//
most olvassa...
Cotroceni, EU, Gazdaság, Külpolitika, Pártok, Politika

Nyílt levél Adrian Cioroianu úrnak – Adevărul blog

adevarulMiniszter úr, nemrég kijelentette, hogy egyetért Traian Băsescu úr, Románia elnökének álláspontjával, nevezetesen a 298 ártatlan ember halálát okozó légügyi katasztrófával kapcsolatos nyilatkozatával. A román diplomácia volt vezetőjeként meglepett engem. Kellemetlenül.ercközepes2

A román államfő, talán saját kezdeményezésére, talán nem, rendkívül kemény volt, rendkívül súlyos szavakat használva az Orosz Föderációra („mely a terroristák partnere lett”), de elnökére, Vlagyimir Putyinra is nézve.

Oroszország számtalan okból bűnös a nemzetközi közösség szemében. Ezeket, bárdolatlan módon, nem ismeri el. Most sem teszi. Ami bennünket illet, ne feledkezzünk meg a kincstári vagyonról, Transzdnyeszterről, de a románok más nagy fájdalmairól sem. Ennek ellenére, véleményem szerint, ebben a kontextusban nem Romániának kell ujjal mutogatnia, hanem a nagyhatalmaknak, aztán nekünk, de nem sértő, nem érzelmi módon. Megfigyelheti, hogy más államok is megteszik, de sokkal visszafogottabb módon, könnyen megmagyarázható késlekedésekkel és kitérőkkel.

Ha a román elnök ezt a saját kezdeményezésére tette, akkor elsiette a dolgot, túlzásba esett. Kétlem, hogy volt valamilyen előzetes konzultálás a román szakintézményekkel. Ha egy idegen hatalom biztatására tette, még ha a ragyogó Amerikáról van is szó, melyhez egy fontos Partnerség köt bennünket, újra csak túlzásról van szó.

Megfigyelte Obama elnök diskurzusát? Bírálta az Orosz Föderációt, de jól és gondosan mérlegelt szavakat használt. Az Oroszországgal és az elnökével szembeni vádjai visszafogottsággal, hangja felemelése nélkül, távolról sem patetikusan hangzottak el. Mi, a világ első emberével szemben, a román elnök szavain keresztül patetikusak vagyunk, de nem csak ez a baj: „terroristák”-nak minősítjük az oroszokat. Tudjuk ezt bizonyítani? Ha megnézzük az értelmező szótárt, akkor azt látjuk, hogy a „terrorizmus” teljesen mást jelent, hogy ebben az esetben nem lehet ezt a kifejezést használni. Egy vádnak, még ha az ellenségeddel szemben hangzik is el, helyesnek, jól megalapozottnak kell lennie.

Kizártnak tartom, hogy az Orosz Föderációt megvédjem, de mi van akkor, ha tévedés volt, vagyis az ott zajló álcázott háború közepette egy polgári repülőt összetévesztettek egy katonaival? Terrorizmusnak lehet ezt nevezni? Nem lett volna jobb, ha megvárjuk a nemzetközi szakértők következtetéseit és aztán mondunk véleményt? Mert mi van akkor, ha a szabad belátásukra bízott rakétákkal rendelkező két oroszbarát katona túl sok orosz vodkát ivott és már nem nagyon tudták, mit tesznek? A gyilkos gomb megnyomása előtt felvett inkoherens párbeszédükből eléggé ez derült ki… Ez szintén terrorizmus lenne? Ez a szó túlságosan súlyos, miniszter úr és a szomszédaink, jók-rosszak, akármilyenek, sohasem fogják elfelejteni. Nem ők mondták rólunk, hanem fordítva történt. Milyen ára lesz ennek egy jó szomszédsági kapcsolatra nézve, amennyire az lehetséges?

Számításba vette ezt a lehetőséget, miniszter úr?

Amikor ön külügyminiszter volt, Traian Băsescu pedig elviselhetetlen mértékbe piszkálta (ez eufemisztikus kifejezés volt – a szerz.) önt, akkor másképp vélekedett a román államfőről, de ez csak máig tartott. Ma 180 fokos fordulatot vett, még azt is üdvözölve, hogy az elnöknek igaza volt, amikor ilyen szavakkal bírálta Oroszországot, aztán magát az Európai Uniót is azért, mert nem tett eleget ellene stb. Mintha ezeket a lépéseket könnyű lett volna megtenni, figyelmen kívül hagyva az EU és az Orosz Föderáció közötti bonyolult gazdasági érdekeket.

Hol van az a mértéktudás, amelyet egy Brüsszel, de Moszkva által is Európa fekete bárányának tartott Romániának tanúsítania kellene? Vajon nem vagyunk-e nevetségesek, mikor más nagyhatalmakat megelőzve, vagy helyettük beszélünk így egy nemszeretett szuperhatalommal, melyek nem használnak ilyenfajta diskurzust, a szankciókat pedig centiméterrel méricskélik, nem méterrel?

Mire jó nekünk egy ilyen, az elemi tapintatnak is híján lévő megközelítési mód, dékán úr? Mi majd meg tudjuk félemlíteni az Orosz Föderációt? Figyelembe fogja venni a bla-blánkat? Véleményem szerint, mindig megfeledkezünk arról, kik, mik és mennyien vagyunk és ez olyan politikusok miért van így, akiknek semmi közük nincs a… politikához. Ezek a diskurzusok a hídon az elefánttal együtt átkelő egérre emlékeztet engem, mely egy adott pillanathoz azt mondja az óriási vastagbőrűnek: „Dübörgünk, dübörgünk?!”

A politikai valóságérzékünk hiányzik, professzor úr. Emlékszem, hogy többek között ön is azt nyilatkozta egy adott pillanatban az Orosz Föderációval meglévő kapcsolatról, hogy azt az évszázadok óta létező összes nézetkülönbségek ellenére meg kell őrizni. Kinek használ ez? Szintén nekünk, mert őket ez nem nagyon érdekli, hiszen nagyjából azzal lehetnek szomszédosak, akikkel csak akarnak, ezt mindenki tudja.

Az önnek címzett rövid levél csodálkozást fejez ki, melyet változatlan tisztelet kísér, nem feledkezve meg arról, hogy amikor a szintén Moszkva által ellenőrzött Voronin-rezsim egy kollégával együtt kiutasított Kisjenőből (Chişinău), ön meghívott bennünket, hogy a 2007-es karácsony alkalmából koccintsuk egyet pohár pezsgővel az egész minisztériummal. Még egy közös fényképet is készítettünk, mely számomra megőrizte az érzelmi jelentőségét.

Miért a csodálkozás? Ön elismert történész és kultúrember, jelentős könyvek szerzője. A minisztersége után máig némiképp „semleges”-nek volt tekinthető, de úgy tűnik, lemondott erről a státuszról. Miért, tisztelt miniszter úr? Szeretném, ha a román politikában megmaradna egyfajta „Svájc”-nak.

Ez egy álláspont. Talán elkerülte valami a figyelmemet. Világosítson fel!

Vasile Nanea

adevarul.ro, 2014. július 24., 09:01

Scrisoare deschisă către domnul Adrian Cioroianu

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: