//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Külpolitika, Kormányzás, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Román-román, Történelem, Választások, XX. század

Johannis és a németbarát érzelmek Romániában – Transindex

transindexAz a logika, hogy Johannis azért jó, mert szász, nem relevánsabb a büszke vagyok, hogy román vagyok logikájánál – véli Cristian Cercel.

(transindex.ro)

Klaus Johannis államelnökké választásának a kontextusában a mellette szóló érvelések meghatározó részében azzal találkozunk, hogy Johannis a romániai németekhez társított pozitív tulajdonságok megtestesítőjévé válik, sőt, a szász származása önmagában pozitív jellemzővé válik, írja Cristian Cercel nemzetközi kapcsolatok szakértő a criticatac.ro portálon.

Cercel egy sor elemzést és véleményanyagot hoz fel, hogy ezt alátámassza: Caius Dobrescunak az Observatorul culturalban megjelent szövegét, amely a szász republikánus multikulturalizmus szellemét méltatja; Mariana Gorczyca írását, amely szerint a szászok várakat emeltek, utakat aszfaltoztak, hidakat építettek és komlót termesztettek, miközben az 1918-as egyesülést is teljes szívvel támogatták; valamint, ahogy ő nevezi, az Adevărul hírportálon megjelent „ódát”, amit Petre Carp, a Bukaresti Egyetem Politikatudományok karának a dékánhelyettese jegyzett, és a szöveg alapján az ACL jelöltje egyszerűen a jó jelöltje, akire megéri a pecsétet ütni.

Cercel szerint ezek az elemzések vagy elsiklanak tények felett, vagy hamis állításokat állítanak be igazként. Cercel ezután sorra veszi a szászok és ezzel implicite Johannis mellett felhozott érvek sorát, és leépíti azokat.

Így például a szászok támogatták ugyan az 1918-as egyesülést, de ezt legfőképpen pragmatikus okok miatt tették, ugyanis kész helyzet elé állították őket.

folytatás Johannis és a németbarát érzelmek Romániában.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: