//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika

Üzleti és családi összefonódások. Ponta egyik tanácsadója Ponta sógorának cégével üzletelt. És az állammal – Adevărul/România Curată

adevarulA România Curată olyan dokumentumokhoz jutott hozzá a Pénzügyminisztériumtól, melyek azt bizonyítják, hogy a közpénzekre bérlettel rendelkező, Victor Ponta kormányfő letartóztatott sógora, Iulian Herţanu által ellenőrzött építőcég legalább a 2012 februárja–májusa időszakban üzleti kapcsolatban állt az AD-HOC Advertising Kft-vel. Ez egy Alexandru Năstase és felesége, Roxana Elena Năstase által ellenőrzött reklámügynökség.

(adevarul.ro/Mediafax)

Később a Grossmann Engineering Group üzleti partnerét, Alexandru Năstaset kinevezték a CNADNR (Román Országos Autópálya- és Közúttársaság) igazgatótanácsába, aztán 2013. szeptember 12-én államtitkárrá az Infrastruktúratervek és Külföldi Befektetések Főosztályára (DPIIS). Victor Ponta 2013. november 8-án államtanácsosnak maga mellé vette Alexandru Năstasét a kormányfői kancelláriára (a 450/2013. november 8-i döntéssel).

Három héttel a IV. Ponta-kormány beiktatása után az Infrastruktúratervek, Külföldi Befektetések, Köz-Magán Társulás és Exporttámogatás Főosztályának élére, Victor Ponta kormányfő döntésével, újra Alexandru Năstaset nevezték ki. Ponta ezzel a nagy hatalmat biztosító tisztséggel 2014-ben 6,4 milliárd lejes költségvetést bízott Alexandru Năstaséra (ld. itt).

Az új tisztséggel többek között a CNADNR-t is Alexandru Năstase alá rendelték. A Gândul újságírói Năstase Ponta általi kinevezésekor megkérdezték, hogy mi tesz alkalmassá egy ennyire fontos tisztségre egy reklámost, amire Ponta a következőt válaszolta: „Alkalmassá kellene tennie valaminek erre? Vizsgázott”.

Alexandru Năstase korábban is volt már munkatársa Victor Pontának, a Năstase-kormány Ellenőrző Testületében, ahol tanácsadóként dolgozott.

Az Ad-Hoc Advertising-nak a Főügyészséggel, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM), a Kormányzati Stratégiák Ügynökségével (AGS) és a – szerződések érvényessége alatt – Teodor Baconschi által vezetett Külügyminisztériummal (MAE) voltak szerződései. A MAE akkor 28.000 eurót költött el Schengen-csatlakozásra vonatkozó tájékoztató brosúrákra és a szerződést közvetlen megbízással, pályázat kiírása nélkül ítélték oda, amit azzal indokoltak, hogy „a megbízó hatóság által előre nem látható események miatt rendkívül sürgős helyzet állt elő, a direktívában rögzített szigorú feltételeknek megfelelően”.

Alexandru Năstase üzleti partnere (aki a kettejüket ismerőktől szerzett információk szerint a testvére is), Radu Petre Năstase (a két Năstase az Urban Concept Kft-ben társtulajdonosok) is kötött szerződéseket a MAE-val. Ennek megfelelően Radu Petre Năstase az Adest Arhitecture cégen keresztül (melyben a kezdetekkor Alexandru Năstase ügyvezető volt) 2011-ben, szintén Cazanciuc MAE-s főtitkári mandátuma alatt elnyerte a Gafencu-terem berendezéséről szóló szerződést (ld. itt). A beruházásra úgy került sor, hogy egyes MAE-s források szerint, a MAE Pénzügyi Főosztálya a főtitkár alá tartozott. A Külügyminisztériumtól kikértük a Gafencu-terem felújítására szánt pénzek elköltését kezelő csapat összetételét, de eddig semmilyen választ sem kaptunk.

A sajtóban akkoriban megjelentekkel ellentétben, valójában nem Baconschi foglalkozott a Gafencu-terem felújításával, hanem a beosztottai, ezt maga a volt miniszter erősítette meg. Ennek megfelelően, bár Baconschi volt a külügyminiszter, amikor Alexandru Năstase megkapta a MAE-tól a szerződést, a 2009. április 15–2012. április 15. időszakban Robert Cazanciuc, Victor Ponta unokatestvérének férje volt a minisztérium főtitkára.

2014 márciusában, a Ponta-kormányzat idején, az Adest cég (egy társulás tagjaként) elnyert egy 1,5 millió eurós szerződést Románia pavilonjának megvalósítására a 2015-ös Milánói Expóra (ld. itt).

Sőt, Robert Cazanciuc igazságügy-miniszter elindított egy Justice District (Igazságszolgáltatási Negyed) tervet, melynek főterveit egy olyan csapat készítette, melynek Petre Năstase is tagja volt (ld. itt). A Ponta-kormány nemrég Petre Năstaset fontos állami tisztségbe helyezte, nevezetesen az Országos Örökségvédelmi Intézet menedzserévé nevezte ki (ld. itt). Ezen kívül úgy Radu Năstase, mint ahogy Alexandru Năstase is a Năstase-kormány által a VIP-ecskék számára a Griviţa-tó partjára, a Fabrica de Cărămidă utca 1A. sz. címen felépített, ANL-villákból álló „titkos lakónegyedben” lakott (ld. itt).

A MAE által szerződésekre, a jelenlegi kormány által pedig a román állam magas tisztségeire alkalmasnak talált két Năstase, Radu és Alexandru felemelkedése egybeesett a Cazanciuc, Năstase és Ponta közötti történelmi kapcsolatokkal. Pontosabban Alexandru Năstase a Năstase-kormány Ellenőrző Testületében egyaránt kollégája volt Victor Pontának és Robert Cazanciucnak is, aki akkoriban ellenőrző testületi igazgató és államtitkár volt (ld. itt).

Mely politikusok imázsán dolgozott még az Ad-Hoc

Alexandru Năstase Ad-Hoc cége 2007-ben az akkoriban Valeriu Stoica és Theodor Stolojan által vezetett PDL választási kampányának kreatív részén dolgozott, besegítve Stolojant az Európai Parlamentbe. Szintén az Ad-Hoc Advertising készítette Raluca Turcan honlapját is. Năstase a Knock Outdoor Media Kft-ben Cristi Boureanuval és szárnysegédjével, Maria Violeta Prujoiuval is társtulajdonos volt, aki Boureanuval együtt irakiaknak adott el különféle kft-ket. A közvélemény előtt az Ad-Hoc Advertising 1996 óta ismert, amikor a Bebe Ivanovici által vezetett Forradalmárokért felelős Államtitkárságnak dolgozott, aki néhány ezer forradalmári igazolvány kinyomtatására kötött pályázat nélkül szerződést egy kft-vel, mely aztán a piaci árnál magasabb áron bízta meg alvállalkozóként az Ad-Hoc Advertising Kft-t.

Daniel Befu (România Curată)

adevarul.ro, 2015. március 4., 18:47

EXCLUSIV Încrengături de afaceri şi de familie. Un consilier al lui Ponta a avut afaceri cu firma cumnatului lui Ponta. Şi cu statul

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: