//
most olvassa...
Befektetések, Elnökválasztás, Gazdaság, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika, Választások, Visszaszolgáltatások

A Microsoft–EADS ügyben ellopott egymilliárd euró és a vasárnapi szavazás közötti kapcsolat – România liberă

romanialiberaTudják mennyi egymilliárd euró, az ügyészek által a két, a Microsofttal és az EADS-szel kapcsolatos büntetőügyben megállapított kár? Pontosan Románia fővárosának költségvetése, egy évre. És az a 43.000 hektárnyi erdő, amit törvénysértő módon szolgáltattak vissza és ami annak a büntetőügynek a tárgya, melyben Viorel Hrebenciucot és Ilie Sârbut megvádolták? Bukarest területének a kétszerese. És az a 230 millió euró, amennyi az ügyészek szerint a Lukoil által elkövetett adócsalás? Nagyjából Temesvár 2008-as költségvetése.

(romanialibera.ro)

Teljes szívemből remélem, hogy az ügyészek eltúlozták a kárt az utóbbi időben elindított büntetőügyekben. Teljes szívemből remélem, hogy a DNA nyomozói túlbuzgóságukban, vagy annak érdekében, hogy breaking news-rekordokat döntögessenek a tévékben, becsempésztek egy-egy nullát ezekbe az összegekbe. Mert ha a kár mértéke valós, akkor nem gondolhatok másra, mint arra, hogy mindnyájan idióták voltunk, akik nem érdemelték meg mások 1989. decemberi áldozatát. Hogyan is érdemelnénk meg a 25 évvel ezelőtt elnyert szabadságunkat, ha elfogadtuk, hogy egy szegény országban éljünk, ahol néhány száz eurós átlagbérek és szégyenletes nyugdíjak vannak, a most bilincsbe vert emberek pedig több száz millió eurót halmoztak fel, miközben a kormányzásunkon kívül semmi mással nem foglalkoztak? Vagyis mi megszavaztuk őket, ők pedig a barátaikkal együtt mindent elloptak ebben az országban, amit csak lehetett. Nos, nem a hülyéik voltunk?

Azt hiszem, most felesleges lenne azt számolgatnunk, hány kórházat, iskolát, utat, vagy autópályát lehetett volna fel- és megépíteni azokból az összegekből, melyeket az állam költségvetése évről évre elvesztett a pártokon átnyúló maffiával kötött káros ügyletek miatt. Ugyanilyen felesleges lenne elképzelnünk, hol tartana most Románia az európai országok között, ha a magánzsebekbe térített összegeknek legalább egy részét befektetették volna egyes intelligens és becsületes vezetők. Ezek legfeljebb az összeesküvés-elméletek hívei számára lehetnének gondolatébresztők, akik azt hiszik, hogy Románia a nekünk rosszat akaró szabadkőművesek miatt adósodott el az IMF-nél és nem azért, mert évről évre kiszipolyozták, míg már nem volt pénz nyugdíjakra és bérekre.

Számomra az tűnik a legfontosabbnak, hogy a szervezett rablás ezen egész időszaka alatt mi, románok, szemet hunytunk, vagy suttogva káromkodtunk, holott mindnyájan tudtuk, miért vannak rossz útjaink és gazdag aszfaltozóink, tankönyv nélküli gyermekeink és drága iskolai számítógépesítési programjaink. Tudtunk a lyukas cipőjű öregekről, akik évekig hadakoznak a bíróságokon a kommunisták által elkobozott földjeikért és házaikért, miközben több tízezer hektár került – normális országokban elképzelhetetlen cinkosságok révén – olyan politikusok kezébe, mint Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Ioan Adam és sokan mások. Mindezen évek alatt mindnyájan tudtuk, hogy Dorin Cocoş, vagy Remus Truică a mi pénzünkből építették több millió eurós villáikat, vagy vásároltak ritka autókat, de mi folytattuk a mindennapi dolgainkat és továbbra is kuncogva néztük őket a bulvárlapokban, az „új hódításaik” kíséretében.

Mit tehettünk volna?

Először is meg kellett volna mutatnunk, hogy az, ami ebben az országban történik, érdekel bennünket. Románia aktív embereinek jelentős része olyan burokban él, melyből senki sem képes kipiszkálni őket. Nem szavaznak, mert „nincs kire”, nem jönnek a tüntetésekre, mert „egyformák” és általában véve, sohasem lázadnak fel, mert „annyi gondom van, hogy nincs időm megoldani őket”. Visszavonulásuk nem egyéb, mint ennek az országnak az átengedése a pártokon átnyúló maffiának.

Másodsorban jobban oda kellene figyelnünk a manipulálásra. Ha az Antena 3, vagy a România TV azt állítja, hogy az ügyészek túlkapást követtek el, amikor a 2012-es népszavazás után a falvakat járták és megkérdezték az emberektől, hogy szavaztak-e, vagy sem, ez nem jelenti azt, hogy mindez igaz is. Sok román gyalázta az ügyészeket, megfeledkezve azonban arról, hogy csakis a tisztességes szavazás képezheti a demokrácia alapját, ezzel a korrupt politikusok malmára hajtva a vizet, akik ezt a vélekedést arra használták fel, hogy megpróbáljanak szájkosarat tenni az igazságszolgáltatásra.

Harmadsorban, talán egy kicsit jobban oda kellene figyelnünk, mit csinálnak az általunk megszavazott politikusok. Ha Liviu Dragneat 12 éve folyamatosan megválasztjuk megyei tanácsi elnöknek és azt látjuk, hogy akkora villája nőtt, mint egy kultúrház, miközben a megyéje majd belepusztul a szegénységbe, akkor talán le kellene váltanunk. Vagy ha a PSD Románia messze legkorruptabb pártjának bizonyult, akkor miért tesszük az elnökét az ország élére?

Tudom, hogy sokan bírálják, hogy a DNA ezen vizsgálataira az elnökválasztási kampány alatt kerül sor. Ellenkezőleg, én úgy hiszem, hogy ennél jobb időszak nem is lehetne. Amikor éppen megtudtad, hogy az állam csak két szerződés nyomán elvesztette Bukarest egy évnyi költségvetését, akkor talán egy kicsit nagyobb felelősséggel kellene becsúsztatnod a szavazólapot az urnába. Legalább most, a végén, amikor már nem nagyon maradt ellopni való ebben az országban.

Gabriel Bejan

romanialibera.ro, 2014. október 28.

Legătura dintre miliardul de euro furat în dosarele Microsoft-EADS şi votul de duminică

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: