//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika

Hogyan tovább kisiskolák? – oktatási fórum Krasznahorkaváralján – FELVIDÉK.ma

felmaEgy év haladékot kapnak a kis létszámú iskolák, ám mi lesz 2016 szeptemberétől? A téma szakértőiként A. Szabó László (MKP) és Prékop Mária (Most-Híd) vitázott július 17-én a Gombaszögi Nyári Táborban Krasznahorkaváralján.

(felvidek.ma)

A vendégeket Mózes Szabolcs üdvözölte és mutatta be. Ezúttal nem pártelnökök és Európai Parlamenti képviselők vitáztak. A téma ezúttal az oktatásügy volt, melynek keretén belül érintették a kisiskolákkal kapcsolatos törvényt, a kerettantervet, valamint az igazgatóválasztás módszerét is.

A vitavezető azzal vezette fel a témát, hogy a kisiskola szó az 1-4-es iskolákat jelenti. A szlovákiai magyar újságírói szakzsargon viszont a kisiskola kifejezés alatt a kis létszámú iskolát érti. A kettő között nagy átfedés van, és ezeket fenyegeti a bezárás. 2013-ban Dušan Čaplovič törvénymódosítása során foglalták bele a törvénybe a minimális létszámokat, majd a törvény 2014-es szeptemberi hatálybalépését módosította a parlament 2016 szeptemberére.”

230 -250 magyar tannyelvű iskolának bő harmadát érinti a törvény negatívan, ez körülbelül 100 iskola bezárását jelentheti, ha nem sikerül módosítani/módosíttatni, esetleg valami csodát tenni addig. Az első kérdés arra irányult, hogy mennyire fontos az iskola megmaradása 5-6 gyerekkel.

Prékop Mária reagált elsőként. Válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a kisiskolák semmivel sem hátrányosabbak szakmai szempontból, mint a teljes szervezettségű iskolák. Nincs olyan felmérés, ami az ellenkezőjét bizonyítaná, tehát szakmailag nincs miért megszűnnie. Kitért a középiskolákra is. „Nemcsak az általános, hanem a középiskolákról is érdemes beszélgetni, ezek közt az iskolák közt is van, amelyik nem fogja tudni teljesíteni a 17-es minimális létszámot. Szerintem ugyanolyan fontosak, mint a kisiskolák, tehát mindenképpen fontos.” –fogalmazott.

A. Szabó László megköszönte a meghívást és köszöntötte a jelenlévőket, majd hozzászólt a témához, amely elég sokat rezonált már a sajtóban és a közbeszédben is. Kifejtette, hogy minden gyerek és minden iskola fontos, tehát nem szabad a kisiskolákat egy tollvonással leírni és azt mondani, hogy ti már nem taníthattok. Kitért röviden arra, hogy már 2013-ban látható volt, ahogy Čaplovič rendkívüli módon támadta a nemzetiségi és magániskolákat is. Az egyházi iskolákat a vatikáni szerződés miatt nem támadhatta. „Olyan negatív rendelkezéseket próbáltak beiktatni, jogszabályként elfogadni, amelyek ellehetetlenítik a nemzetiségi iskolákat. Mégsem ő volt az, aki ezt a minimális létszámokról szóló rendelkezést a törvénybe iktatta. A minimális létszám nem szerepelt abban a verzióban sem, amit tárcaközi egyeztetésre bocsájtottak. A minimális létszám a tárcaközi egyeztetéskor került be, meglepő módon a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, az Önkormányzati Iskolák Szövetsége és a Pedagógusok Szakszervezete ajánlására” – magyarázta el a múltbeli eseményeket, mely egyesekben meglepetést váltott ki. A. Szabó véleménye szerint a megalkotott törvényben lehetőséget adó rész a kisiskola fenntartására a költségek átvállalásával az önkormányzat részéről az alkotók egyfajta alibizmusa, hiszen a feladatot áthárította az önkormányzatokra.

folytatás FELVIDÉK.ma – Hogyan tovább kisiskolák? – oktatási fórum Krasznahorkaváralján.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: