//
most olvassa...
egyházak, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Jóváhagyta a képviselőház az ortodox szállodaadományt – Krónika Online

kronikaMegerősítette a bukaresti képviselőház szerdán azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a román ortodox egyháznak juttatta a Kovászna fürdővárosban álló Fenyő Szállót.

(kronika.ro)

Egy évvel korábban a szenátusban elbukott a jogszabály a kormánypártok akkori viszálykodása miatt, de az ügyben a képviselőház volt a döntő ház, amely 316 szavazattal hét ellenében (14 tartózkodás mellett) jóváhagyta a Ponta-kabinet 2013 decemberében hozott rendeletét.

Az RMDSZ részéről felszólaló Cseke Attila képviselő az arányosság elvét sértő diszkriminatív eljárásnak minősítette az ortodoxoknak juttatott ajándékot, hozzátéve, hogy ezzel sérült az állam semleges mivolta az egyházakkal szemben.

„Elfogadhatatlan az a tény, hogy a kormány egy közpénzből épített ingatlant az ortodox egyház kezelése alá helyez, főleg abban a kontextusban, hogy csak Kovászna megyében a Székely Mikó Kollégiumot visszaállamosították, a volt katolikus leánygimnázium épületét pedig még mindig nem szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának” – idézte a képviselőt az RMDSZ hírlevele.

A román kormány 2013. december 18-án hozott sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy az állami protokollalaptól „a Vallásügyi Államtitkárság kezelésébe, Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségének” juttatja a hatemeletes 89 szobás kétcsillagos szállodát, és a hozzá tartozó kezelőközpontot és sportpályákat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban a bukaresti kormánynak a székelyföldi etnikai arányok megváltoztatását célzó törekvéseként értelmezte és „arcátlan diszkriminációnak” nevezte az ortodoxoknak juttatott adományt, mondván, hogy a történelmi magyar egyházak nem szoktak hasonló ajándékokat kapni.

folytatás Jóváhagyta a képviselőház az ortodox szállodaadományt – Krónika Online.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: