//
most olvassa...
Helyhatósági, Magyar pártok, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Választások

Kilépések, „történelmi összefogás” Gyergyóban – Krónika Online

kronikaLegalább tizenöt személy lépett ki kedden az RMDSZ gyergyószentmiklósi szervezetéből, miután a széki szervezet nem hagyta jóvá a helyiek által összeállított jelöltlistát.

Bajkó László és Hermann Mark Christian (kronika.ro)

Bányász Lehel helyi RMDSZ-elnök mellett 15 korábbi tanácsosjelölt is távozott, többen közülük a Szabad Emberek Pártja (Partidul Oamenilor Liberi – POL) színeiben indulnak a helyhatósági választásokon.

Távozásuk oka, hogy az RMDSZ Gyergyó területi szervezete nem fogadta el a gyergyószentmiklósi szervezet által összeállított jelöltlistát, és más listát készített. Bányász Lehel, a városi szervezet elnöke emiatt kedden benyújtotta lemondását, és az RMDSZ-ből is kilépett. Elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a helyi vezetés megkérdezése nélkül „árnyéklista” készül.

„Nem tudok felvállalni egy olyan szervezetet, amely nem biztosítja helyi szervezete önrendelkezési jogát. Bocsánatot kérek attól a 24 embertől, akik jelöltséget vállaltak, nevüket adták az RMDSZ választási jeléhez képviselőjelöltként, és most azzal szembesülnek, hogy mások indulnak helyettük” – fogalmazott Bányász. Megjegyezte, meglepi, hogy Bende Sándor széki elnök egyáltalán talált embereket egy kívülről összeállított listához. Őket is le fogják cserélni, ha ellentmondanak, üzente az új jelölteknek Bányász. Elmondta, további terveiről nem döntött, „megcsömörlött a politikától”, de a POL színeiben induló volt kollégái hívták, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Az egy nappal korábban kilépett Bajkó László, az RMDSZ korábbi polgármesterjelöltje ugyanis kedden jelentette be, hogy a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben indul a gyergyószentmiklósi polgármesteri tisztségért, és több korábbi RMDSZ-es jelölt is csatlakozott hozzá. Elmondta, mivel a választási törvény nem ad lehetőséget függetleneknek, hogy csapatban induljanak, ezért a tavaly Marosvásárhelyen megalakult POL színeiben indulnak.

Az eseményen jelen volt Hermann Mark Christian, a párt ügyvezető alelnöke is, aki szerint emberi, erkölcsi támogatást és jogi keretet biztosítanak Bajkó Lászlónak és a hozzá csatlakozóknak, akiknek pontos számát nem árulták el. Rámutatott, a POL az első olyan politikai alakulat, amely nem ideológiai és nem etnikai alapon szerveződik, hanem közösségi szervezetként határozza meg magát. A Hargita megyei szervezet Bajkó kérésére pénteken alakult meg.

Eközben az RMDSZ gyergyószéki szervezete szintén kedden jelentette be: nem indít kihívót a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltje ellen, és saját jelöltjének tekinti Nagy Zoltánt. Barti Tihamér és Bende Sándor RMDSZ-es politikusok és az MPP-s polgármesterjelölt rendhagyó sajtóbeszélgetésén elhangzott: a város érdekében félre kell tenni minden személyes érdeket. (…)

Forrás: Kilépések, „történelmi összefogás” Gyergyóban – Krónika Online

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: