//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Választások

Tăriceanu, Voiculescu „árnyékainak” utasítására, a felfüggesztéssel sarokba szorítja Pontat – Evenimentul zilei

evzCălin Popescu Tăriceanu volt kormányfő Traian Băsescu elnök felfüggesztésére vonatkozó elhamarkodott javaslata lehetetlen helyzetbe hozza Ponta kormányfőt. Egyrészt Ponta fél megharagítani a Dan Voiculescu elítélése után minden eddiginél agresszívabb Antena 3-at. Tăriceanu most nem tesz egyebet, mint megbosszulja az Antenak tulajdonosát. Nyilvánvaló, hogy Dan Voiculescunak, bár börtönben van, óriási befolyása van Románia politikai vezetésére nézve. Másrészt látható Victor Ponta erőfeszítése, hogy elnyerje a nyugati nagykövetségek, elsősorban az AEÁ képviseletének szimpátiáját. Băsescu elnök esetleges felfüggesztése valószínűleg nem vált majd olyan kemény reakciókat, mint 2012-ben, de a nyugati kancelláriák arra a következtetésre juthatnának, hogy a jelenlegi kormányfő semmit sem tanult.

(evz.ro)

Ponta legutóbbi kijelentése, mely szerint, többet nem bocsát ki sürgősségi rendeleteket, mert megfedte őt az AEÁ ügyvivője, Dean Thompson, valamint az AmCham előtt tett ígéretei azt mutatják, hogy nem akar úgy Románia elnöke lenni, hogy aztán később arra ébredjen, hogy külpolitikailag elszigetelődött.

Ami Călin Popescu Tăriceanut illeti, ő arról álmodozik, hogy Johannist letaszítva a trónról bekerül az elnökválasztás második fordulójába. Nem tudom, mire alapozza ezt a reményét, bármennyire is megkérdőjeleznénk a választási kampány idején közzétett felméréseket. A volt PNL-s kormányfő és a liberálisok jelenlegi vezetője közötti különbség túl nagy ahhoz, hogy 54 nap alatt megváltoztatható legyen. Tăriceanu megpróbálja túllépni a Victor Ponta számára szavazatokat gyűjtő bögre szerepet, akit majd az elnökválasztás második fordulójában támogatni fog. De kétlem, hogy ez sikerülni fog neki. Ezen kívül azt gondolom, hogy Tăriceanut is rémületbe ejti az Antena 3 médiaereje és fél ellentmondani Dan Voiculescunak. Látta, hogy járt Crin Antonescu: az Antena 3 által megalázottan és aztán feledésre ítéltetve ma már szinte semmit sem jelent.

Az ebbe a játékba bekerült Victor Ponta nem tehet egyebet az időhúzásnál. Azt hiszem, a mentőövet az RMDSZ-től fogja kapni, mely bejelentette, hogy nem támogatja a Băsescu elnök felfüggesztésére irányuló kezdeményezést és így az nem fog átjutni a Parlamenten.

Nagyon kevés esély van arra, hogy végigvihető a Tăriceanu–Voiculescu terv, de rossz szájízt hagy maga után, amikor azt látod, hogy nem sok hiányzik egy egész ország felbolygatásához egy 10 évre elítélt bűnöző útmutatásai alapján. A felfüggesztés egy pusztán formális gesztus lenne, egy utolsó megalázása Băsescunak, aki már semmilyen választási tétet nem képvisel. De külpolitikai hatásai lennének, azt a benyomást keltené, hogy Románia szürke, kiszámíthatatlan, irracionális és – elméletileg – rácsok mögé került maffiózók által uralt övezet marad, akik onnan is folytatják a politikai és médiabirodalmaik irányítását. Azt hiszem, túlzás lenne azt mondanunk, hogy az Antenak tulajdonosa vezeti az országot, de óriási a befolyása, jóval nagyobb, mint amit a rahovai rabi minősége megengedhetne neki. E szemszögből nézve úgy gondolom, hogy az igazságszolgáltatás és a jogállamiság részleges vereséget szenvedett el és hogy a PSD szlogenjével élje, Dan Voiculescu ügyében még messze vagyunk attól, hogy teljes mértékben igazságot szolgáltattak volna.

Mircea Marian

evz.ro, 2014. szeptember 9.

Ponta, înghesuit cu suspendarea de Tăriceanu, la indicaţiile “umbrelor” lui Voiculescu

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: