PSD?

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: