//
most olvassa...
EU, Moldova Köztársaság, Politika, Vegyes

A románok kétharmada szerint előnyös volt az EU-csatlakozás – Maszol

ujmagyarszoNövekedett az utóbbi évekhez képest a lakosság európai elkötelezettsége: ma már kétharmaduk véli úgy, hogy előnyös volt az Európai Unióba való 2007-es belépés – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet pénteken ismertetett az Adevarul című portál.

(maszol.ro)

 

A megkérdezettek 23 százaléka állította ennek ellenkezőjét, 11 százalékuk nem válaszolt.

A tavalyi méréshez képest három ponttal, 71 százalékra nőtt azok aránya, akik európai polgároknak tekintik magukat, és 23 százalékra csökkent azoké, akik nem. Legtöbbjük – 84 százalék – az Európai Uniót az utazási szabadsággal azonosítja, 73 százalékuk a demokráciával és emberi jogokkal, 72 százalékuk számára pedig az EU a békét is jelenti a szomszéd országokkal.

A megkérdezettek 63 százaléka hozta összefüggésbe az uniót a gazdasági fejlődéssel, 59 százalékuk a munkahelyekkel, és ugyanennyien a korrupció elleni harccal. A negatív csengésű társításokkal – miszerint az EU a Nyugattal szembeni alárendeltséget, az ország politikájába való külső beavatkozást, a gazdaság feletti irányítás és a nemzeti önazonosság elvesztését jelenti, illetve több bürokráciát hoz – a megkérdezettek 39-54 százaléka értet egyet.

folytatás Maszol – A románok kétharmada szerint előnyös volt az EU-csatlakozás.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: