//
most olvassa...
Cotroceni, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Ki meri letaszítani Victor Pontat a lépcsőn? – Adevărul blog

adevarulVictor Ponta minden erejével belekapaszkodik a novemberi kudarc után még megmaradt maradványokba. Bár nyilvánosan senki sem beszél arról a szándékáról, hogy letaszítsa őt a lépcsőn, Victor Ponta már belekapaszkodott az ajtó küszöbébe és a „Csizmás, a kandúr” szereplőjéhez hasonlóan tekintget preventív módon körbe-körbe. Hátha kegyelemből, vagy más keresztény érzések által vezérelve megkönyörülnek rajta, megbocsátanak neki és visszafogadják az első vonalba.

(adevarul.ro/Mediafax)

Konszenzus, társbérlet, megértés! De Victor Pontának nincs semmi esélye. Politikai hulla és az, hogy még mindig a Victoria-palotában issza a kávéját csak annak tudható be, hogy még nem dőlt el, mikor lesz a kivégzése és – főleg – ki lesz az, aki az első csapást méri majd rá. Reagálásának és politikai lépéseinek módjával a miniszterelnök olyan embernek látszik, aki tudja, hogy médiadicsősége utolsó pillanatait éli át és, hogy a büntetését nem eltörölték, hanem csak pillanatnyilag elhalasztották. De akárcsak az elítélt, aki azt hiszi, hogy a halasztás voltaképpen megbocsátás, Victor Ponta is kétségbeesetten belekapaszkodik minden útjába kerülő valódi és képzelt esélybe. Egyszerűen ez a magyarázata, hogy szókincse olyan kifejezésekkel bővült, mint a „társbérlet” és „konszenzus”, ezért nyájas a behízelgésig Klaus Johannis-szal és ugyanezért született a PSD-n belüli reform gondolata is. Bár ez egy magyarázható politikai viselkedés, Victor Ponta túlélési esélyei egyszerűen nem léteznek.

Sok szerencsére van szükség politikailag túlélni egy olyan katasztrófát, amilyenen Victor Ponta ment át. Ehhez elfogadható számban kell legyenek azok az ellenségeid, akik vegyes érzelmekkel viseltetnek veled szemben, sőt egyeseknek nagyra kell tartaniuk téged bizonyos hibák által beárnyékolt, de egyhangúlag elfogadott jó tulajdonságaidért. Olyan közvéleményre van szükség, mely kész viszonylag rövid időn belül felejteni és megbocsátani. És az a fontos, hogy kell legyen valamid, ami alapján kialkudhatsz egy tisztességes távozást, ha nem éppen egy visszatérést magadnak. Victor Ponta tökéletesen vesztésre áll az első két kategória terén, olyan ellenségei vannak, akik már régóta várják a bukását, a közvélemény pedig nem hajlandó elfelejteni azokat az érveket, melyek miatt túlnyomó része ellene szavazott. Már csak az alkudozás maradt számára.

Nem hiszem, hogy Victor Ponta fel tudna valamit ajánlani a megbocsátásért. Nem sikerült elég sok emberét elhelyezni a csúcson és ezt bizonyítja az, hogy az utóbbi években őt láthatóan támogatók ma már sehol nincsenek. Semmiféle jövőt nem képes a pártnak ígérni, a kreativitásától függetlenül, mert a politikában a képzelőerő mindig vesztésre áll a pragmatizmussal szemben. Egy szimbolikus visszatéréshez nem rendelkezik megfelelő életrajzzal, mint Adrian Năstase, vagy Mircea Geoană. Ezzel szemben egy csomó gondja van, melyek még csak most kezdenek előbukkanni: a plágium véget nem érő és végül lehetséges jogi következményekhez vezető története, a Duicu féle kiskirályokkal meglévő kapcsolat, mindenféle vitatott kérdések, mint amilyen az olajcégekkel kötött szerződések, vagy a diaszpórában lezajlott szavazás ügye. Ilyen körülmények között, néhány stratégiai elemzési eszközzel nézve az összképet, a következő kérdés merül fel: mit ígérhetne Victor Ponta neked, a PSD helyi, vagy központi vezetőjének, hogy továbbra is támogasd a párt élén maradását? Beigazolódik-e az az elmélet, mely szerint a jogi gondokkal küszködőkkel fog szövetkezni, azt remélve, hogy segíteni fog nekik megmenekülni? Miként menekíti meg őket? Ma azt tartom értelmesebbnek, ha dicséred az igazságszolgáltatást, azt remélve, hogy olcsóbban megúszod, nem pedig a Victor Pontával szövetkezést és a DNA-val harcolást.

Gyakorlatilag mindenki a Victor Pontával szembeszállók táborában van, még akkor is, ha a megnyilvánulások csöndesek és érzékelhetetlenek. Klaus Johannis elnöknek nem érdeke, hogy hosszú távon olyan miniszterelnöke legyen, mint Victor Ponta és ebből kell kiindulni, amikor azt mondjuk, hogy egymás tenyerébe csaptak. Ennek a szövetségnek nincs semmilyen értelmes oka. Klaus Johannisnak sokkal inkább egy olyan időszakra van szüksége, mely átmenetként működhet a decemberben lezárt korszak és az új politikai rend között. Nem hiszem, hogy a terv elkészült volna és minden a helyén van, a kártyák leosztva és a tisztségek szétosztva vannak, így hát az a legjobb megoldás, ha megtartja Victor Pontát a Victoria-palotában. Jelen pillanatban egy liberális kormányfő csak megzavarná a dolgokat.

A PSD-n belül a vizek annyira zavarosak, hogy a lemerülés öngyilkosságnak tűnik.

Mircea Geoană, Cătălin Ivan és Marian Vanghelie azok, akik feljöttek a felszínre és még nem lehet tudni, kik fognak mögéjük állni, együtt fognak-e továbbmenni, vagy külön-külön, belülről, vagy kívülről fognak-e nekimenni Victor Pontának. De a PSD-n belüli túlélés attól függ, mennyire bölcsen választasz tábort. A források még mindig Victor Pontánál vannak, miközben a jövő a vele szembeszállóknál. A vezetőségben ülők döntésétől függően fogjuk látni, hogy a baloldalon egy párt van még, vagy kettő-három. Bármi történne is, Victor Ponta egyhamar nem fog többé olyan nagy pártot vezetni, amilyen a PSD az elnökválasztás előtt volt.

A PNL-ben a helyzet boldog-drámai. Mindenük megvan, a szükséges előfeltételek, egy kis nyugalom és elnök Cotroceni-ben. A miniszterelnökség most katasztrofális lenne, mert képzeljék el, micsoda vitákat szülne egy új kormány megalakítása. El tudják azt képzelni, hogy a két párt egyetlen egy szervezetbe gyűlt nehézfiúi belemennek majd abba, hogy félreálljanak egy új garnitúra kedvéért, melyet a választók ne bírálhassanak már az eskütétel pillanatától? A PNL-nek szüksége van Victor Pontára, hogy megoldhassa a belső ügyeit. De Victor Ponta rögtön meg fog bukni, ahogy a PNL úgy érzi majd, hogy képes megállni a saját lábán.

Paradox módon ma társbérletről és konszenzusról beszélnek, miközben minden brownikus és senki sem biztos abban, mi fog ezután történni. A vihar előtti csend nem végtelen és nem konszenzus jellemzi. De a politikai osztály számára a vihar után a társbérlet és a konszenzus a legjobb megoldás, ha meg akarja magát reformálni és túl akar élni. Konszenzus a politika és a valóság valódi témáiról, nem a kormány struktúrájáról és Victor Ponta karrierjének megmentéséről.

A konszenzus és a társbérlet majd csak azután kezdődik el, hogy Victor Ponta távozott a Victoria-palotából. Lehet, hogy szükség van az utóbbi évek Romániájának közbeszédét meghatározó hármas utolsó tagjának a szimbolikus távozására. Victor Pontának egy padra kell kerülnie Traian Băsescuval és Crin Antonescuval. Lehet, hogy távoznia kell a miniszterelnökként elkövetett agresszív hibái miatt. Lehet, hogy egyszerűen azért kell félreállnia, mert jelenléte a párt vezetőségében akadályozza a folyamatosan hangoztatott reformot. Ezek együttvéve teszik szükségessé Victor Ponta távozását, egy új építkezés szükséges kiindulási pontjaként.

És ha teljesül a Victor Ponta távozása által képviselt előfeltétel, akkor nagyon valószínű, hogy majd csak akkor lesz lehetséges egy igazi bal–jobb társbérlet, a lehető legkonkrétabb módon és egy olyan típusú megállapodással intézményesítve, amilyet Victor Ponta ma szeretne. Mindkét csoport legyengült és rosszul van összerakva, nincsenek emberi erőforrásaik és alkalmas vezetőik sem. Egy új politikai osztály nem jön létre egyik napról a másikra és arra sem lehet számítani, hogy a régi félreáll, mert az ország, vagy a helyzet ezt követelné meg. A baloldalnak és a jobboldalnak ahhoz, hogy fennmaradhassanak és megreformálják magukat, tűzszünetre, a politikai diskurzus megváltozására, egy szimbolikus újraértelmezésre, egy újraindításra van szüksége, mint mikor mindnyájan újrakezdünk valamit. Akinek ez sikerülni fog, annak esélye van bekerülni a történelemkönyvekbe. A vörös gomb pillanatnyilag Klaus Johannis elnök irodájában van.

Dan Ionescu

adevarul.ro, 2015. január 15., 13:25

Cine se încumetă să îl împingă pe Victor Ponta pe scări?

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: