//
most olvassa...
EU, Politika, Román-román, Vegyes

IRES-felmérés: Hogyan látják magukat a románok a külföldiek szemével: vendégszeretők és élelmesek egy szép tájakkal rendelkező országban – Adevărul

adevarulA legtöbb román büszke nemzetiségére, az országára és úgy gondolja, Romániáról pozitív kép él külföldön, legalábbis ez derül ki a Vasile Dâncu által koordinált Sinteze folyóiratban nemrég megjelent IRES-felmérésből.

(adevarul.ro/Shutterstock)

A Sinteze folyóirat legújabb számában megjelent és a 2015. február 23–26. időszakban, 1200 fős mintán készített IRES-felmérés szerint, a legtöbb román büszke a nemzetiségére és szép országnak látja Romániát, ahol a nők is szépek és a vendégszeretet a leggyakoribb tulajdonság.

Arra a kérdésre, például, hogy büszkék-e a románságukra, a válaszolók 46 százaléka mondta magát „nagyon büszkének”, 40 százalék „eléggé büszkének”, míg 10 százalék azt válaszolta, hogy ez az érzés nincs túlságosan meg benne, 4 százalék pedig egyáltalán nem büszke a nemzetiségére.

Ami a Romániáról külföldön meglévő képet illeti, a megkérdezetteknek csak 2 százaléka véli úgy, hogy hazánkról nagyon jó kép létezne külföldön, míg 41 százalék szerint ez a kép jó, 21 százalék pedig semleges választ adott. A másik végleten 30 százalék úgy gondolja, hogy Romániáról rossz kép él külföldön, 6 százalék szerint pedig ez éppenséggel nagyon rossz.

Másrészről, amikor a spontán értékelésekről van szó, az IRES-felmérés résztvevőinek 12 százaléka a lopást, vagy a korrupciót társítja hazánkkal. A felmérés szerint, Románia „szép tájakkal rendelkező ország”, ez a véleménye a megkérdezettek 90 százalékának, 77 százalék szerint pedig a „nők is szépek”, 64 százalék szerint pedig „dicsőséges történelme” van.

A felmérés résztvevőinek csaknem fele (47%) úgy gondolja, Romániát a jelentős sportteljesítmények jellemzik, 43 százalék szerint ennek az országnak jelentős tudományos eredményei vannak.

A románok a „vendégszeretők” és „ostobák” között

Amikor a román népet kellett jellemezniük, a legtöbb válaszoló azt mondta, hogy vendégszerető emberekből áll (8,54%) (mint az eredeti forrásból kiderül, ez az adat valójában nem százalékos arányt, hanem átlagot jelöl egy – valószínűleg 1-10-ig terjedő skálán – E-RS), míg a románokra az ostobaság a legkevésbé jellemző.

A románok a következő jellemvonásokkal azonosulnak nagyon erősen: „vendégszeretet”, „élelmesség”, „intelligencia”, „bátorság”, „szorgalmas”, „innovatív”, „mulatságos”.

Másrészről csak a románok 4 százaléka (ld. mint fentebb – E-RS) gondolja úgy, hogy a románok „gyávák”, „barátságtalanok”, „elmaradottak”, „lusták”, „unalmasak”, vagy „ostobák”.

 

A tagországok közül a románok kötődnek a leginkább az EU-hoz, ez derül ki az Európai Bizottság bukaresti képviselete által hétfőn bemutatott eurobarométerből. A felmérés szerint, a románok 58 százaléka állítja azt, hogy kötődik az Európai Unióhoz, ami magasabb a 45 százalékos európai átlagnál és az olyan országokhoz áll közel, mint Franciaország (51%), Németország (49%) és Lengyelország (59%) (forrás).

Iulia Marin

adevarul.ro, 2015. március 24., 17:46

SONDAJ IRES Cum se văd românii prin ochii străinilor: ospitalieri şi descurcăreţi, într-o ţară cu peisaje frumoase

 

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: