//
most olvassa...
Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Média, Parlament, Pártok, Politika, Titkosszolgálatok

Hogyan bénították meg az ügyészek Romániát. Néhány megjegyzés Emil Hurezeanu kirohanásaival kapcsolatosan – HotNews

hotnewsÚjságíróként joga van fellépni az igazságosztogatás, az ügyészi köztársaság ellen, elítélni a „bilincs-showt” és úgy gondolni, hogy Romániát egy középkori terrorlégkör fojtogatja, ledermedt közigazgatással, szétzilált üzleti világgal és megbénított társadalommal. Szabadon szónokolhat a mindennapos letartóztatások miatt kialakult kilátástalanság ellen, bírálhatja a jövőről, az építkezésről és haladásról szóló vita hiányát. Azzal a kiváltsággal rendelkezik, hogy főműsoridőben prédikálhat egy egyre tiszteltebb és befolyásosabb tévéadón.ercközepes2

Emil Hurezeanu: Ellenzem az igazságosztogatós műsort/Románia egy elakadt ország/Gonosszá váltunk, mindent elrontunk/Most nagyon veszélyes pillanatban vagyunk

Úgy tűnik, egyre erősebb meggyőződése, hogy nem a korrupcióellenesség oldja meg Románia gondjait, hogy a – jó-rossz – politikai-gazdasági elit megtizedelése azzal a veszéllyel jár, hogy Európa gyenge láncszemévé változtat bennünket. Azt is állítja, hogy az országnak egy új origóra, általános amnesztiára és újrakezdésre van szüksége.

Ön, Hurezeanu úr, egyre kitartóbban terjeszti mindezeket a gondolatokat, melyekben meglehet, hogy őszintén hisz. Nincs elég okom azt hinni, hogy hamisan játszik. De nem hiszem, hogy igaza lenne. Úgy gondolom, Románia azzá a szemetes kukává vált, amivé – például – az éppen a rendszerszintű korrupció miatt katasztrofális és elhanyagolt állapotba került Mărăşeşti is lett.

Az ország a korrupció és nem az ellene harcolók miatt dermedt le, bénult meg és fulladozik. Hogyan panaszkodhat ma azért, mert senki sem akar szerződéseket aláírni, amikor a tized szedése kvázi általános szabállyá vált? A gazemberek nem írnak alá, talán a megvesztegetés motorja nem működik olajozottan. A korrupció mechanizmusai akadtak el, Hurezeanu úr, nem a társadalom, nem Románia. Az éppen most szabadul ki egy pártok feletti nomenklatúra karmai közül, melynek csaknem negyedévszázadig voltunk a foglyai. A mi nemzedékünk gyakorlatilag elfecsérlődött a fogságukban.

A tisztességes üzletemberek, az úgy-ahogy tiszta cégek éppenséggel most kezdenek lélegzethez jutni, olyan pályázatokat megnyerni, melyekről néhány éve még csak nem is álmodhattak, fokozatosan kezdik úgy érezni, hogy esélyük lehet egy olyan piacon, melyet a minapig kizárólag az a korrupt elit sajátította ki magának, melyért most a tévében sajnálkozik. Én magam is beszéltem elég sok polgármesterrel, kisebb vállalkozókkal, akik teljes mértékben nyugodtak, sőt derűlátóak azt illetően, hogy Romániában jó irányba változik a közpénzek elosztásának teljesen eltorzított módja.

Románia, mint állam leépülése, a kilátástalanság, az építkezés, az előrelépés bármilyen esélyének hiánya a korrupció általánossá válásából született, semmiképpen sem az ügyészek azon igyekezetéből, hogy eltakarítsák a bal-, vagy jobboldali pártokban és román adminisztrációkban vastag rétegekben lerakódott mocskot.

Ha gonosszá tett bennünket valami – és ebben meglehet, hogy igaza van – az az általánossá vált rablással szembeni több mint két évtizednyi tehetetlenségi érzés volt. Azért lettünk gonoszak, Hurezeanu úr, mert feleslegesen dobjuk fel a talpunkat a kórházakban, mert nincsenek iskoláink és rossz utakon verjük szét az autóinkat. Azok a politikusok, akiket ma védelmébe vesz, ellopták a fejlődéshez fűződő jogunkat, megaláztak és krónikus szegénységre ítéltek minket. Kikkel szeretne ön egy asztalhoz ülni, hogy a jövőről beszélgessen? Azokkal, akik azt szisztematikusan ellopták tőlünk?

De nem az emberek gonosszá válása kezd bennünket tönkretenni, hanem a bizalmatlanság. A polgárok állammal és intézményekkel szembeni bizalmatlansága, politikusokkal szembeni bizalmatlansága, a bizalmatlanság azzal szemben, hogy a szabályok és a törvények betartásával karriert építhetsz, vagy jó üzleteket köthetsz, a saját országod iránti bizalmatlanság. A bizalmatlanság és nem a gonosszá válás tépte szét ennek az országnak a társadalmi szövetét. A legtöbben pedig hanyatt-homlok menekültek innen, ahogy azt valószínűleg ön is tette 1989 előtt, amikor már semmi reménye sem maradt idehaza.

Az emberek, Hurezeanu úr, ezért kapaszkodnak ma fuldoklókként akár egy szalmaszálba is és fektetik minden bizalmukat néhány intézménybe. Gondolja végig, hogy ha ezek nem lennének, mi történhetett volna megannyi felhalmozódott frusztrációval, miként robbant volna fel az egész fedő alatt tartott rendszer és a szélsőségesség micsoda formái születhettek volna ebből.

Középkori, mintha a rablás brutális formáit mutató zavaros időkből való jeleneteket éppen ma láthat a Parlamentben, ahol egy volt miniszter szentelt olajjal kenegeti magát, hogy megmeneküljön az ügyészektől és Istent szólítja segítségül. Talán elkerülte a figyelmét azoknak a primitív viselkedése, akik már azt sem tudják, mit kezdjenek a prédával, festményekkel és dollárkötegekkel összekutyult aranytömbökbe temetik azokat, mint valami Ali Baba barlangjában.

Legalábbis furcsán mutat, hogy önt jobban elborzasztja a „bilincs-show” – melyben valóban van valami megalázó, mint bármilyen bűnvádi nyomozásban a világon bárhol, nemcsak itt –, mint a költségvetés több tíz-, vagy százmillió eurója eltűntetésének fesztiválja. Nem értem önt. Ne lopjanak többet, Hurezeanu úr, és akkor nem lesz többé részük ilyen műsorban. De el kell ismernünk: ezt mindenekelőtt az a sajtó nyújtja, melynek mindketten tagjai vagyunk, nem az ügyészek.

Ha bűzlik valami ebben a szemetes kukában, mellyé Románia vált, akkor az a széles körben elterjedt rothadás. Ezzel szemben ön azokra az óriási erőfeszítésekre fintorog, melyeket néhány kulcsfontosságú intézménynek kitartóan végig kell vinnie, még sok éven keresztül, hogy úgy, ahogy rendet teremtsen.

Elvileg egyet tudok önnel érteni abban, hogy minden hatalom hajlamos túlkapásokra, ha nem áll valódi felügyelet, ellenőrzés alatt. Valóban van néhány jele annak, hogy az ügyészek mintha túl gyakran sietnének a letartóztatással. Én magam is kihangsúlyoztam annak a veszélyét, hogy a szolgálatok túl nagy hatalmat kaphatnak (lásd a big brother-törvényeket). Van néhány jele annak, hogy nyomást gyakorolnak egyes bírókra, de semmiképpen sem általánosíthatunk és nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy az igazságügyi daráló ellenőrzés alól kiszabadult szörnyeteggé változott.

Még mindig vannak működőképes szűrőink, egy összességében hatékony bírói ellenőrzés, mely elfogadja, vagy elutasítja az előzetes letartóztatási kéréseket, plusz olyan televíziók, melyek nem elégednek meg a „bilincs-show”-n való részvétellel, hanem szónoki emelvényt biztosítanak a nagy börtönéretteknek ahhoz, hogy éjjel-nappal védekezzenek.

Az ön – általában árnyalásokhoz szokott – diskurzusa, sajnos, már csak annyit rögzít, hogy túl messzire mentek, amikor Románia még csak most kezdte el. Talán azt fogja mondani, hogy ön továbbra is ugyanúgy védelmezi a demokráciát, hogy az elvek fontosabbak és nem enged a csábításnak és nem kíván megfelelni a csőcseléknek csak azért, hogy szimpatikus legyen. Hogy amikor a rendszer meghibásodik, akkor újságíróként kötelességének érzi riadót fújni, bármennyire kellemetlenek lennének az igazságai.

Egyetértek, a fanatizmus és a bigottság bármilyen formája legalábbis furcsa, ha nem éppenséggel undorító. Önt elborzasztja a gondolat, hogy egy országot ügyészek menthetnek meg, egy ország bonyolult működési mechanizmusának a korlátolt értelmezését látja ebben. Így is van. De racionális emberként megérti, hogy egy kis logikai hiba csúszott mindabba, amit az utóbbi időben mond. A bilincsek, a nyomozások és a letartóztatások a Gonosz következményei, nem kiváltói. Azt a vádat pedig, hogy Románia össze fog omlani az ügyészek köztársasága alatt, önnél sokkal kevésbé kifinomult módon, a nagy és kis gazemberek ügyvédjei szokták hangoztatni a tévék képernyőin.

Dan Tăpălagă

hotnews.ro, 2015. március 25., 14:53

Cum a ajuns Romania paralizata de procurori. Cateva observatii la iesirile lui Emil Hurezeanu

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: