//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Cotroceni, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XX. század

Johannis, a jó román – Krónika Online

kronikaVEZÉRCIKK – Ha valakiben esetleg élt még némi remény azzal kapcsolatosan, hogy a romániai magyar közösség jogkövetelései szempontjából kedvezőbb helyzet állhat elő azáltal, hogy az ország élére kisebbségi, szász államfőt választottak, akkor nyugodtan búcsút mondhat neki.

Azzal, hogy Klaus Johannis elnök engedett a Románia Csillaga érdemrend szociáldemkrata párti többségű becsületbírósága soviniszta indíttatású kezdeményezésének, és visszavonta Tőkés Lászlótól az 1989-es rendszerváltás elindításában szerzett érdemeiért kapott Románia Csillaga érdemrendet, végképp beigazolódott, hogy német származása ellenére teljesen felvállalta a román nemzetállamiság eszméjét, illetve hogy nem ő képviseli azt a szemléletmódváltást, amely miatt 2014 végén az ország polgárainak többsége – köztük a magyarok zöme is – rá voksolt.

Az, hogy nem a valós multikulturalitás, az önrendelkezés híve, már megválasztása előtt sem volt titok. Ugyanakkor élt a remény, hogy valamilyen módon mégiscsak lerója háláját a masszívan rá szavazó magyarok előtt. Akik nem csupán azért voksoltak rá, mert kisebbségi, hanem mert úgy tűnt, valóban elindíthatja a közélet megtisztulását, illetve azért, mert a sovinizmusban mindig is élen járó kommunista utódpárt jelöltje ellen szállt harcba. (…)

Forrás: Johannis, a jó román – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: