//
most olvassa...
Igazságügy, Kormányzás, Magyar szervezetek, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

„Börtönirodalom”: Nagy Zsolt szerint nem könyvekről van szó – Krónika Online

kronikaBlogbejegyzésben reagált a jelenleg szabadságvesztését töltő volt távközlési miniszter, Nagy Zsolt az utóbbi hetekben a börtönökben született, a börtönbüntetés időtartamának csökkentése érdekében írt „tudományos” művek kapcsán kirobbant közéleti vitára.

Nagy Zsolt (kronika.ro)

„Mind a sajtó, mind a hatóságok ebben az esetben nem látják a fától az erdőt. Nos, előbb a „fáról”, azaz a könyvekről” – véli Nagy. A volt miniszter rámutat: szakmai dolgozatokról van szó, nem könyvekről, nem irodalmi alkotásokról. Ezek esetében szó sincs dolgozatvezető (coordonator) tanárról.

„A dolgozat elkezdésének feltétele egy egyetemi tanár ajánlólevele, amely a téma tudományos relevanciáját, és a dolgozatot író személy erre való alkalmasságát, képességét mutatja be. Ennyi és semmi több. Ezúton is köszönöm azon nagytiszteletnek örvendő tanároknak, akik ajánlólevelet adtak nekem, egyúttal biztosítva őket arról, hogy a legjobb tudásom szerint végeztem ezt a munkát” – írta Nagy.

„A dolgozat leadása után járó 30 nap, a büntetést csökkenti – figyelem –, annak 2/3-ára, de nem kevesebb, mint fele mértékig! Annyit tennék még ehhez hozzá, hogy április 15. óta a börtön mosodájában dolgozva több mint 2 hónapot „gyűjtöttem” össze… 1 év alatt 3 dolgozatot adtam le” – fogalmazott.

Nagy Zsolt szerint mint minden joggal, ezzel is vissza lehet élni, de hiba lenne kivágni ezt a „fát”, azért mert akad félrenyúló ága is. Ez a jog 1969 óta benne van a román büntetés-végrehajtási törvényben, miközben olyan EU-s ország is van, ahol a kiolvasott könyvek után is jár büntetés-csökkentés.

„A dolgozatot írók száma kb. 200 fő, azaz a Romániában fogva tartott több mint 30.000 személy 1%-a se. Erről az „erdőről” tett közzé a Nép Ügyvédje egy jelentést. Az ún. Ciorbea-jelentés 370 oldalon írja le a börtönök valós helyzetét, a túltelítettséget, a nem megfelelő élelmet, orvosi ellátást, a fizikai erőszakra utaló eseteket, a nevelés elégtelenségét stb. A 26 éve demokráciáért küzdő romániai magyar sajtó számára ajánlanám ezt a témát is egy cikk erejéig. Ne öntsük ki ez esetben (is) a fürdővízzel együtt a jogokat is” – írta Nagy.

Mint ismeretes, a börtönben született művek azt követően kerültek a figyelem középpontjába, hogy kiderült: 2013 és 2016 között közel kétszáz fogvatartott írt a büntetése csökkentése érdekében különböző műveket, mivel a hatályos jogszabály szerint minden egyes megírt mű harminc nappal csökkenti a büntetés mértékét. Az ügy azért gyanús, mert van olyan fogvatartott – például a korrupció miatt elítélt üzletember-politikus, Dan Voiculescu –, aki egy év alatt tíz kötete is megjelentetett.

Nagy Zsolt Város a Maroson – utazások az időben, A választási kampányok menedzsmentje, valamint Az Európai Unió a digitális korszakban – lehetőségek és tervek címmel jelentetett meg műveket bebörtönzése óta. (…)

Forrás: „Börtönirodalom”: Nagy Zsolt szerint nem könyvekről van szó – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: