//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Moldova Köztársaság, Pénzügyek, Román-román

Bukarest 150 millió euró hitelkeretet bocsát Moldova rendelkezésére – Maszol.ro

maszolRománia 150 millió euró hitelkeretet bocsát a Moldovai Köztársaság rendelkezésére – erről döntött szerdán a román kormány.

Victor Ponta (maszol.ro/Agerpres)

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely a 150 millió euró értékű, öt évre szóló hitelmegállapodást ratifikálja. Ezt az egyezményt szerdán Chisinauban írta alá a moldáv hatóságokkal Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter. A tervezetet még a román parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ponta kijelentette, Moldova nagyon nehéz helyzetben van, és csak nagyon közeli barátja segítheti most, amilyen Románia.

Az Egyesült Államok chisinăui nagykövete kedden bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását.

A hitelt Románia előnyös feltételek mellett ajánlotta fel, Ponta korábban 1,5 százalék körüli kamatról beszélt. A kormányfő a két ország szeptember 22-i közös kormányülése után jelentette be, hogy javasolni fogja a bukaresti parlamentnek a hitelcsomag jóváhagyását.

Románia a hitel felhasználásának feltételéül szabta a moldovai reformok gyors ütemű folytatását, valamint a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodást, illetve valamennyi olyan reform folytatását, amelyek Moldovát az Európai Unió mellett tartják.

Románia az első hitelrészletet akkor bocsátja Moldova rendelkezésére, miután mindkét ország ratifikálja a megállapodást, illetve Chisinău tájékoztatja Bukarestet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások állapotáról.

Moldovában belpolitikai válság alakult ki, miután egy hónapja tüntetnek a Méltóság és Igazságosság (DA) nevű ellenzéki mozgalom aktivistái.

Forrás: Bukarest 150 millió euró hitelkeretet bocsát Moldova rendelkezésére

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: