//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Ugyanabból több… – maszol.ro

maszolPaul Watzlawick világhírű családterapeuta, pszichológus és filozófus A változás: A problémák keletkezésének és megoldásának alapelvei című, magyarul is megjelent munkájában a válságok keletkezésének fő okát abban látja, hogy az egyének megváltozott körülmények közt is görcsösen ragaszkodnak a problémák megoldásának egykor bevált receptjeihez, s kudarcaikat azzal magyarázzák, hogy nem érvényesítik kellő erővel a „helyes”, mert korábban „fényesen igazolódott” stratégiát. Ez a „felismerést” Watzlawick az „ugyanabból több” terminussal írja le. Az eljárás a természettudományokból is ismert pozitív visszacsatoláshoz vezet. Ez a folyamat azonban végzetes. A közelgő katasztrófa előérzetében az egyének az „ugyanabból még több” doktrínájába menekülnek, ami végképp megpecsételi sorsukat.

ercközepes2

Az emberiség e pillanatban mintha éppen itt tartana. A gazdaságtörténet egyik legjelentősebb alakja, John Maynard Keynes már 1933-ban úgy vélte, hogy „A dekadens nemzetközi és individualista kapitalizmus, mely az első világháborút követően hatalmába kerített bennünket, egyértelmű kudarc. Se nem intelligens, se nem szép, se nem igazságos, se nem erkölcsös, és mindenekelőtt korántsem azt nyújtja, amit ígér. Nem tetszik nekünk, és lassacskán kezdjük gyűlölni is. De ha feltesszük a kérdést, hogy mit tehetnénk a helyébe, nincs rá válaszunk.”

Azóta sincs. Colin Crouch, a híres angol gazdaságfilozófus A neoliberalizmus megdöbbentő továbbélése című könyvében mintha csak Watzlawick tételét akarná közgazdasági példákon szemléltetni, azt állítja, hogy bár a 2008-ban kirobbant gazdasági válság miatt minden kétséget kizáróan a neoliberalizmus valóságidegen, a piaci automatizmusok feltételezett mindenhatóságát hirdető doktrínái kárhoztathatók, a gazdasági és főként pénzügyi elitek makacsul ragaszkodnak a nemrégen még sikeresnek vélt dogmáikhoz. Hiába sokasodnak ismét a baljós jelek…

De nagyjából ugyanez a helyzet a környezetszennyezés és a klímaválság vonatkozásában is. Régóta nyilvánvaló, hogy a válság oka a modern gazdaság kizárólag profitorientált piaci stratégiája, az esztelen pazarlás, a föld nyersanyag- és energiaforrásainak kiszipolyozása, s a folyamat továbbra is megfékezhetetlennek tűnik. Az üzemanyagárak tovább csökkennek, a vásárlási láz tovább növekszik. A gazdasági sikerességnek egyetlen mércéje van: a bruttó nemzeti össztermék. Már Németország egykori államelnöke, Fridrich Karl Wiszäcker úgy vélte, hogy a modern gazdaság a kerékpárhoz hasonlítható, egyensúlya csak addig maradhat fenn, amíg mozgásban van, azaz amíg növekszik. Ha a növekedés bármi okból leáll, az egész rendszer összeomlik.

Csakhogy a fák közismerten nem nőnek az égig, a Föld zárt rendszer, melyben a növekedés előbb-utóbb elkerülhetetlenül lehetetlenné válik. Nyilvánvaló: a manapság legfőbb értéknek tekintett pénz helyét sokkal racionálisabb és emberközelibb értékeknek kellene betölteniük. Ennek ellenére továbbra is és mind inkább a pénzért folytatott eszeveszett hajsza szabályozza a világot, s amint azt a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz egy világhírűvé vált tanulmányában megállapította: a politikai rendszert magát sem a démosz, azaz a társadalom fokozatosan elszegényedő 99 százaléka működteti, hanem a gazdasági elit, azaz az állampolgárok folytonosan gazdagodó egy százaléka tartja fogságában, bénítja meg.

Aligha csodálkozhatunk rajta, hogy a bevándorlási hullámmal szembesülő Európai Unió sem képes problémáinak megoldására. Az emancipációnak aposztrofált szexuális forradalom, mely a hagyományos (jelentős mértékben biológiailag megalapozott) férfi és női szerepek megkülönböztetésének tilalmával a Nyugat társadalmait demográfiai tekintetben kilátástalan helyzetbe hozta, továbbra is érinthetetlen dogmának számít. (…)

Forrás: Bíró Béla: Ugyanabból több…

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: