//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Hogyan néz majd ki Románia 2050-ben: 16 millió főből álló lakosság, melynek egyharmada nyugdíjas – Gândul

gandulRománia állandó lakossága 2050-re 16 millió főre csökken, méghozzá úgy, hogy a migrációt nem veszik figyelembe. Ráadásul egyharmaduk nyugdíjas lesz. „Abszolút drámai arány lesz, óriási lesz az idős népesség. Egyetlen európai ország sem fog olyasmivel szembesülni, mint Románia”, mondta a Gândulnak prof. Vasile Gheţău, a Román Akadémia Demográfiai Kutatóközpont igazgatója.

(gandul.info/Mediafax Foto)

Románia lakosságának alakulása a következő években mindenkit riadóztatnia kellene, állítják a szakemberek. Egyrészt azért, mert az állandó lakosok száma 16 millió főre fog csökkenni, másrészt azért, mert a nyugdíjasok száma sokkal magasabb lesz, mint a gazdaságilag aktív személyekké.

Ezért egy sor tényező felelős – alacsony születésszám, a nyugdíjazás után várható élettartam növekedése, a vándorlás – melyek, összeadódva, rendkívül nehéz helyzetbe fogják hozni hazánkat.

Ezáltal, „míg jelenleg 25 65 éves (vagy afeletti) személy aránylik 100 dolgozó személyhez, 2050-re a becslések szerint 50 idős személy esik majd 100 dolgozó személyre. Tehát a mostani kétszerese!”, magyarázta a Gândulnak prof. Vasile Gheţău, a Román Akadémia Demográfiai Kutatóközpontjának igazgatója.

„Egészségtelen viszony jön létre a munkaképes korú, gazdaságilag aktív személyek és a gazdaságilag inaktív népesség között. Ez egy függőségi viszony. Az a gond, hogy a dolgozó aktív népesség milyen forrásokkal lesz képes gazdaságilag eltartani egy ekkora idős népességet?”, tette hozzá.

Bár a népesség egész Európában elöregszik, Romániában nagyon különböző lesz a korfa alakulása.

„Abszolút drámai arány lesz, óriási idős népesség. Egyetlen európai ország sem szembesül majd olyan helyzettel, mint Románia. Bár más országokban is lesznek ilyenfajta gondok, ekkora aránytalanság nem lesz, mert a múltban ott nem voltak ekkora ingadozások a születésszámban”, mondta prof. Gheţău.

Összehasonlításképpen, míg Romániában tavaly 176.000 gyermek született, az 1967-1969-es időszakban rekordot mértek: 530.000 újszülött. „Az 1967-ben és azután születettek nemzedéke néhány év múlva eléri a nyugdíjas kort… Óriási idős népesség! Őket kell majd eltartaniuk a mostani sokkal kisebb létszámú nemzedékeknek, A mostani gyermekek és fiatalok alkotják majd a gazdaságilag aktív népességet és el kell majd tartaniuk egy óriási idős népességet”, hangsúlyozta ki a szakértő.

Gheţău: „Nem tartom valószínűnek a hazai gazdasági, társadalmi és politikai élet ennyire meredek javulását”

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai azt mutatják, hogy a demokrácia első 21 évében szinte felére csökkent az újszülöttek száma. Ennek megfelelően, míg 1990-ben 314.746 gyermek született, 2011-ben csak 196.242.

Az Európai Unióban már lépéseket kezdtek tenni e téren, húzta alá prof. Gheţău.

„Az utóbbi öt évben, például, minden ország növelte a nyugdíjkorhatárt; sok országban növelték a teljes nyugdíjhoz szükséges munkában töltött időt. A költségvetéssel más országokban is gond van”, mondta. „Sőt, nagyon megnőtt a nyugdíjazás után várható élettartam. Tehát kedvezőtlen arány jött létre a személy által effektív módon ledolgozott évek és a nyugdíjazás után leélt évek között. Ez azt jelenti, hogy még több forrásra van szükség”, tette hozzá.

A Román Akadémia Demográfiai Kutatóközpontjának igazgatója a migrációt illetően sem derűlátó. A most külföldön dolgozó 2,3 millió román egyhamar nem fog hazatérni.

„Egy jelentős visszatérési hullámhoz szükség van itt egy gazdasági motivációra. Márpedig a következő 10-20 évben nem látok ilyenfajta motivációt”, véli prof. Gheţău. „Egy ilyen hirtelen javulást az ország gazdasági, társadalmi és politikai életében… én nem látok. Ezen kívül, ha a fejlett országokban jelentős gazdasági növekedés lesz, akkor biztos, hogy még több külföldi munkaerőre lesz szükségük. Meg kell jegyezni, hogy a 2050-re jósolt állandó népesség számába nincs beleszámítva a migráció, márpedig ez a következő 15-20 évben negatív lesz. Tehát a szám valójában kisebb lesz, mert a migráció tovább csökkenti majd a népességet, egy nő átlagosan továbbra is 1,3 gyermeket fog szülni, ezzel párhuzamosan pedig nőni fog a születéskor várható élettartam”, szögezte le prof. Vasile Gheţău.

Románia állandó népessége 2014 januárjában, 1968 óta először, 20 millió lakos alá csökkent, 19.942.500 főre. Az INS által ez év elején jelentett csökkenés elsősorban a negatív természetes szaporulat következménye volt.

Az INS igazgatója, Tudor Andrei akkor azt mondta, hogy a 2002. január 1–2014. január 1. időszakban a rezidens lakosság száma 1,68 millió fővel csökkent.

2009-ig a rezidens lakosság legjelentősebb csökkenését a kivándorlás okozta.

Ennek megfelelően 2009-ben a kivándorlás okozta a népességcsökkenés háromnegyedét, a negatív természetes szaporulat pedig az egynegyedét.

2010-től azonban egyre kisebb a kivándorlás hatása, helyébe a negatív szaporulat lépett.

2013-ban a negatív természetes szaporulat több, mint 91 százalékban volt felelős a népesség csökkenéséért, a kivándorlásnak pedig kisebb, csak 9 százalékos aránya van.

Adriana Stanca

gandul.info, 2014. szeptember 8., 16:15

Cum va arăta România în ANUL 2050: o populaţie rezidentă de 16 milioane de persoane, dintre care o treime pensionari

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: