//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Parlament, Pártok, Politika, Választások

Gyorselemzés: az elnök felfüggesztése és a felmérések. Öt megjegyzendő dolog – Adevărul/Smart Politics

adevarulEgyesek elhamarkodottan alkotmányos aspektusokkal tévesztik össze a felfüggesztés választási és kommunikációs értékét. A felfüggesztést nem kell három nap alatt végigvinni, mint 2012 júliusában. Azt különféle taktikai lépés megtételével a következő hónapokban hagyni kell erjedni.

(adevarul.ro/Mediafax)

  1. Traian Băsescu felfüggesztése nem Băsescuról, hanem Pontaról szól

Nem jelent újdonságot Călin Popescu Tăriceanu bejelentése, hogy Traian Băsescu felfüggesztését szeretné elérni. Ez a szándék három hete jelent meg a közbeszédben, amikor a szenátus elnöke éppenséggel azt mondta, nem szeretne ideiglenesen Cotroceni-be kerülni.

Ami időközben történt, az a gondolat erjedése volt a közbeszédben, amihez – valószínűleg – a választási tendenciákról szóló néhány elemzés is társult. A Traian Băsescu és Elena Udrea, a PMP jelöltje közötti epizód is számított, mely újra meggyújtotta az elnök politikai támogatásairól szóló viták kanócát.

Racionálisan elemezve a helyzetet, a legtöbbet Victor Ponta nyerte ebből, nem azért, mert a PSD-nek szüksége lenne Traian Băsescu mandátumának néhány héttel történő megrövidítésére, hanem azért, mert a jelen pillanat legnagyobb választási sikert hozó témája az elnökkel meglévő konfliktus, ez utóbbi felfüggesztése pedig a maximum, amit ezen a konfliktustengelyen zajló kommunikációs aktiválásban el lehet érni.

Azt a következő két hónapban, néhány taktikai lépés megtétele mellett, hagyni fogják erjedni. Kevéssé valószínű, hogy végül a Parlamentben szavazni fognak a felfüggesztésről. De kevéssel több, mint két hónappal a második forduló előtt, ez nem is számít.

  1. A PSD-t támogató koalíció ügyesebben generál témákat a közbeszéd számára, mint a vele szemben álló koalíció

A felfüggesztés az a téma, mely elszipkázza a médiaoxigént az ellenzék bizalmatlansági indítványától és az igazságszolgáltatás és a közigazgatás témájával kapcsolatos lépések egész sorától. Ha a hatalom a választási kampányban is tartani fogja ezt az ütemet, az ellenzék arra fog kényszerülni, hogy reaktív legyen.

A PSD és a szatellitjei egy kéthetes időszak után, amikor a gazdasági hírek és a polgármesterek vándorlására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet miatt védekezésbe szorultak, most ezzel a „választási bálná”-val, az elnök felfüggesztésével akarják emelni a tétet és felhasználni az alkotmányos és intézményi mechanizmusokat.

  1. Ellenzék = Johannis, a többiek a gyermekmedencében pancsolnak

Az INSCOP Research felmérése nagyon világosan megmutatja, hogy csak Klaus Johannis küzdhet meg – eséllyel – Victor Pontaval a második fordulóban. Elena Udrea, Monica Macovei és bármelyik másik jelölt a régi teljesítményükkel fognak megküzdeni, megpróbálva javítani azon, vagy azzal a céllal, hogy az aláírásokat szavazatokra váltsák. A politikai osztály bal- és jobboldal közötti polarizálódása azok között fognak járulékos áldozatokat szedni, akik több vegyértékű párt szeretnének lenni.

  1. Az elvárások menedzsmentje az igazi tét

A választás megnyerése és elvesztése közötti alig 4 százalékos különbség mellett az a tét, hogy melyik jelölt lesz képes olyan elvárásokat támasztani, melyeket el tud érni. A kampány alatti minden túllicitálásnak, minden, a valóságtól távol álló első fordulós pozicionálásnak meg lesz a következménye a második fordulóban. A tét nem az lesz, hogy ki a legjobb jelölt, hanem az, hogy melyik jelölt lesz képes a legjobban kezelni a vele szemben felmerült elvárásokat. Másképp mondva, ki fog győztesként bekerülni a második fordulóba, ezzel igazolva vissza a pozicionálását.

  1. A választási bálnák és a hullámok dinamikája

Mint mondtuk, az elnök felfüggesztése egy választási bálna lenne, mely a hullámoknak egy olyan dinamikáját válthatja ki, amely még az azt az előtérbe hozók számára is váratlan lehet. Egy ennyire egyértelmű első fordulós kép mellett jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mi értelme hullámokat kelteni, ahelyett, hogy a győztes koalíció építgetésével a második fordulóra készítenéd elő a fegyvereidet.

Az elnökválasztás második fordulója a szociáldemokraták rémálma, akik minden eshetőségre készülve egy jóval a november 2-i időpont előtti választási töréspontot javasolnak.

Ez az offenzíváról, a játékmezőről és a dolgok olyan alakításáról szól, mely a bátrakat, a kiélezett játékot kedvelőket jutalmazza. Joggal mondhatják, hogy ez egy Băsescu-típusú stratégia, melyet azonban jelenleg az esélyesek vetnek fel. Végső soron egy unalom elleni kampány.

adevarul.ro, 2014. szeptember 8., 16:03

Analiză la cald: suspendarea preşedintelui şi sondajele. Cinci lucruri de reţinut

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: